Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2011-52

RK-09-2011-52.doc  RK-09-2011-52pr01.doc  RK-09-2011-52pr02.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-09-2011-52
NázevProjektová žádost Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Zpracoval I. Schallnerová, J. Komínová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládán ke schválení a k doporučení zastupitelstvu kraje vzít na vědomí předběžný záměr Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace včetně schválení závazku jeho předfinancování.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu kraje Vysočina obdržel od Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace předběžný záměr ve formě projektové fiše viz materiál RK-09-2011-52, př. 1 a stručný popis viz materiál RK-09-2011-52, př. 2. Tento projekt Modernizace a dokončení expozic muzea v Jihlavě - rozvoj turistických atraktivit krajského města (původní pracovní název Expozice Muzea Vysočiny Jihlava ), jehož nositelem je Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace, má být předložen do Regionálního operačního programu Jihovýchod v rámci Výzvy k předkládání projektů pro oblast podpory 2.1 Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch. Příjem žádostí probíhá od 8. listopadu 2010 do 14. dubna 2011. Financované aktivity oblasti podpory zahrnují i technické zhodnocení turistické infrastruktury - mimo jiné muzea, ale je zde nutné převažující místo realizace projektu v lokalitě cestovního ruchu nadnárodního významu. Ve výzvě jsou tyto lokality specifikovány, přičemž v kraji Vysočina je Jihlava jedním z uvedených míst. .
Projektový záměr modernizace a dokončení expozic Muzea Vysočiny Jihlava, jež je páteřní součástí muzejního systému v kraji Vysočina a jako takové zajišťuje řadu vysoce odborných činností s regionálním i nadregionálním dosahem, vychází ze základních strategických dokumentů kraje, a to Programu rozvoje kraje Vysočina a Strategie rozvoje cestovního ruchu v kraji Vysočina na období 2008-2013, a rovněž odpovídá i dlouhodobým rozvojovým záměrům dané kulturní instituce.
Návrh projektu byl projednán s Ing. Tomášem Škarydem, radním pro oblast cestovního ruchu a kultury a je plně podporován také gesčním odborem, neboť se jedná o mimořádnou příležitost využít účelovou finanční dotaci z ROP Jihovýchod k realizaci jednoho z prioritních cílů organizace.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 25. 5. 2010 č. 09/10 schválit předběžný záměr Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace dle materiálu RK-09-2011-52, př. 1 a doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace o projektu a schválit závazek kraje na zabezpečení financování.
Z posouzení projektu vyplývá, že projektový záměr plně odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace, která má v předmětu své činnosti přímo specifikováno, že sbírkové předměty, odbornou dokumentaci k nim a poznatky získané jejich odborným zpracováním prezentuje zejména prostřednictvím stálých expozic. Jedná se o dlouhodobý záměr muzea, jehož cílem je utvoření ucelených expozic nejen pro místní obyvatele, tuzemské návštěvníky krajského města Vysočiny, ale i pro zahraniční turisty a odbornou veřejnost, čímž by došlo k podpoře turistického ruchu v regionu.
Veřejné prostředky investované do tvorby stálých expozic přinesou zejména společenský a vzdělávací přínos, neboť by návštěvníkům představovaly zcela specifické a výjimečné skutečnosti nejen v rámci kraje Vysočina, ale i České republiky a v některých případech i střední Evropy. Realizace projektu by se stala součástí strategického budování podmínek pro rozvoj kraje Vysočina v oblasti kulturní, turistické, společenské a v návaznosti také ekonomické s vazbou na další aktivity a projekty zaměřené na prezentaci a propagaci kulturního bohatství (např. projekt digitalizace a zpřístupnění sbírek, pilotní projekt multimediálního informačního systému pro Muzeum Vysočiny Pelhřimov, příspěvkovou organizaci, projekt modernizace zámku a expozic Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace ad. projekty v oblasti cestovního ruchu).
Projektový tým je tvořen zkušenými zaměstnanci muzea, kteří mají bohaté zkušenosti s relevantními dotačními programy - např. INTERREG IIIA na realizaci historické expozice Jihlava - město střední Evropy , operační program Přeshraniční spolupráce na realizaci Dolnorakouské zemské výstavy, operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost na realizaci internetové encyklopedie aj.
V případě schválení připravovaného projektu a jeho následné realizaci bude nutné projekt předfinancovat z rozpočtu kraje formou půjčky pro příspěvkovou organizaci. Odhadované náklady projektu vycházejí ze zkušeností organizace s realizací podobných aktivit. Předběžný rozpočet stanovený na realizaci projektu činí 12 790 tis. Kč. Protože projekt nezakládá veřejnou podporu, měla by být částka z 85 % (tj. 10 871 tis. Kč) kofinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Vlastní podíl žadatele činí 15% (tj. 1 918 tis. Kč).
S ohledem na zaměření projektu a zkušený odborný tým by nemělo dojít k problémům při navracení finančních prostředků do rozpočtu kraje. Jeho úspěšná realizace posílí pozitivní vnímání Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, jakožto instituce usilující o zvýšení návštěvnosti, podpory turistického ruchu v regionu i krajském městě se zvláštním přihlédnutím na zahraniční návštěvníky a o vytvoření důstojné prezentace přírodního a kulturního bohatství kraje Vysočina.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s realizací projektu.

Odbor ekonomický k návrhu nemá připomínky, projekt bude předfinancován z rozpočtu kraje (12 790 tis. Kč) a vlastní financování akce bude zmenší části kryto ze zdrojů příspěvkové organizace (1 918 tis. Kč) a zbývající část 10 871 tis. Kč z fondů EU.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předkládanému projektovému záměru. Realizace projektového záměru přispěje k rozvoji kulturní infrastruktury za účelem poskytování moderních kulturních služeb a je v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina - konkrétně s opatřením 6.6: Zachování kultury a kulturních tradic, rozvoj regionálních kulturních aktivit. Schválení navrhovaného projektu znamená pro kraj Vysočina závazek zajistit do rozpočtu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace na rok 2014 prostředky na vlastní spolufinancování ve výši 1 918 500 Kč (tj. 15% z celkových způsobilých výdajů projektu).

Komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina usnesením č. 02/01/2011/Kkcrvv vzala na vědomí informace o projektu Expozice Muzea Vysočiny Jihlava a souhlasí s jeho záměrem.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžný záměr Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace dle materiálu
RK-09-2011-52, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí informace o projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace Modernizace a dokončení expozic muzea v Jihlavě - rozvoj turistických atraktivit krajského města dle materiálu RK-09-2011-52, př. 1;
* schválit závazek kraje na zabezpečení:
– předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace Modernizace a dokončení expozic muzea v Jihlavě - rozvoj turistických atraktivit krajského města do výše 12 790 000 Kč předpokládaných celkových způsobilých výdajů projektu;
– zdrojů krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu Modernizace a dokončení expozic muzea v Jihlavě - rozvoj turistických atraktivit krajského města , tj. max. do výše 1 918 500 Kč z rozpočtu kraje.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz