Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2011-59

RK-03-2011-59.doc  RK-03-2011-59pr01.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-03-2011-59
NázevZměna v řešení realizace výběrového řízení na výkon technického dozoru investora pro projekt Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic
Zpracoval A. Prokešová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuOdbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu (dále jen OKPPCR ) předkládá Radě kraje Vysočina (dále jen rada kraje ) informaci týkající se veřejné zakázky malého rozsahu na služby s názvem Výkon technického dozoru investora na akci Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic . Tato veřejná zakázka byla vyhlášena dne 29. 11. 2010 odborem majetkovým (dále jen OM ) v rámci společné realizace jednotlivých aktivit projektu CZ.1.11/2.1.00/08.01115 - Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic .
Předpokládaná hodnota uvedené veřejné zakázky byla stanovena ve výši 1 000 000 Kč bez DPH. Jednotlivé nabídky obsahovaly ceny, které byly vzhledem k jejich velkému rozptylu nesrovnatelné (250 000 - 1 996 000 Kč bez DPH). Většina nabídkových cen byla mimořádně nízká ve srovnání s časovým a věcným rozsahem předmětu poptávaných služeb technického dozoru investora. Hodnotící komise z obsahu předložených nabídek dospěla k závěru, že většina uchazečů nepochopila podstatu předmětu plnění veřejné zakázky. Nabídky, které nesplňují požadavky zadavatele na předmět plnění veřejné zakázky, byly posouzeny jako nevhodné. Vzhledem k této skutečnosti komise doporučila zrušení veřejné zakázky a dne 20. 12. 2010 rozhodl náměstek hejtmana kraje pro oblast dopravy a majetku Ing. Libor Joukl o zrušení veřejné zakázky.
OM doporučuje na základě výjimky dle čl. 10 odst. 5 Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina č. 16/10 ze dne 21. 12. 2010 (dále jen Pravidla ) zahájit a zrealizovat uzavřené výběrové řízení na služby technického dozoru investora mimo rámec Pravidel a dále rovněž mimo Závazných postupů pro zadávání zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v programovém období 2007 - 2013. To znamená, že bude osloveno 5 regionálních dodavatelů těchto služeb bez současného zveřejnění na profilu kraje a webových stránkách poskytovatele dotace (návrh na seznam možných oslovovaných dodavatelů je uveden v příloze č. 1 tohoto materiálu). Vzhledem k tomuto postupu nebude možné náklad na výkon technického dozoru investora uplatňovat jako způsobilý výdaj projektu a bude tedy financován pouze z finančních prostředků, které byly na realizaci jednotlivých aktivit projektu schváleny Zastupitelstvem kraje Vysočina na základě usnesení č. 0557/07/2009/ZK.
Nová zakázka bude vypsána po doplnění údajů ve výzvě o doplňující informace o minimální předpokládanou časovou náročnost dané zakázky. Vzhledem k náročnosti a prestižnosti realizace rekonstrukce této národní kulturní památky je nutné, aby technický dozor stavebníka zajišťovala osoba prověřená při plnění svých úkolů, s vysokým pracovním nasazením a odborně způsobilá v oblasti pozemní stavby ve smyslu zákona č. 357/2008 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, v platném znění, která bude k řešení závažných problémů mimo svoji odbornost zvát další osoby odborně způsobilé dle výše uvedeného zákona č. 357/2008 Sb., § 5, odst. 3.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje radě kraje schválit výše uvedený postup pro zajištění výkonu technického dozoru investora na akci Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic pro projekt CZ.1.11/2.1.00/08.01115 - Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic a dále uložit odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu zahájit projednávání této změny s Úřadem Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, Odborem realizace projektů, Jihlava, včetně provedení veškerých potřebných administrativních úkonů souvisejících s uskutečněním této změny.
StanoviskaOdbor majetkový:
Odbor majetkový doporučuje schválit navržený postup a vytvořit tak předpoklady k zajištění vysoce odborného a kvalitního dohledu nad touto významnou stavbou kraje.

Odbor ekonomický:
Usnesením č. 0557/07/2009/ZK zastupitelstvo kraje schválilo převod finančních prostředků ve výši 186 mil. Kč z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený k realizaci projektu. Dle vyjádření odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu by nemělo dojít k navýšení potřeby finančních prostředků v důsledku zařazení výkonu technického dozoru investora do nezpůsobilých výdajů.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zařazením nákladů na výkon technického dozoru investora na akci Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic pro projekt CZ.1.11/2.1.00/08.01115 - Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic do nezpůsobilých výdajů projektu a tedy i s realizací tohoto výběrového řízení mimo rámec Závazných postupů pro zadávání zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v programovém období 2007 - 2013 a rovněž mimo rámec Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina č. 16/10 ze dne 21. 12. 2010, a to na základě výjimky dle čl. 10 odst. 5 těchto Pravidel;
ukládá
odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu zahájit projednávání zařazení nákladů na výkon technického dozoru investora na akci Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic pro projekt CZ.1.11/2.1.00/08.01115 - Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic do nezpůsobilých výdajů s Úřadem Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, Odborem realizace projektů, Jihlava, včetně provedení veškerých potřebných administrativních úkonů souvisejících s uskutečněním této změny.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor majetkový
Termín 31. 1. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz