Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2011-28

RK-03-2011-28.doc  RK-03-2011-28pr01.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-03-2011-28
NázevFOND VYSOČINY - grantový program Čistá voda 2011
Zpracoval R. Zvolánek
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na vyhlášení grantového programu na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi určeného pro obce a svazky obcí s maximální podporou 400 000 Kč na jeden projekt.
Fond Vysočiny je jedním z nástrojů pro realizaci cílů Programu rozvoje kraje Vysočina (dále jen PRK ). Jedním z cílů obsažených v PRK je cíl 3 Zvýšení kvality technického prostředí s důrazem na rozvoj síťové infrastruktury. Grantový program Čistá voda 2011 vychází z aktivit naplňujících dílčí cíl 3.3 Optimalizace rozvoje energetických a vodohospodářských sítí, opatření 3.3.2 Zásobování vodou a 3.3.3 Odvádění a čištění odpadních vod, dále dílčí cíl 4.1: Podpora trvalé udržitelnosti krajiny Vysočiny, opatření: 4.1.1: Trvalá udržitelnost krajiny Vysočiny.
Návrh řešení Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství Krajského úřadu kraje Vysočina připravil k vyhlášení grantový program Čistá voda 2011 v objemu 6 000 000 Kč na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi a navrhuje vyhlásit tento grantový program podle přílohy č. 1 tohoto materiálu.
Grantový program zahrnuje tři podprogramy. Cílem podprogramu A (zásobování pitnou vodou) je zvýšit podíl obyvatel zásobovaných pitnou vodou z veřejných vodovodů včetně umožnění dostupnosti kvalitní pitné vody a podpořit obnovu zastaralých a funkčně nevyhovujících systémů zásobování pitnou vodou a její úpravy. Cílem podprogramu B (odvádění a čištění odpadních vod) je zvýšení podílu čištěných odpadních vod a zefektivnění procesu čištění včetně obnovy nevyhovujících kanalizačních systémů, čímž dojde i ke zlepšení životního prostředí zejména zlepšení kvality povrchových vod. Nově je zařazen podprogram C (ochrana před povodněmi), jehož cílem je zvýšení úrovně ochrany před povodněmi obyvatel a jejich majetku.
Výstupy (studie a projektové dokumentace zejména pro územní nebo stavební řízení) spolufinancované tímto grantovým programem slouží jako nutný podklad pro žádosti o poskytnutí finančních prostředků z fondů EU nebo státního rozpočtu, které tyto studie nebo projektové dokumentace dostatečně nepodporují. Investice v kraji Vysočina na samotné realizace staveb vodních děl činí každoročně stovky milionů korun. Program pomáhá zajistit základní občanskou vybavenost v obcích na území kraje Vysočina a zároveň pomáhá chránit obyvatele a jejich majetek před povodněmi. Realizace studií nebo projektových dokumentací a následná realizace vodních děl bude mít pozitivní vliv na objem zakázek u projekčních kanceláří a stavebních firem a tedy zachování zaměstnanosti. O tento grantový program žadatelé projevují každoročně velký zájem, přičemž v roce 2011 bude probíhat již 10. rokem, což dokazuje jeho správné zaměření.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky Statutu účelového Fondu Vysočiny a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program Čistá voda 2011 dle materiálu
RK-03-2011-28, př. 1.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 1. 2. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz