Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2010-06

RK-40-2010-06.doc  RK-40-2010-06pr01.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-40-2010-06
NázevAktualizace Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina
Zpracoval J. Tvrzová, K. Kotrba
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuOblast zadávání veřejných zakázek upravuje zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon). Kraj Vysočina a jím zřizované příspěvkové organizace jsou ve smyslu tohoto zákona veřejnými zadavateli. Aplikaci zákona do podmínek kraje a jím zřizovaných příspěvkových organizací upravují aktuálně Pravidla Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina č. 08/09 , schválená usnesením rady kraje č. 1340/29/2009/RK (dále jen Pravidla). Za aktualizaci Pravidel odpovídá odbor majetkový.
Vedením KrÚ byl mimořádně zadán audit veřejných zakázek malého rozsahu na odboru majetkovém. Audit se zaměřil zejména na identifikaci rizik a slabých míst v procesu zadávání a realizace veřejných zakázek malého rozsahu a vyhodnocení dostatečnosti a funkčnosti kontrolních mechanismů na vybraném vzorku operací. Hlavním auditním zjištěním byl příliš obecný popis některých důležitých fází zadávání veřejných zakázek malého rozsahu v aktuální podobě Pravidel.
Dalším auditním zjištěním je fakt, že v aktuálních Pravidlech není stanovena povinnost zveřejňovat údaje o veřejných zakázkách malého rozsahu.
Zjednodušená podoba Pravidel a zejména absence povinnosti zveřejňovat údaje o veřejných zakázkách malého rozsahu mohou přinášet nepříznivé důsledky, kterými by mohly být zejména:
- nárůst korupčních rizik,
- snížená transparentnost řízení,
- nejednotnost postupu při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu,
- riziko případné diskriminace části uchazečů o veřejné zakázky malého rozsahu.
Doporučení auditu obsahovala celkem 5 konkrétních návrhů na úpravu Pravidel v oblasti veřejných zakázek malého rozsahu:
- Zveřejňování informací o veřejných zakázkách malého rozsahu
- Stanovení minimální lhůty pro podání nabídek
- Nastavení základních pravidel pro komunikaci s uchazeči o veřejnou zakázku malého rozsahu
- Upravení základních pravidel pro otevírání obálek a hodnocení nabídek
- Odkázání na povinnost vedení spisu dle spisového řádu
Rada kraje usnesením 1075/22/2010/RK vzala na vědomí zprávu z auditu veřejných zakázek malého rozsahu na odboru majetkovém a uložila odboru majetkovému vypracovat aktualizaci Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina do 30. 9. 2010 dle doporučení uvedených v materiálu RK-22-2010-39, př. 1 a předložit ji radě kraje ke schválení.
Na základě tohoto usnesení byla zahájena příprava aktualizace Pravidel, proběhla řada interních jednání, konzultací, připomínkových řízení na úrovni vedení krajského úřadu, vedoucích odborů a samostatných oddělení a náměstka hejtmana.
Usnesením 1422/29/2010/RK rada kraje prodloužila termín předložení na 30. 10. 2010. S ohledem na složité projednávání připomínek a návrhů se tento termín nepodařilo splnit.
Na základě těchto jednání je radě předkládán návrh aktualizace stávajících Pravidel.
Návrh řešení OM navrhuje schválit aktualizaci Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina dle materiálu RK-40-2010-06 př. 1. Předkládaná aktualizace v zásadě obsahuje zapracování doporučení na úpravu Pravidel uvedených v materiálu RK-22-2010-39, př. 1.
StanoviskaOdbory krajského úřady byly vyzvány k připomínkování návrhu. Zaslané připomínky byly z velké části zapracovány, nebo vysvětleny nejasnosti ve fázi pracovních verzí aktualizace.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina dle materiálu RK-40-2010-06, př. 1;
ukládá
Krajskému úřadu kraje Vysočina zveřejnit znění na webových stránkách kraje Vysočina a zajistit předání schválených Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina všem příspěvkovým organizacím zřizovaným krajem Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 22. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz