Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2010-25

RK-39-2010-25.doc  RK-39-2010-25pr01.pdf  RK-39-2010-25pr02.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-39-2010-25
NázevSmlouva o partnerství s Mykologickým klubem Jihlava
Zpracoval J. Joneš
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál k uzavření partnerské smlouvy mezi krajem Vysočina a občanským sdružením Mykologický klub Jihlava za účelem spolupráce v péči a ochraně o přírodu a krajinu na Vysočině.
V kraji Vysočina není doposud zmapována řada přírodovědných fenoménů zejména těch, které jsou velmi odborně náročné, například nižší rostliny a živočichové. V kraji nepůsobí vysokoškolská ani vědecká instituce, která by stav přírody a krajiny soustavně a prioritně řešila. Informace o stavu přírody a krajiny jsou nutné pro správná rozhodnutí (zejména koncepčního charakteru) a to jak veřejné správy, tak třeba i podnikatelských subjektů (při úvahách o podnikatelských záměrech, kdy předem potřebují jednoznačnou odpověď, zda lokalizace záměru je umístěna do místa bez zvláště chráněných druhů ap.). Situaci proto řešíme spoluprací s dostupnými odborníky, působícími zejména v rámci neziskových organizací.
V kraji Vysočina byl v říjnu 2010 zaregistrován Mykologický klub Jihlava viz příloha 1 materiálu RK-39-2010-25.
Mykologický klub Jihlava se obrátil na kraj Vysočina s návrhem na spolupráci spočívající zejména ve výměně dat potřebných při ochraně přírody a krajiny. Mykologický klub Jihlava má zájem o mapové podklady, kterými kraj disponuje, jako podklad pro průzkumy v terénu a jejich prezentaci, odbor životního prostředí má zájem o odborná stanoviska a výsledky průzkumných prací.
Návrh řešení Cíle a činnost klubu dle stanov považujeme za velmi potřebnou a zejména vítáme možnost výměny informací a údajů.
Na rozdíl od jiných nestátních neziskových organizací, které nám údaje prodávají, je Mykologickým klubem Jihlava navrhována spolupráce formou výměnou dat. Proto odbor životního prostředí navrhuje, aby byla uzavřena smlouva dle přílohy 2 materiálu
RK-39-2010-25.
StanoviskaOddPKŽÚ nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Smlouvu o partnerství s Mykologickým klubem Jihlava dle materiálu RK-39-2009-25, př. 2.
Odpovědnost OŽP
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz