Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2010-23

RK-39-2010-23.doc  RK-39-2010-23pr01.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-39-2010-23
NázevNařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní rezervace Čermákovy louky
Zpracoval D. Vacková
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávající přírodní rezervace Čermákovy louky (dále též jen PR) ležící v okrese Pelhřimov, k. ú. Sázava pod Křemešníkem, cca 0,5 km jižně od místní části Sázava obce Nový Rychnov.
Zvláště chráněné území s názvem Čermákovy louky bylo zřízeno vyhláškou Okresního úřadu v Pelhřimově ze dne 25. května 1993 o zřízení dalších přírodních rezervací.
Podle revize zřizovacích předpisů vymezení zvláště chráněného území vykazuje stávající zřizovací předpis zejména tyto nedostatky: parcelní vymezení není shodné s aktuální situací v katastru nemovitostí, v průběhu času se pozemky různě přečíslovávaly a dělily, takže zřizovací předpis je ve vztahu k dnešnímu stavu evidence nemovitostí nepřehledný. Podstatným problémem je, že se předmět ochrany nenachází na částech pozemků v PR (např. okraj pozemku orné půdy) a na druhou stranu se předmět ochrany částečně nachází též mimo současné vymezení zvláště chráněného území. Proto je zapotřebí upravit vymezení tak, aby odpovídalo skutečnému výskytu předmětu ochrany v terénu. Za další nedostatek stávajícího zřizovacího předpisu lze označit, že platná vyhláška (řešící více zvláště chráněných území) má stejné bližší ochranné podmínky pro různé předměty ochrany (různé přírodní podmínky v různých územích) a z toho vyplývá potřeba zpřesnění bližších ochranných podmínek pro jednotlivá území.
Návrh řešení Navrhujeme nové vyhlášení již existující přírodní rezervace z důvodů výše uvedených nedostatků stávajícího zřizovacího předpisu. Území ponese stále název Čermákovy louky a bude nadále v kategorii přírodní rezervace ve smyslu ustanovení § 33 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Celková výměra navrhované přírodní rezervace je 6,82 ha (výměra podle původní vyhlášky byla 6,25 ha).
Návrh na nové vymezení pro ochranu přírody cenné plochy přírodní rezervace Čermákovy louky byl vymezen a geodeticky stabilizován přímo v terénu vytyčením lomových bodů. Návrh hranice byl zpracován do záznamu podrobného měření změn, který umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní rezervace na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Zvláště vyhlášené ochranné pásmo k zabezpečení PR před rušivými vlivy z okolí v se nenavrhuje a zůstane jím podle § 37 odst. 1 zákona území do vzdálenosti 50 m od hranic zvláště chráněného území.
Předmětem ochrany navrhované PR jsou společenstva pramenišť, rašelinišť a luk s hojným výskytem zvláště chráněných a vzácných druhů rostlin a živočichů. Konkrétně jde o populace zvláště chráněných druhů rostlin: vstavač májový, vachta trojlistá, tolije bahenní, bazanovec kytkokvětý a ptáků: bekasina otavní a bramborníček hnědý. Dlouhodobým cílem ochrany území je pro prameniště, rašeliniště a louky omezení či pozastavení vývojových procesů v ekosystémech, které vedle přírody významně formoval svou činností i člověk tak, aby bylo zachováno vývojové stádium ekosystému potřebné pro udržení dobrého stavu předmětu ochrany chráněného území. Jmenovaná společenstva proto není v současné době možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji a ani v dlouhodobějším výhledu nelze předpokládat, že by se v přírodní rezervaci přestalo hospodařit. U bažinné olšiny a mokřadních křovin v centru území je cílem ochrany zamezení nebo zmírnění nepříznivých vlivů působících na samovolné vývojové procesy v přirozených ekosystémech, (ponechání samovolnému vývoji).

Návrh byl dle § 40 zákona projednán s vlastníky a nájemci dotčených pozemků (bez rozporů). Dále byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.

Z uvedených důvodů navrhujeme vyhlásit Nařízení kraje Vysočina, o zřízení přírodní rezervace Čermákovy louky dle materiálu RK-39-2010-23, př. 1.
Jelikož se jedná o stávající zvláště chráněné území, nebude mít tato změna žádný dopad do rozpočtu kraje.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 6/2010, o zřízení přírodní rezervace Čermákovy louky, dle materiálu RK-39-2010-23, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz