Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2010-77

RK-38-2010-77.doc  RK-38-2010-77pr01.pdf  RK-38-2010-77pr02.doc
Číslo materiálu77
Číslo jednacíRK-38-2010-77
NázevŽádost města Třebíč o poskytnutí finančních prostředků ze ZBÚ - podzemní vody kraje Vysočina - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zemědělství
Zpracoval R. Zvolánek
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuDne 19. 11. 2010 byla na Krajský úřad kraje Vysočina, odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství (dále jen OLVHZ ) doručena žádost města Třebíč (viz příloha č. 1 tohoto materiálu) o poskytnutí finančních prostředků ze zvláštního účtu vod (ZBÚ - podzemní vody) kraje Vysočina (zřízeného podle § 42 odst. 4 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů /vodní zákon/, ve znění pozdějších předpisů- dále jen vodní zákon ) na úhradu opatření provedených k nápravě závadného stavu (odstranění havárie) na pozemku p. č. 63/1 a ve vodním toku Oslavička v k. ú. Vlčatín. Žádost byla podána podle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků mimořádných havárií na území kraje Vysočina s dopadem na jakost podzemních nebo povrchových vod č. 4/04 ze dne 26. 10. 2004.
Havárie způsobená únikem ropných látek z komunikace na pozemek p. č. 63/1 v k. ú. Vlčatín a do vodního toku Oslavička byla zjištěna a nahlášena dne 17. 8. 2010. Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina instaloval záchytné norné stěny do vodního toku. Jelikož na místě nebyl zjištěn viník a bylo třeba zabránit dalšímu znečišťování vodního toku, zajistil Městský úřad Třebíč, odbor životního prostředí jako příslušný vodoprávní úřad odstranění kontaminovaných zemin a vod, k čemuž podle § 42 odst. 4 vodního zákona uložil provedení opatření k nápravě závadného stavu společnosti ENVIRO - EKOANALYTIKA, s.r.o., Velké Meziříčí. Sanační práce spočívaly v odtěžení cca 90 tun kontaminované zeminy, odčerpání cca 2,9 tuny kontaminovaných vod, odvoz a likvidace kontaminované zeminy a vody odborně způsobilou firmou, provedení kontrolních odběrů a analýz vzorků zemin a vod, uvedení pozemku do původního stavu a zpracování závěrečné zprávy sanačního zásahu. Celkové náklady těchto sanačních prací byly vyčísleny na 197 430 Kč bez DPH.
Návrh řešení Podle § 40 odst. 1 vodního zákona se havárií rozumí mimořádné závažné zhoršení nebo mimořádné závažné ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod. Podle § 42 odst. 4 vodního zákona nelze-li opatření k nápravě uložit původci havárie a hrozí-li závažné ohrožení nebo znečištění povrchových nebo podzemních vod, zabezpečí nezbytná opatření k nápravě příslušný vodoprávní úřad z vlastního podnětu nebo z podnětu České inspekce životního prostředí. Může k tomuto účelu uložit provedení opatření k nápravě právnické osobě nebo fyzické osobě podnikající podle zvláštních právních předpisů, která je k provedení opatření k nápravě odborně a technicky způsobilá. Účastníkem řízení o uložení opatření je jen tato osoba; odvolání proti tomuto rozhodnutí nemá odkladný účinek. K tomuto účelu zřizuje kraj v rámci svého rozpočtu zvláštní účet ročně doplňovaný do výše 10 000 000 Kč.
K podávání žádostí o tyto finanční prostředky má kraj Vysočina schválené Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků mimořádných havárií na území kraje Vysočina s dopadem na jakost povrchových nebo podzemních vod č. 4/04 ze dne 26. 10. 2004. V čl. 1 odst. 2 těchto zásad je uvedeno, že mimořádnou havárií se rozumí mimořádné závažné zhoršení nebo mimořádné závažné ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod.
Pro zřízení a doplňování zvláštního účtu vod (ZBÚ - podzemní vody) jsou podle § 88 odst. 15 vodního zákona určeny poplatky za odběr podzemní vody, které jsou ve výši 50 % příjmem rozpočtu kraje, na jehož území se odběr podzemní vody uskutečňuje. Tyto poplatky mohou být dále použity a také se používají na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury.
OLVHZ posoudil žádost města Třebíč z hlediska věcné správnosti a úplnosti dokladů. Podle OLVHZ se jednalo o havárii podle vodního zákona, kdy došlo k mimořádně závažnému ohrožení jakosti povrchových vod ve smyslu výše uvedených zásad.
Z výše uvedených důvodů OLVHZ doporučuje rozhodnout poskytnout městu Třebíč finanční prostředky ze ZBÚ - podzemní vody kraje Vysočina ve výši 197 430 Kč na úhradu opatření provedených k nápravě závadného stavu v k. ú. Vlčatín. Jelikož je v roce 2010 příjem kraje z poplatků za odběr podzemní vody zapojen do rozpočtu kraje, navrhujeme schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zemědělství, § 2399 Ostatní záležitosti vodního hospodářství o částku 198 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 198 000 Kč.
Čerpání dotace bude probíhat podle smlouvy, jejíž návrh je přílohou č. 2 tohoto materiálu.
StanoviskaMateriál byl projednán s příslušným složkovým radním Ing. Josefem Matějkem.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k navrhovanému usnesení připomínky.
Ekonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 24. 11. 2010 je 29 830 000 Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zemědělství, § 2399 Ostatní záležitosti vodního hospodářství o částku 198 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 198 000 Kč;
* zastupitelstvu kraje rozhodnout poskytnout městu Třebíč finanční prostředky ze ZBÚ - podzemní vody kraje Vysočina ve výši 197 430 Kč na úhradu opatření provedených k nápravě závadného stavu v k. ú. Vlčatín dle materiálu RK-38-2010-77, př. 2.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 14. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz