Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2010-63

RK-38-2010-63.doc  RK-38-2010-63pr01.doc  RK-38-2010-63pr02.doc
Číslo materiálu63
Číslo jednacíRK-38-2010-63
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina
Zpracoval Z. Kasalová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuMateriál se zabývá návrhem změny Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina (dálen jen Zásady ).

Tyto Zásady byly vyhlášeny zatím pouze 2x. V roce 2006 byla schválena podpora 27 turistickým informačním centrům ve výši 1 401 000 Kč, v roce 2008 schválena podpora 28 subjektům ve výši 1 528 000 Kč.
Dotace v rámci těchto Zásad je poskytována v souladu s Programem rozvoje kraje (opatření 1.4.1 a 1.4.2). Finanční podpora napomůže jednotné standardizaci, zkvalitnění a rozšiřování služeb poskytovaných turistickými informačními centry v oblasti cestovního ruchu v kraji Vysočina.
Turistická informační centra (dále jen TIC ) jsou významnou součástí informačního systému a patří k nejdůležitějším článkům praktické propagace města, obce či mikroregionu. TIC jsou většinou prvním navštíveným místem v dané lokalitě, spolehlivými informacemi ovlivňují pobyt návštěvníků v regionu a podílí se tak na vytváření výsledného dojmu, který si z něj turisté odvážejí. Hlavní činností TIC je zajišťování, ověřování a bezplatné podávání informací o všech službách souvisejících s cestovním ruchem, má charakter veřejné služby a musí být proto financována z veřejných prostředků. Doplňkovou činností TIC je např.: prodej map, pohlednic, upomínkových předmětů, vstupenek, průvodcovské služby, kopírování a podobné služby, poskytované za úplatu. Nároky na kvalitu práce TIC se neustále zvyšují jak z hlediska personálních potřeb (jazyková vybavenost, počítačová gramotnost, detailní znalosti o oblasti působení), tak z hlediska materiálního vybavení (odpovídající prostory, moderní komunikační a výpočetní technika).
V kraji Vysočina působí v současné době 46 TIC, 17 z nich je členem Asociace turistických informačních center ČR (dále jen A.T.I.C. ČR ), 28 jich je zařazeno mezi oficiální TIC registrovaná agenturou CzechTourism a 1 TIC (v Jemnici) je registrováno certifikací Cyklisté vítáni.
V návrhu Zásad došlo ke změně ve výši poskytnuté dotace, dále došlo ke změnám, které vznikly na základě zkušeností získaných při administraci dotací a dále do Zásad byly zakomponovány podněty a požadavky příjemců dotací. Návrh Zásad je obsahem materiálu RK-38-2010-63, př. 1 (materiál je ve změnovém režimu).
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje Radě kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina dle materiálu RK-38-2010-63, př. 2.
StanoviskaUsnesení 17/09/2010/LV
Legislativní výbor Zastupitelstva kraje Vysočina bere na vědomí a doporučuje zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina.

Usnesení 22/05/2010/Kkcrvv
Komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina doporučuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina, dle materiálu RK-38-2010-63, př. 2.
Odpovědnost OKPPCR
Termín 14. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz