Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2010-46

RK-38-2010-46.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-38-2010-46
NázevDofinancování neuznatelných nákladů projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů - individuální projekt
Zpracoval A. Vidláková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMŠMT vyhlásilo výzvu pro předkládání individuálních projektů krajů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, prioritní osa 1 Počáteční vzdělávání, oblast podpory 1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků. Projekt je zaměřen na podporu primární prevence sociálně patologických jevů v kraji Vysočina.
Kraj Vysočina předložil zpracovanou projektovou žádost, která byla schválena usnesením Rady kraje Vysočina č. 1059/23/2009/RK. Rozhodnutím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy došlo ke zkrácení rozpočtu projektu na částku v celkové maximální výši
19 945 501,40 Kč. Z projektu Podpora systému primárná prevence sociálně patologických jevů - individuální projekt jsou hrazeny certifikované programy primární prevence pro žáky škol a školských zařízení v kraji Vysočina. Realizace projektu probíhá od 07.04.2010 do 28.02.2013 z evropských finančních prostředků. Na administraci a vedení projektu byla vytvořena čtyři nová pracovní místa pro realizační tým projektu. Osoby pracující v realizačním týmu projektu jsou zároveň zaměstnanci krajského úřadu a jako takoví mají nárok na benefity poskytované zaměstnavatelem. Jedná se o nárok na příspěvek na dopravu a příspěvek na penzijní připojištění (podle směrnice č. 12/05 o příspěvku na dopravu a č. 5/02 o poskytování a výši příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění). Zmiňované benefity poskytované krajem nejsou uznatelným výdajem v rámci individuálního projektu a kraj je hradí z jiných zdrojů. Díky příspěvku na dopravu vzniká část neuznatelných nákladů u odvodů sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnavatele a povinného pojistného na úrazové pojištění, neboť tyto zákonem povinné odvody jsou vypočteny z hrubé mzdy do níž je příspěvek na dopravu započten. Tato poměrná část sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnavatele a povinného pojistného na úrazové pojištění připadající na příspěvek na dopravu je v projektu neuznatelným nákladem. V účetnictví projektu jsou tyto neuznatelné náklady rozúčtovány a vedeny odděleně od uznatelných nákladů projektu. Souhrnná částka takto vzniklých neuznatelných nákladů připadajících za období květen - říjen 2010 (výše za listopad ještě do doby jednání rady není známá) činí 2 061 Kč.
Vzhledem k dlouhému časovému období, za které se neuznatelné náklady kumulují v projektu, žádáme o pokrytí těchto výdajů v roce 2010 a předfinancování na rok 2011. Celková částka požadovaná z Fondu strategických rezerv činí 25 000 Kč.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje, aby rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů - individuální projekt v celkové výši 25 000 Kč na financování neuznatelných výdajů projektu.
StanoviskaEkonomický odbor:
Ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení. Kromě neuznatelných výdajů souvisejících s příspěvkem na dopravu a penzijním připojištěním je projekt v celé výši financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů - individuální projekt v celkové maximální výši výši 25 000 Kč na financování neuznatelných výdajů projektu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín do 30. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz