Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2010-05

RK-38-2010-05.doc  RK-38-2010-05pr01.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-38-2010-05
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování účelových dotací z rozpočtu kraje Vysočina Místním akčním skupinám Vysočiny
Zpracoval L. Hrůza
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuMateriál se zabývá návrhem Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování účelových dotací z rozpočtu kraje Vysočina Místním akčním skupinám Vysočiny (dále jen ,,MAS ).

MAS je platformou trojstranné vzájemné spolupráce veřejné správy, podnikatelské sféry a neziskového sektoru. Jedná se typicky o občanské sdružení nebo obecně prospěšnou společnost s vlastní rozvojovou strategii, na základě které může žádat o podporu svých projektů, respektive projektů subjektů působících v jejím zájmovém území, v rámci programů Leader (dříve Leader ČR 2005-2008, nyní Program rozvoje venkova ČR 2007-2013).

Na území kraje Vysočina vzniklo v posledních letech celkem 17 MAS. Jejich aktivita je různá, v rámci působnosti krajského úřadu je monitorována hlavně jejich účast v podpůrných programech ČR a EU. Dle objemu získaných prostředků a typu realizovaných projektů je pak hodnocena míra pozitivního dopadu jejich činnosti na rozvoj našeho venkova. Klíčovým okamžikem byly pro MAS tři výběrová kola Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 (dále jen ,,PRV ) realizovaná v letech 2007-2009, kde uspělo se svými strategiemi také 9 MAS z Vysočiny. Tyto vybrané MAS tak získaly na rozvoj našeho venkova v letech 2008 - 2010 přiznanou podporu bezmála 158 mil. Kč, stejný objem prostředků ,,přiteče jejich prostřednictvím do našeho kraje v letech 2011 - 2013.
Jak už bylo zmíněno, MAS jsou neziskové organizace zřízené za účelem regionálního rozvoje. Tento účel naplňují na příslušném území v rámci kraje. Díky své podstatě a omezenému množství prostředků na administraci projektů bohužel nezvládají další aktivity mimo administraci realizace projektů v rámci PRV. Jedním z hlavních problémů je, že MAS si musí samostatně předfinancovat svůj provoz a tyto finance dostanou částečně proplaceny až v horizontu 6 až 10 měsíců ze Státního zemědělského intervenčního fondu (dále jen ,,SZIF ).
Díky množství práce s administrací pro SZIF není v silách MAS získávat nějaké další významnější prostředky vlastní další aktivitou a postupně se dostávají do finančních problémů. Pro řešení těchto problémů si MAS v kraji Vysočina založily Krajské sdružení Národní sítě MAS ČR (dále jen NS MAS ). Záměrem NS MAS je hlavně vytvořit prostředí, ve kterém by mohly MAS dlouhodobě fungovat jako významné činitelé rozvoje venkova a nemusely by se bát stoupajícího zadlužení, které by mohlo vést až k likvidaci těchto neziskových organizací.

Na základě jednání se zástupci NS MAS bylo navrženo v rozpočtu kraje Vysočina na rok 2011 vyčlenit 450 tis. Kč na úhradu části provozních nákladů MAS vzniklých během roku 2011 především při administraci prostředků poskytnutých v rámci PRV. Jako nejvhodnější nástroj pro distribuci této podpory byly zvoleny Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina, jejichž návrh je obsahem materiálu RK-38-2010-05, př. 1.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje Radě kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu kraje Vysočina schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování účelových dotací z rozpočtu kraje Vysočina Místním akčním skupinám Vysočiny dle materiálu RK-38-2010-05, př. 1.
StanoviskaOdbor ekonomický: V návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2011 je v kapitole Regionální rozvoj, § 3699 uvažováno s částkou 450 tis. Kč určenou na dotace na provoz kanceláří místních akčních skupin.

Stanovisko Výboru regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina bude doplněno před jednáním Zastupitelstva kraje Vysočina.

Stanovisko Legislativního výboru Zastupitelstva kraje Vysočina bude doplněno před jednáním Zastupitelstva kraje Vysočina.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování účelových dotací z rozpočtu kraje Vysočina Místním akčním skupinám Vysočiny dle materiálu
RK-38-2010-05, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 14. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz