Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2010-10

RK-36-2010-10.doc  RK-36-2010-10pr01.doc  RK-36-2010-10pr02.pdf  RK-36-2010-10pr03.pdf
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-36-2010-10
NázevStavební záměr Domov důchodců Proseč u Pošné - přístavba pavilonu
Zpracoval E. Pausarová, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina převzal od 1. 1. 2003 Domov důchodců Proseč u Pošné od Okresního úřadu Pelhřimov ze zřizovatelské působnosti státu i s objektem, ve kterém tato organizace poskytuje své služby. Domov je provozován v zámku, ve kterém proběhla přibližně před 20 lety v důsledku požáru rozsáhlá rekonstrukce zahrnující také výstavbu nových stropů. Dispoziční uspořádání objektu je i po této rekonstrukci takové, že uživatelé bydlí na pokojích s malou podlahovou plochou na klienta a se společným sociálním zařízením.
Uvedený domov se v uplynulých letech přizpůsoboval zjevnému trendu, který se projevuje ve vývoji zdravotního stavu současné populace. Tímto trendem je přibývání seniorů postižených demencí. Zařízení postupně vybudovalo dvě oddělení domova se zvláštním režimem a vzniklo tak celkem 28 lůžek specializovaných pro tuto cílovou skupinu. V rámci tohoto záměru byl především posílen a vzdělán pečující tým tak, aby byl schopen zabezpečit náročnou péči o tuto specifickou klientelu v odpovídající kvalitě. Specializovaná oddělení byla také prostorově vyčleněna v rámci stávajícího objektu a částečně z hlediska výzdoby a vybavení přizpůsobena nové cílové skupině. Přes všechna opatření však současný objekt neposkytuje při stávajícím naplnění kapacity dobré podmínky pro poskytování sociálních služeb domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.
Odbor sociálních věcí ve spolupráci s vedením příspěvkové organizace prověřoval i možnost kombinace změn ve vnitřním uspořádání objektu a snížení kapacity. Snížení kapacity by však bylo tak výrazné, že by vedlo k dlouhodobému zhoršení ekonomické efektivity provozu zařízení a ke snížení schopnosti kraje v podmínkách stárnutí populace uspokojovat potřebu lůžkové péče pro seniory.
Z uvedených důvodů vznikl záměr přístavby pavilonu, který při zachování stávající lůžkové kapacity organizace vytvoří prostředí stavebně určené pro ubytování a péči pro uživatele s demencí. Stavební záměr je uveden v materiálu RK-36-2010-10, př. 1. V novém pavilonu budou umístěna oddělení domova se zvláštním režimem a ve stávajícím objektu vzniknou prostorové podmínky pro zvýšení důstojnosti bydlení seniorů. Celý tento proces odpovídá současným požadavkům na zvyšování specializace péče o seniory postižené demencí a na zvyšování ochrany práva na soukromí (to je důvod snižování počtu uživatelů na pokojích a zvýšení podlahové plochy připadající na jednoho uživatele). Tyto požadavky jsou promítnuty do Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v kraji Vysočina a již se realizují např. při výstavbě domova ve Velkém Meziříčí nebo v záměrech rekonstrukce a přístavby domova ve Ždírci.
Na základě uvedeného věcného záměru připravil po dohodě s odvětvovým radním majetkový odbor přiložený stavební záměr podložený stavební studií a tento záměr je předložen radě kraje k projednání (materiál RK-36-2010-10, př. 1 obsahuje popis stavebního záměru, materiál RK-36-2010-10 př. 2 obsahuje technickou zprávu ke stavebnímu záměru a materiál RK-36-2010-10, př. 3 obsahuje grafické provedení stavebního záměru). Dále byla zajištěna i potřebná posouzení a průzkumy místa stavby, která jsou na OM a OSV k dispozici k případnému nahlédnutí.
Odbor sociálních věcí se zároveň zabýval možnostmi financování přístavby pavilonu. Omezování výdajů státního rozpočtu vedlo v tomto roce spíše k omezování možnosti financování ze státní dotace a v takovém případě by záměr mohl být realizován pouze z rozpočtu kraje.
Nová vláda se však začala intenzivně zabývat otázkou přípravy České republiky na řešení dopadů prudkého růstu výskytu Alzheimerovy choroby. Výskyt této choroby se stal celoevropským problémem, přičemž ve věkové skupině 80 až 85 let překračuje četnost výskytu 10 % a u věkové kategorie 90 až 95 se uvedená choroba týká dokonce více než 30 % osob. Podle statistik je u nás nyní asi 105 tisíc lidí s demencí a do roku 2050 by tento počet mohl vzrůst na 227 tisíc. Nyní se nacházíme v situaci, kdy rodiny, jejichž členy tato choroba postihla, obtížně hledají pomoc veřejných služeb a vláda zařadila řešení této situace mezi své priority. Svým usnesením přijala úkol do roka připravit plán řešení tohoto problému a vytýčila si také cíle tohoto plánu. Mezi těmito cíli je mimo jiné také přizpůsobení prostředí a péče potřebám nemocných. Záměr kraje v Proseči u Pošné věcně zapadá do tohoto cíle a lze předpokládat, že vláda bude vytvářet finanční nástroje pro podporu jeho naplnění.
Návrh řešení Schválení záměru v radě kraje otevře cestu k přípravě na vlastní realizaci a zároveň umožní provést projekční přípravu pro případ, že se vznikne možnost k získání státní dotace. Postupná příprava by byla nezbytná i pro výhledovou realizaci akce z prostředků kraje. Tento záměr je jedním z opatření, která bude kraj v sociální oblasti muset do budoucna přijímat především ve složení nabídky sociálních služeb právě v souvislosti s růstem výskytu Azheimerovy choroby.
Návrh usnesení předpokládá schválení stavebního záměru Domov důchodců Proseč u Pošné - přístavba pavilonu dle příloh 1 až 3 tohoto materiálu a rozhodnutí o zařazení nové akce do rozpočtu kraje.
Realizace investičního záměru s archeologickým průzkumem v roce 2010 bude kryta z kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství (akce VOŠ a SOŠ zemědělsko-technická Bystřice nad P. - Stavební úpravy ).
Předpokládaná cena je 140 tis. Kč včetně DPH.
V návrhu rozpočtu na rok 2011 je obsažena částka 2 mil. Kč na zpracování projektové dokumentace tohoto záměru, a proto uložit zajištění jejího zpracování.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k rozpočtovému opatření v rámci, kapitoly Nemovitý majetek.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci Domov důchodců Proseč u Pošné - přístavba pavilonu do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M8 - Investice v sociálních věcech;
schvaluje
* stavební záměr Domov důchodců Proseč u Pošné - přístavba pavilonu dle materiálů RK-36-2010-10, př. 1, RK-36-2010-10, př. 2 a RK-36-2010-10, př. 3;
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Nemovitý majetek spočívající ve zvýšení přílohy M8 - Investice v sociálních věcech o částku 140 tis. Kč při současném snížení přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 140 Kč;
ukládá
majetkovému odboru zajistit zpracování projektové dokumentace pro stavební akci Domov důchodců Proseč u Pošné - přístavba pavilonu .
Odpovědnost OSV, OM, ředitel Domova důchodců Proseč u Pošné, příspěvkové organizace
Termín 30. 6. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz