Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2010-17

RK-35-2010-17.doc  RK-35-2010-17pr01.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-35-2010-17
NázevPředběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Komínová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje Vysočina je předkládán ke schválení předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu obdržel od Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace předběžný záměr ve formě projektové fiše viz materiál
RK-35-2010-17, př. 1. Tento projekt Restaurování sbírkových předmětů do nových expozic , jehož nositelem je Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, má být předložen dle zásad poskytování finančních prostředků investiční a neinvestiční povahy ze státního rozpočtu Ministerstvem kultury v rámci programu Integrovaný systém ochrany movitého kulturního dědictví k zajištění plnění usnesení vlády č. 307/1991 a č. 961/2005.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje radě kraje v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 25. 5. 2010 č. 09/10 schválit předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace dle materiálu RK-35-2010-17, př. 1.
Projektový záměr plně odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace, která má ve své zřizovací listině ustanoveno, že organizace plní funkci muzea ve smyslu zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Zřizuje se za účelem získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy. V předmětu činnosti má dále uvedeno, že Organizace spravuje sbírku podle zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Ke sbírkovým předmětům pořizuje odbornou dokumentaci písemnou a podle potřeby i obrazovou, předměty odborně zpracovává, zajišťuje jejich konzervování, restaurování a vytěžuje z nich poznatky pro vědní obory, včetně muzeologie, o dějinách společnosti, vývoji přírody.
Sbírkové předměty, odbornou dokumentaci k nim a poznatky získané jejich odborným zpracováním prezentuje zejména prostřednictvím stálých expozic a krátkodobých výstav, vlastní publikační a přednáškovou činností v České republice i v zahraničí a dalšími kulturně-výchovnými aktivitami určenými pro nejširší veřejnost, zvláště pak dětem a mládeži.
Restaurování sbírkových předmětů je úzce provázáno s realizací projektu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic schváleného Regionální radou regionu soudržnosti Jihovýchod k podpoře. Na základě zpracovaného scénáře nových stálých expozic zahrnujících i zámecké interiéry a fragmenty kláštera byly ze sbírkového fondu muzea vytipovány k vystavení vhodné sbírkové předměty, z nichž některé vyžadují odborný restaurátorský zásah. Navrhovaný projektový záměr takto umožní prezentovat veřejnosti doposud nevystavované předměty, které budou nosnou částí moderně pojatých expozic muzea.
Financování projektu bude probíhat z části z vlastního podílu, který bude financován z přidělené mimořádné neinvestiční dotace předložené v návrhu rozpočtu muzea na rok 2011 a z části ze státního zdroje z Ministerstva kultury České republiky. Navrhovaný postup je reálný a je v možnostech příspěvkové organizace.
S ohledem na zaměření projektu se nepředpokládá vznik okolností, které by mohly mít dopad na zřizovatele. Jeho úspěšná realizace je jedním z mnoha kroků vedoucích ke zdárnému ukončení projektu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic .
StanoviskaGrémium ředitele s realizací projektu souhlasí za následujících podmínek:
- nutností financovat projekt nesmí dojít k ohrožení ani zásadnímu omezení jiných činností organizace vykonávaných v souladu s jejím statutem a posláním,
- nutno zajistit takové nastavení parametrů a takový průběh projektu, aby nedošlo ke ztrátě platební schopnosti příspěvkové organizace po celou dobu realizace projektu.

Odbor ekonomický k materiálu nemá připomínky. Celkové náklady projektu mají dosáhnout 508 tis. Kč, z toho spoluúčast Muzea Třebíč ve výši 51 % (259 tis. Kč). Zbývající část prostředků (249 tis. Kč) má být poskytnuta Ministerstvem kultury. Projekt má být realizován v příštím roce.

Odbor regionálního rozvoje nemá námitek k předkládanému předběžnému záměru. Jak vyplývá z předkládaného materiálu podání projektové žádosti znamená rovněž závazek zřizovatele (kraje Vysočina) zajistit finanční prostředky na vlastní spolufinancování projektu v rozpočtu Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace. V opačném případě by nebylo schopno Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace zajistit finanční prostředky na vlastní spolufinancování projektu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace dle materiálu
RK-35-2010-17, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 19. 11. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz