Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2010-11

RK-35-2010-11.doc  RK-35-2010-11pr01.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-35-2010-11
NázevZměna stavebního záměru SUPŠ Jihlava - Helenín, rekonstrukce objektu , návrh na pozastavení realizace akce Muzeum Vysočiny Pelhřimov - vybudování depozitáře
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuUsnesením 0777/16/2010/RK rada kraje schválila stavební záměr SUPŠ Jihlava - Helenín, rekonstrukce objektu dle materiálu RK-16-2010-06, př. 1. Podle tohoto stavebního záměru měl být areál získaný koupí od České republiky - Ministerstva vnitra využit pro potřeby školství. Zejména pro Střední školu stavební Jihlava jako centrum praktické výuky učebních oborů na čemž není potřeba nic měnit.
Čtvrté a polovinu pátého nadzemního podlaží předpokládal stavební záměr využít pro depozitáře Muzea Vysočiny Jihlava a druhou polovinu pátého nadzemního podlaží pro Střední uměleckoprůmyslovou školu Jihlava - Helenín k vytvoření nových prostor pro výuku - ateliér. V této části záměru se jeví s ohledem na další diskusi o koncepci a finančních možnostech kraje v oblasti budování depozitářů pro sbírkotvorné příspěvkové organizace v resortu kultury potřeba změny.
V současné době je k dispozici nový moderní depozitář v Třebíči vybudovaný nákladem 45 mil. Kč z vlastních prostředků kraje pro potřeby Muzea Vysočiny Třebíč s plochou úložných prostor 1162 m2 . Tento depozitář byl realizován i jako předpoklad pro uvolnění prostor v budově zámku Třebíč, kde je připravován strategický projekt kraje spolufinancovaný z ROP.
Dále je zpracována projekční příprava rekonstrukce bývalých školských budov v Pelhřimově na depozitáře čímž by se získalo 1518 m2 čisté plochy úložných prostor. Akce je zařazena v rozpočtu kraje pro rok 2010 k zahájení. Projektové náklady jsou vyčísleny na 54 mil.Kč (včetně rekonstrukce inženýrských sítí a zpevněných ploch) s předpokladem jejich snížení při výběrovém řízení na dodavatele.
Další prostory depozitářů jsou navrženy právě v areálu Helenín podle schvíleného stavebního záměru v rozsahu 1,5 patra s úložnými prostory 797 m2. Náklady jsou skutečně jen orientačně odhadovány na cca. 24 mil. Kč.
Dle resortu kultury jsou současné potřeby úložných prostor muzeí zřizovaných krajem Vysočina (Jihlava, Pelhřimov a Havlíčkův Brod) vyčísleny na cca 3300 m2 při skladovací výšce 2 m (výhledová potřeba na 20 let je potom vyčíslena na cca 5000 m2). V současné ekonomické situaci není reálné zajistit během krátkého období zdroje pro investice do dalších dvou depozitářů. To potvrdily diskuse vedené na úrovni některých členů rady kraje.
OM proto na základě těchto skutečností prověřoval variantní řešení. S ohledem na limitující faktor nereálnosti pořízení dvou nových depozitářů jsou možnosti poměrně zúžené. Je potřeba totiž vzít v úvahu, že v případě varianty vybudování depozitáře v Pelhřimově není pro 1,5 patra objektu v Heleníně využití, přičemž rekonstrukci areálu pro potřeby školství je nutné realizovat. Kombinované využití areálu v Heleníně je nutné, přičemž pro potřeby školství není hospodárné využít celou hlavní budovu a využití její části pro resort kultury - depozitáře je optimální.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného navrhuje OM změnit stavební záměr na využití areálu v Heleníně takto:
- 1. nadzemní podlaží (předsazené před hlavní budovu) bude využito pro Střední školu stavební Jihlava
- pro depozitáře bude využito celé 2. a rozšířené 3. nadzemní podlaží (jednopodlažní nástavba nad stávající dílny)
- 4. a 5. nadzemní podlaží bude využito pro Střední školu stavební Jihlava
- nad 5. nadzemním podlažím bude provedena nástavba dalšího 6. podlaží s využitím pro Střední školu stavební Jihlava
- původní záměr na využití poloviny 5. nadzemního podlaží pro SUPŠ Jihlava - Helenín nebude realizován
Tímto bude zajištěna celková úložná plocha 1810 m2 depozitářů v Heleníně při skladovací výšce 3 m, což téměř odpovídá současným potřebám. Navíc přesun depozitářů umožňuje ve druhém nadzemním podlaží získat prostory s vysokým zatížením, což umožní umístění systému pojízdných regálů a tím zvýšení využitelnosti prostor.
Pro případné zajištění výhledových potřeb, by bylo možné realizovat v areálu Helenín další úložné prostory pro depozitáře:
- Etapa č.2 - třípodlažní nástavba nad objektem dílny. Touto nástavbou je možné získat cca 900 m2 úložných prostor se skladovací výškou 3 m. Velmi hrubě jsou náklady odhadnuty na 38 mil. Kč.
- Etapa č.3 - přístavba. Touto přístavbou je možné získat cca 725 m2 úložných prostor se skladovací výškou 3 m. Velmi hrubě jsou náklady odhadnuty na 45 mil. Kč.
V souvislosti s tímto návrhem na změnu stavebního záměru areálu v Heleníně OM navrhuje pozastavit realizaci rekonstrukci bývalých školských budov v Pelhřimově na depozitáře. Areál v Pelhřimově navrhuje OM zatím ponechat v hospodaření Muzea Vysočiny Pelhřimov ve stávajícím stavebně technickém stavu (se zajištěním základní ochrany). Prostory umožňují uložení části sbírkových fondů sbírkotvorných příspěvkových organizací, zejména archeologické nálezy, těžké předměty (kamenné artefakty, sochy) a pod.
StanoviskaV rámci zpracování projektové přípravy akce SUPŠ Jihlava - Helenín, rekonstrukce objektu jsou konány výrobní výbory. Na výrobním výboru konaném dne 19. 10. 2010 za účasti zástupců projektanta, OM, OŠMS a OKKPCR došlo z výše uvedených důvodů k návrhu změny v rozsahu a zpřesnění stavebního záměru.

OKPPCR: zajištění adekvátního uložení sbírek kraje, jejichž správou jsou pověřena muzea v Jihlavě, Pelhřimově a v Havlíčkově Brodě, je již dlouhodobým problémem, který nejen limituje činnost těchto organizací, ale s ohledem na umístění větší části sbírkových fondů v pronajatých prostorách, které neodpovídají podmínkám pro zajištění ochrany sbírkových předmětů muzejní povahy stanovené zákonem č. 122/2000Sb. a souvisejícími vyhláškami, je i potenciálním ohrožením sbírek samotných. OKPPCR proto jednoznačně podporuje záměr vybudování depozitáře cíleně určeného pro uložení sbírkových fondů v objektech, jež jsou ve vlastnictví kraje. Rekonstrukce budovy v Heleníně umožní odpovídající uložení sbírek kraje, přičemž maximální využití kapacity uvažovaných prostor 4. až 6. nadzemního podlaží bude moci být zajištěno jen při použití úsporných regálových systémů (přesuvné kompaktní regály). S ohledem na současnou situaci rovněž považujeme za velmi důležité ponechání budovy v Pelhřimově v hospodaření Muzea Vysočiny Pelhřimov, p. o., neboť v objektu je již uložena část výstavního mobiliáře a při základním zabezpečení budovy bude tato využita pro uložení archeologických nálezů a případně dalších částí fondů muzeí.
OŠMS
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* změnit usnesení 0777/16/2010/RK, kterým byl schválen stavební záměr SUPŠ Jihlava - Helenín, rekonstrukce objektu tak, že materiál RK-16-2010-06 př. 1 se nahrazuje materiálem RK-35-2010-11, př. 1;
* pozastavit realizaci akce uvedené v příloze M6 rozpočtu pod názvem Muzeum Vysočiny Pelhřimov - vybudování depozitáře
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 2. 11. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz