Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2010-47

RK-34-2010-47.doc  RK-34-2010-47pr01.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-34-2010-47
NázevZpráva o spolupráci kraje Vysočina se zahraničními partnery za období od 2. pololetí 2009 do 3. čtvrtletí roku 2010
Zpracoval L. Seidl
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuDle Organizačního řádu předkládá oddělení vnějších vztahů odboru sekretariátu hejtmana v rámci samostatné působnosti Zastupitelstvu kraje Vysočina pravidelnou roční zprávu o spolupráci kraje Vysočina se zahraničními partnery za období předcházejícího roku (dále jen zpráva o zahraniční spolupráci).
První zprávu o zahraniční spolupráci za období do dubna roku 2008 vzalo na vědomí Zastupitelstvo kraje Vysočina usnesením č. 0143/03/2008/ZK, druhou zprávu za rok 2008 s přesahem do 1. pol. roku 2009 vzalo na vědomí Zastupitelstvo kraje Vysočina usnesením č. 0317/05/2009/ZK.
Návrh řešení Zpráva o zahraniční spolupráci zahrnuje, stejně jako v minulých letech, informace o partnerských regionech, kterými jsou spolková země Dolní Rakousko, region Champagne-Ardenne, Nitranský samosprávný kraj, Zakarpatská oblast Ukrajiny. Do 4. 9. 2010 byl partnerským krajem také autonomní region Friuli Venezia Giulia, kdy smlouva o spolupráci vypršela. Ve zprávě, která tvoří materiál RK-34-2010-47, př. 1, naleznete rovněž informace o spolupráci s dalšími důležitými partnery v zahraničí.
Předkládaný materiál neobsahuje informace o činnosti Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu - tyto informace jsou podávány samostatně a v častějších intervalech.
Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí Zprávu o spolupráci kraje Vysočina se zahraničními partnery za období od 2. pololetí 2009 do 3. čtvrtletí roku 2010.
StanoviskaOdbor informatiky (OI)
OI, tak jako v předcházejících letech, se i v letech 2009 a 2010 podílel na mezinárodní spolupráci kraje Vysočina zejména formou přípravy a realizace projektů financovaných ze Strukturálních fondů EU. Konkrétně se jednalo o realizaci 7 projektů v celkovém objemu přes 1 mil. euro, z důvodu vytížení projektových kapacit OI je v současnosti připravován pouze jeden projektový záměr (eCrime). Kromě těchto aktivit odbor aktivně vystupoval v mezinárodní asociaci Eris@, zejména pak formou propagace strategických projektů v zahraničí či pro nalezení stanoviska zahraničních odborníků pro řešení problémů (notifikace broadbandového opatření v ROP NUTS2 Jihovýchod, definice modelu otevřené ICT infrastruktury apod.). V roce 2009 se podařilo navázat velmi úzkou spolupráci s Taiwanem, jež vyústlila v realizaci projektu objednávkového systému krajské nemocnice (krajský vklad 2 mil. Kč, taiwanský partner se podílí na realizaci 1 mil. Kč). Odbor aktivně využívá služeb agentury EPMA pro speciální projektové aktivity. Nejaktivnější komunikace probíhá s těmito regiony či městy: Sardinie (Itálie), Wales (Velká Británie), Tampere (Finsko), Athény (Řecko), Taipei (Taiwan).
Odbor regionálního rozvoje (ORR)
ORR spolupracuje se všemi partnerskými regiony kraje Vysočina a aktivně vyhledává příležitosti ke spolupráci především na společných projektech (v uvedeném období ORR realizoval s naším partnerským regionem z Ukrajiny 1 projekt, s Dolním Rakouskem byl projekt MA-G 21 připraven a přeložen v rámci Operačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013. Projekt byl podpořen a v uvedeném období partneři intenzivně připravovali zahájení realizace projektu). Další projekty jsou aktivně připravovány. Dále se ORR snaží rozvíjet spolupráci ve všech směrech, např. uspořádáním podnikatelských misí do partnerských regionů, apod.
Odbor školství mládeže a sportu
OŠMS se na rozvoji mezinárodních aktivit v kraji Vysočina podílí jednak při přímé spolupráci se zahraničními partnery na různých projektech a aktivitách a nepřímá podpora je realizována formou finanční spoluúčasti a poradenství školám neziskovým organizacím. Otevřenost kraje pro mezinárodní spolupráci velmi vítáme a pro oblast vzdělávání v ní spatřujeme významný přínos.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
OKPPCR velmi vítá a podporuje přeshraniční spolupráci na úseku kultury a cestovního ruchu, zásadní přínos spatřuje zejména v získávání a předávání zkušeností ve srovnatelných činnostech v partnerských regionech.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí Zprávu o spolupráci kraje Vysočina se zahraničními partnery za období od 2. pololetí 2009 do 3. čtvrtletí roku 2010 dle materiálu RK-34-2010-47, př. 1.
Odpovědnost OSH (oddělení vnějších vztahů)
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz