Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2010-28

RK-30-2010-28.doc  RK-30-2010-28pr01.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-30-2010-28
NázevProjektová žádost Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Komínová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládáno ke schválení realizované podání žádosti Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu kraje Vysočina obdržel od Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace kopii podané projektové žádosti včetně vyplněné projektové fiše k podané projektové žádosti viz materiál RK-30-2010-28, př. 1. Tento projekt 16. veletrh muzeí ČR - Muzea a výstavy s tématy okruhu tradiční lidové kultury , jehož nositelem je Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, byl předložen Asociaci muzeí a galerií České republiky (AMG) v rámci Projektu pro přidělení finančních prostředků z rozpočtu AMG na rok 2011. Původní termín podávání žádostí stanovený Jednacím řádem AMG do 31. října 2010 byl neočekávaně zkrácen na 24. 9. 2010, a proto Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace požádalo o výjimku k podání projektu podmíněně, neboť z časových důvodů nešlo postupovat podle čl. 4 Pravidel Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací č. 09/10.
Muzeum Vysočiny Třebíč, p. o. připravuje pro rok 2011 již 16. ročník úspěšného veletrhu muzeí ČR. Veletrh muzeí již patří k tradičním a hojně navštěvovaným akcím. Kromě prezentace muzeí a firem nabídne i program seminární se zaměřením na tradiční lidovou kulturu včetně zahraniční exkurze do spolupracujícího Heimatmusea v rakouském Kautzenu.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 25. 5. 2010 č. 09/10 čl. 7 výjimky schválit realizované podání žádosti Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace k projektu 16. veletrh muzeí ČR - Muzea a výstavy s tématy okruhu tradiční lidové kultury jehož základní údaje jsou uvedeny v materiálu RK-30-2010-28, př. 1.
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace v podané projektové žádosti řádně uvedlo podmínku zakotvenou ve výše uvedených pravidlech a z tohoto důvodu nyní požádalo o dodatečné udělení souhlasu Rady kraje Vysočina s podanou žádostí.
Ve Zřizovací listině Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace je v předmětu činnosti mimo jiné zakotveno, že organizace pořádá samostatně nebo ve spolupráci s jinými právnickými nebo fyzickými osobami odborné konference, semináře a sympózia, vztahující se k předmětu činnosti; v oboru své činnosti spolupracuje s tuzemskými i zahraničními partnery a v souladu s vládním usnesením č. 571/2003 je pověřenou organizací k zajištění úkolů tradiční lidové kultury v kraji Vysočina. Projektová žádost tedy plně odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace.
Motto provázející veletrhy muzeí zní: Muzeum je jedinou institucí člověkem vytvořenou, která plní úlohu soustavné dokumentace měnícího se světa, a tím, že je pojítkem mezi minulostí, přítomností a budoucností, významně přispívá k duševní rekultivaci společnosti. Veletrhem se navíc zintenzívní spolupráce muzeí, dojde k výměně informací - tentokrát v oblasti tradiční lidové kultury, proběhnou odborné semináře nejen pro odborníky ale i širokou veřejnost, a tudíž budou efektivně vynaloženy veřejné prostředky. Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace má pro rok 2011 ve svém rozpočtu zahrnutou částku na pořádání veletrhu, který bude realizovat i v případě, že by nebylo úspěšné s touto projektovou žádostí, a proto se nepředpokládá další ekonomický dopad na zřizovatele.
Jedná se o významnou celorepublikovou akci s aktivní účastí představitelů krajské samosprávy, která přispívá i k propagaci nejen samotného muzea, ale celého kraje Vysočina.
StanoviskaGrémium ředitele doporučuje tento záměr k realizaci.
Odbor ekonomický sděluje, že podle projektové fiše (RK-30-2010-28, př. 1) předpokládané celkové náklady akce mají dosáhnout 125 000 Kč a financování má být zajištěno v podílu
105 000 Kč - vlastní spoluúčast příspěvkové organizace a 20 000 Kč bude spoluúčast Asociace muzeí a galerií ČR. Dle vyjádření odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu je vlastní spoluúčast muzea již promítnuta do návrhu rozpočtu kraje na rok 2011.
Odbor regionálního rozvoje nemá k předloženému materiálu připomínky a souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
realizované podání žádosti Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, k projektu 16. veletrh muzeí ČR - Muzea a výstavy s tématy okruhu tradiční lidové kultury, jehož základní údaje jsou uvedeny v materiálu RK-30-2010-28, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 12. 10. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz