Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2010-72

RK-29-2010-72.doc  RK-29-2010-72pr01.pdf  RK-29-2010-72pr02.doc
Číslo materiálu72
Číslo jednacíRK-29-2010-72
NázevSmlouva o partnerství pro projektový záměr Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí
Zpracoval J. Joneš, M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál k uzavření Partnerské smlouvy mezi krajem Vysočina a občanským sdružením Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině za účelem přípravy a realizace projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí a čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013 (dále též OPŽP ).
Projektový záměr Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí byl projednán a schválen radou kraje dne 21. 10. 2008 usnesením č. 1451/32/2008/RK tj. byla schválena příprava spolupráce kraje Vysočina s Pobočkou České společnosti ornitologické na Vysočině, koordinace a realizace činností a vlastní přípravné práce na návrhu projektu Revitalizace rašeliniště v PR Chvojnov a zároveň rada kraje uložila odboru životního prostředí realizovat potřebné kroky k zabezpečení dopracování projektu.
Přírodní rezervace (PR) Chvojnov je řazena mezi nejvýznamnější rašeliniště v kraji Vysočina. Vyhlášena byla v roce 1999, praktická péče o území započala v roce 1996. V osmdesátých letech dvacátého století došlo k rozsáhlému odvodnění území rašeliniště a jeho okolí. Narušený vodní režim na území současné rezervace a jeho okolí má v současnosti za následek vysychání a degradaci lokality, čímž hrozí snižování její biodiverzity. Revitalizace je podmínkou dlouhodobé udržitelnosti území jako výjimečně cenného zdroje biodiverzity.
Odbor životního prostředí navrhuje využít k péči o přírodní biotopy (k péči charakteru asanačních a revitalizačních zásahů) finančních prostředků z OPŽP. V tomto případě prostřednictvím spolupráce s občanským sdružením Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině a vzájemným uzavřením Smlouvy o partnerství (materiál
RK-29-2010-72, př. 2). Účelem partnerství podle této smlouvy je příprava realizace a spolupráce při realizaci projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí s cílem řešení záchrany a péče o tuto lokalitu. Projektový záměr spočívá v úpravě vodního režimu, redukci náletových dřevin a odstranění stařiny. Revitalizace je podmínkou dlouhodobé udržitelnosti území jako výjimečně cenného zdroje biodiverzity vyšších rostlin a bezobratlých. Kraj i jiné subjekty jsou možnými příjemci podpory z OPŽP pro oblasti podpory 6.2 - Podpora biodiverzity a 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny. Globálním cílem oblasti podpory 6.2 je obnova a ochrana přírodních a přírodě blízkých biotopů a ohrožených rostlinných a živočišných druhů a globálním cílem podpory 6.4 je realizace opatření příznivých z hlediska krajinné a ekosystémové diverzity vedoucí ke zvyšování retenční schopnosti krajiny. Specifickým cílem je posílení populací ohrožených druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, posílení biologické rozmanitosti na úrovni stanovišť a snížení antropogenních vlivů na přírodu a krajinu.
Návrh řešení Kraje mají ze zákona povinnost pečovat na svém území o přírodní památky a přírodní rezervace. Protože předměty ochrany v přírodních památkách a rezervacích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory dotačních titulů lze pro některá opatření v péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů. Odbor životního prostředí proto navrhuje na lokalitu Rašeliniště Chvojnov využít finančních prostředků z OPŽP a odborných a organizačních kapacit neziskové organizace. Nositelem projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí do OPŽP, tj. realizátorem přípravných prací, zpracovatelem a předkladatelem žádosti, realizátorem projektu, bude občanské sdružení Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině , se sídlem 5. května 15 v Jihlavě, 586 01 Jihlava, IČ 75107988. OŽP návrh smlouvy prodiskutovalo s Pobočkou České společnosti ornitologické na Vysočině a občanské sdružení s jejím zněním souhlasí.
Kraj se v rámci spolupráce bude spolupodílet na projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí finančními prostředky ve výši 10% z celkových způsobilých výdajů projektu, celkem však maximálně do 200 000 Kč (dle materiálu RK-29-2010-72, př. 1). Dále bude zajišťovat odborný dohled nad aktivitami projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí , především v době realizace a udržitelnosti projektů.
Vlastní žádost bude předložena do XXIV. výzvy pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v průběhu podzimu roku 2010, financování a realizace z OPŽP v průběhu roku 2011-2012. Čerpání finančních prostředků ze zvláštního účtu Zachování biodiverzity se předpokládá nejdříve v průběhu druhé poloviny roku 2011, spíše však až v roce 2012.
StanoviskaEkonomický odbor: v rozpočtu kraje Vysočina na rok 2010 byly na projekt Biodiverzita schváleny finanční prostředky ve výši 1 mil. Kč. V případě nedostatku finančních prostředků ve Fondu strategických rezerv bude muset být na financování krajského podílu využito cizích zdrojů.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Smlouvu o partnerství pro projekt Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí dle materiálu RK-29-2010-72, př. 2;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 200 000 Kč na zvláštní účet kraje Zachování biodiverzity;
ukládá
Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina realizovat potřebné kroky k zabezpečení dopracování projektu Revitalizace rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov a okolí k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 30. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz