Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2010-60

RK-29-2010-60.doc
Číslo materiálu60
Číslo jednacíRK-29-2010-60
NázevInformace o rozvoji projektového řízení
Zpracoval M. Černý
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuRada kraje Vysočina (dále jen rada ) na zasedání dne 8. 6. 2010 usnesením č. 0924/18/2010/RK uložila Krajskému úřadu kraje Vysočina (dále jen krajský úřad ) zajistit do 30. 9. 2010 dostupnost veškerých informací a podkladů týkajících se připravovaných a realizovaných projektů kraje Vysočina, a to minimálně v rozsahu dle materiálu
RK-18-2010-75. Důvodem k uložení úkolu bylo, že informace o jednotlivých projektech získává rada a management krajského úřadu pouze v případě dílčího rozhodování v rámci realizace projektu, případně na vyžádání. Tyto informace pak nemusí být komplexní a není možné s nimi pracovat systémově.
V rámci realizace projektu Kvalita 09 aktivity č. 1 byla vyhlášena výzva na veřejnou zakázku malého rozsahu Revize metodiky projektového řízení . Dne 22. 6. 2010 člen rady kraje Ing. Martin Hyský podepsal rozhodnutí a vítězným uchazečem se stal Ing. Karel Buchta, Ph.D., Steinerova 603/14, 149 00 Praha, IČO: 76074862. Součástí zakázky byla analýza současného stavu systému projektového řízení v podmínkách krajského úřadu a soubor opatření na zlepšení projektového řízení. V průběhu zpracování analýzy proběhly rozhovory se zástupci ORR, OI, OŘLZ, OSV, ODSH a OA.
Dne 3. 9. 2010 proběhlo akceptační řízení se zpracovatelem díla a vypořádání připomínek. Jedna připomínka v průběhu jednání vypořádána nebyla. Připomínka byla zapracována následně a dne 8. 9. 2010 byla Závěrečná zpráva Revize metodiky projektového řízení akceptována bez připomínek a předána kraji Vysočina.

Závěrečná zpráva obsahuje 4 principielní návrhy na zlepšení:
1. Dotvoření řídící struktury
K existující stávající strategické odpovědnosti za projektové řízení (representované Projektovou kanceláří) je potřebné vytvořit ještě výkonnou složku (metodika či profesionálního projektového manažera apod.) s odpovědností za kontrolu průběhů projektů a rozvoj metodiky.

2. Revize stávající metodiky
Jedná se o transformaci z metodiky do směrnice, aby se projektové řízení stalo závazným předpisem organizace. V této fázi kromě transformace dojde ke sladění fází projektů a požadovaných výstupů s podrobnějším popisem řízení projektů.

3. Vzdělávání v rámci projektového řízení
Vzdělávání representované znalostí - osvojení standardních projektových postupů, proškolení na novou směrnici a povinnosti z ní plynoucí, přenos know how v oblasti výměny zkušeností a řízení rizik - pravidelné vzdělávací akce, sdílení zkušeností projektových a finančních manažerů.

4. Zlepšení IT podpory
Doladění evidenčního nástroje projektů a požadované struktury dle nově vytvořené směrnice. V evidenčním nástroji budou uvedeny základní projektové a finanční charakteristiky. Kromě základních charakteristik bude u každého projektu vytvořeno úložiště dokumentů - složka projektu, ve které se bude shromažďovat oficiální dokumentace s řídícím orgánem a důležité emaily, které mají vliv na řízení rizik projektů.
Na základě školení strategické a výkonné složky v metodologiích projektového řízení bude rozhodnuto, zda se pořídí software na projektové řízení. Dále budou nastaveny pravidelné čtvrtletní reportovací služby v jednotné struktuře pro jednání grémia ředitele a rady kraje popisující realizaci projektů a řízení rizik.
Návrh řešení Ředitel sekce pro rozvoj regionu navrhuje radě uložit Krajskému úřadu kraje Vysočina postupovat v souladu s návrhem závěrečné zprávy Revize metodiky projektového řízení a provést systémovou změnu dle bodů 1 až 4 jejíž součástí je také dílčí úkol, který byl uložený krajskému úřadu s termínem plnění do 30. 9. 2010.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
Krajskému úřadu kraje Vysočina postupovat v souladu s návrhem Závěrečné zprávy Revize metodiky projektového řízení ;
mění
usnesení č. 0924/18/2010/RK takto:
- slova nejpozději však do 30. 9. 2010 se ruší a nahrazují se slovy nejpozději však do 30. 6. 2011 .
Odpovědnost ředitel sekce pro rozvoj regionu
Termín 30. 6. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz