Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2010-58

RK-29-2010-58.doc  RK-29-2010-58pr01.doc
Číslo materiálu58
Číslo jednacíRK-29-2010-58
NázevPředběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Komínová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládán ke schválení předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu kraje Vysočina obdržel od Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace předběžný záměr ve formě projektové fiše viz materiál RK-29-2010-58, př. 1. Tento projekt Vydání publikace Lidové písně z Podhorácka I. - Náměšťsko, Velkobítešsko jehož nositelem je Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, má být předložen na Ministerstvo kultury České republiky do výběrového dotačního řízení pro rok 2011 na projekty zaměřené na podporu tradiční lidové kultury, s důrazem na naplňování Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice schválené usnesením č. 571/2003.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 25. 5. 2010 č. 09/10 schválit předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace dle materiálu RK-29-2010-58, př. 1, s ohledem na zaměření projektu, zkušený tým a financování projektu z rozpočtu muzea.
Projektový záměr plně odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace, která má ve své zřizovací listině v předmětu činnosti přímo specifikováno, že v souladu s vládním usnesením č. 571/2003 je pověřenou organizací k zajištění úkolů tradiční lidové kultury v kraji Vysočina, plní funkci informačního, školícího a metodického pracoviště pro území kraje, vede a koordinuje celokrajskou dokumentaci tradiční lidové kultury.
Veřejné prostředky investované do vydání publikace Lidové písně z Podhorácka I.
- Náměšťsko, Velkobítešsko přinesou zejména společenský přínos v podobě obrody lidově zpěvného repertoáru v regionu.
Projektový tým budou tvořit dvě instituce zaměřené na etnografii - a to Muzeum Vysočiny Třebíč, p. o. včetně odborných externích spolupracovníků a Etnografický ústav Akademie věd České republiky, což zaručuje odbornou kvalitu výstupu. Realizace projektu bude započata od ledna 2011, kdy začnou probíhat přípravné práce a výzkum, které spadají do rámce plnění úkolů dle Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu a nebudou představovat finanční náklady nad rámec rozpočtu. Výsledky výběrového dotačního řízení budou zveřejněny na internetových stránkách Ministerstva kultury České republiky nejpozději do konce března 2011. V případě nepřidělení dotace muzeum projektové přípravy k tomuto datu ukončí, aby nedošlo k zatížení rozpočtu Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace o neplánované výdaje spojené s vydáním publikace. Navrhovaný postup je reálný a je v možnostech příspěvkové organizace, nepředpokládá se tedy vznik okolností, které by mohly mít dopad na zřizovatele.
Úspěšnou realizací projektu by předkladatel projektu - Muzeum Vysočiny Třebíč, p. o., krajské pověřené pracoviště tradiční lidové kultury - naplnilo Koncepci účinnější péče o tradiční lidovou kulturu, dle které má tvořit databáze, sbírat materiály, provádět výzkumnou činnost v terénu a také veřejnosti prezentovat získané poznatky z oblasti tradiční lidové kultury.
StanoviskaGrémium ředitele podporuje a vyjadřuje souhlas s projektovým záměrem příspěvkové organizace a to za následujících podmínek:
- publikace bude obsahovat odkaz na zřizovatele dle radou kraje schválených pravidel (podrobněji gesční odbor - odbor sekretariátu hejtmana, oddělení vnějších vztahů),
- bude projednáno, zda by publikace neměla nést alespoň zčásti znaky Jednotného vizuálního stylu kraje Vysočina (podrobněji gesční odbor - odbor sekretariátu hejtmana, oddělení vnějších vztahů),
- první prezentace publikace bude organizována ve spolupráci s krajským úřadem (odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor sekretariátu hejtmana) tak, aby se jí mohli aktivně zúčastnit členové krajské samosprávy, dle možností bude přiměřený počet výtisků k dispozici pro využití orgány kraje (i za režijní cenu, pokud bude nutné řešit nákupem).
Odbor ekonomický sděluje, že podle projektové fiše (RK-29-2010-58, př. 1) předpokládané celkové náklady akce mají dosáhnout 240 tis. Kč a financování má být zajištěno v poměru
70 % veřejné rozpočty a 30 % vlastní spoluúčast příspěvkové organizace s tím, že s podporou z fondů EU se nepočítá.
Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k navrženému usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace dle materiálu
RK-29-2010-58, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 24. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz