Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2010-52

RK-29-2010-52.doc  RK-29-2010-52pr01.doc  RK-29-2010-52pr02.doc  RK-29-2010-52pr03.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-29-2010-52
NázevPředběžné záměry Vysočina Tourism, příspěvkové organizace a informace o partnerství v projektu
Zpracoval Z. Kasalová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje Vysočina jsou předkládány předběžné záměry Vysočina Tourism, příspěvkové organizace a dále informace o zapojení Vysočina Tourism, příspěvkové organizace do projektu. Ve všech případech vystupuje Vysočina Tourism, příspěvková organizace jako partner (2 x bez finanční spoluúčasti a 1x s finanční spoluúčastí).

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen OKPPCR ) obdržel od Vysočina Tourism, příspěvkové organizace předběžné záměry ve formě projektových fiší viz materiály RK-29-2010-52, př. 1, RK-29-2010-52, př. 2 a dále informaci o zapojení Vysočina Tourism, příspěvkové organizace do projektu, který je blíže specifikován v materiálu RK-29-2010-52, př. 3.

Cílem předběžného záměru Významné turistické akce a cíle východní části České republiky , který je blíže specifikován v materiálu RK-29-2010-52, př. 1 je posilovat územní soudržnost, vnitřní integraci a zvyšovat konkurenceschopnost turistických akcí a cílů, a to prostřednictvím nabídky společných turistických produktů využívajících tradic a kulturního dědictví všech do projektu zapojených regionů. Hlavní partner a předkladatel projektu je Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s., dalšími partnery jsou Centrála cestovního ruchu Jižní Moravy, z. s. p. o., Moravskoslezský kraj, Destinační společnost Východní Čechy, z. s. p. o. a Vysočina Tourism, příspěvková organizace, která zde vystupuje v roli partnera bez finanční spoluúčasti. Zapojení do tohoto projektu neklade na Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci ani na kraj Vysočina žádné finanční nároky a to ani v době realizace ani v době udržitelnosti projektu. Partnerství Vysočina Tourism, příspěvkové organizace v tomto projektu spočívá ve vytipování cílů a akcí, které budou za kraj Vysočina propagovány a spolupráce s ostatními turistickými regiony na vytvoření společné nabídky programů. Projekt bude předložen do Integrovaného operačního programu - prioritní osa 4 Národní podpora cestovního ruchu. Předpokládaný termín podání projektu je 30. 9. 2010.

Cílem předběžného záměru Česko jede , který je blíže specifikován v materiálu RK-29-2010-52, př. 2 je zvýšit zájem o cykloturistiku v ČR, zejména formou společné propagace a vytvořením produktů pro specifické cílové skupiny dle typologie cyklistů. Hlavní partner a předkladatel projektu je Asociace turistických regionů ČR, dalšími uvažovaným partnery jsou Ministerstvo dopravy, Ministerstvo pro místní rozvoj, Asociace krajů, Klub českých turistů, CzechTourism, Český úřad zeměměřický a katastrální, Česká agentura informací o životním prostředí, Nadace partnerství, Vysočina Tourism, příspěvková organizace, kraje resp. regionální organizace cestovního ruchu. Zapojení do tohoto projektu neklade na kraj Vysočina žádné finanční nároky a to ani v době realizace ani v době udržitelnosti projektu, pro Vysočina Tourism, příspěvkovou organizaci zapojení do tohoto projektu znamená uhradit vlastní podíl na spoluúčast ve výši 75 000 Kč. Tato částka bude uhrazena z rozpočtu Vysočina Tourism, příspěvkové organizace. Partnerství Vysočina Tourism, příspěvkové organizace v tomto projektu spočívá v aktualizaci dat pro vytvoření sdílené databáze turistických informací, vytvoření mapové aplikace, která bude propojena na datový sklad, spolupráce s ostatními členy teamu na tvorbě produktů (trasy, balíčky) a úhrada vlastního podílu.
Projekt bude předložen do Integrovaného operačního programu - prioritní osa 4 Národní podpora cestovního ruchu. Předpokládaný termín podání projektu je 30. 9. 2010.

Cílem projektu Vzdělávací programy pro udržitelný rozvoj malých a středních firem v oblasti služeb cestovního ruchu , který je blíže specifikován v materiálu RK-29-2010-52, př. 3 je zvýšit na Vysočině kvalitu služeb poskytovaných v cestovním ruchu, zejména ve stravování. Hlavní partner a předkladatel projektu je Institut pro trénink pohostinnosti, Vysočina Tourism, příspěvková organizace zde vystupuje v roli partnera bez finanční spoluúčasti. Tento projekt neklade na kraj ani na příspěvkovou organizaci žádné finanční nároky a to ani v době realizace ani v době udržitelnosti projektu. Partnerství Vysočina Tourism, příspěvkové organizace v tomto projektu spočívá ve spolupráci na oslovení a komunikaci s cílovou skupinou projektu, v připomínkování a v posouzení obsahu a formy zpracovaných vzdělávacích materiálů. Projekt byl předložen do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost GG 3.2 dne 9. 7. 2010. Projekt splnil formální náležitosti a výběrová komise doporučí zda bude podpořen.
Návrh řešení OKPPCR navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 25. 5. 2010 č. 09/10 schválit předběžné záměry Vysočina Tourism, příspěvkové organizace dle materiálů RK-29-2010-52, př. 1, RK-29-2010-52, př. 2 a dále vzít na vědomí informaci o zapojení Vysočina Tourism, příspěvkové organizace do projektu, který je blíže specifikován v materiálu RK-29-2010-52, př. 3.
Projektové záměry a zapojení příspěvkové organizace do projektu plně odpovídají hlavnímu účelu Vysočina Tourism, příspěvkové organizace, která byla zřízena za účelem zajištění koordinace dlouhodobě udržitelného rozvoje sektoru cestovního ruchu v kraji Vysočina. V předmětu činnosti má tato příspěvková organizace kromě jiného také uvedenu koordinaci spolupráce subjektů cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru, komunikaci s obchodními partnery a turisty za region, včetně návštěvnického managementu, propagaci a prezentaci regionu na celonárodním a zahraničních trzích, shromažďování informací o turistickém potenciálu regionu, zajišťování jejich průběžné aktualizace a jejich zpracování pro jednotlivé cílové skupiny uživatelů, výběr zpracování a řízení regionálních turistických produktů. Organizace spolupracuje s partnery v oblasti cestovního ruchu a je oprávněna uzavírat s nimi smlouvy o spolupráci a partnerství. Zapojení Vysočina Tourism, příspěvkové organizace do projektů dle materiálů RK-29-2010-52, př. 1 a RK-29-2010-52, př. 3 neklade na tuto příspěvkovou organizaci žádné finanční nároky ani v době realizace ani v době udržitelnosti projektu. Zapojení Vysočina Tourism, příspěvkové organizace do projektu dle materiálu RK-29-2010-52, př. 2 znamená pro příspěvkovou organizaci uhradit částku připadající na vlastí podíl spoluúčasti ve výši 75 000 Kč. S ohledem na výši této částky, nepočítáme, že by tato částka významně zatížila rozpočet Vysočina Tourism, příspěvkové organizace v roce 2011.
Přínosem účasti na projektech je zintenzivnění spolupráce mezi zapojenými turistickými regiony, zvýšení zájmu o cykloturistiku v kraji Vysočina, vznik společné turistické nabídky a vytvoření konkurenceschopných produktů, které budou společně propagovány na domácí i zahraniční trh. Dalším neopomenutelným přínosem je vytvoření vzdělávacích programů za účelem zvýšení odborné kvalifikace a dovedností vedoucích pracovníků, provozovatelů a majitelů středních a malých podniků, které působí v cestovním ruchu (zejména ve stravování) na Vysočině.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s předloženými záměry a podaným projektem a podporují je.
Odbor ekonomický k předloženému materiálu nemá připomínky.
Odbor regionálního rozvoje zapojení kraje Vysočina do těchto projektů prostřednictvím Vysočiny Tourism, příspěvkové organizace považuje za přínosné jak z hlediska zvýšení propagace turistických cílů a akcí v kraji, tak pro další vzdělávání pracovníků v cestovním ruchu, kdy nedostatečný systém vzdělávání a zvyšování kvalifikace pracovníků v této oblasti je považován za dlouhodobý problém.
U projektu Rozšíření nabídky modulárních vzdělávacích programů podle potřeb zaměstnavatelů v oblasti služeb v cestovním ruchu v kraji Vysočina s cílem zvýšit kvalitu služeb poskytovaných v cestovním ruchu (zejména ve stravování) na Vysočině nedodržela Vysočina Tourism, příspěvková organizace v červnu 2010 povinnosti, které jsou dány příspěvkovým organizacím Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací a to ve smyslu čl. 4. odst. 1: Příspěvková organizace, která má předběžný záměr, je povinna tento záměr předem projednat se zřizovatelem a čl. 4. odst. 2.: Příspěvková organizace předloží zřizovateli předběžný záměr ve formě projektové fiše a to prostřednictvím odvětvového odboru. V červnu 2010 byla tedy Vysočina Tourism, příspěvková organizace povinna informovat zřizovatele výše uvedenou formou o záměru zapojení se do daného projektu, což neučinila.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžné záměry Vysočina Tourism, příspěvkové organizace dle materiálů
RK-29-2010-52, př. 1 a RK-29-2010-52, př. 2;
bere na vědomí
informaci o zapojení Vysočina Tourism, příspěvkové organizace do projektu Vzdělávací programy pro udržitelný rozvoj malých a středních firem v oblasti služeb cestovního ruchu dle materiálu RK-29-2010-52, př. 3.
Odpovědnost OKPPCR, ředitel Vysočina Tourism, příspěvkové organizace
Termín 20. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz