Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2010-38

RK-29-2010-38.doc  RK-29-2010-38pr01.xls
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-29-2010-38
NázevPřehled hospodaření příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina za 1. pololetí roku 2010 za odvětví sociální péče
Zpracoval L. Hondlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa základě usnesení Rady kraje Vysočina č. 0800/16/2010/RK ze dne 25. 5. 2010 byl schválen finanční plán příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina za odvětví sociální péče.
Finanční plán na rok 2010 byl u části příspěvkových organizací sestaven jako nevyrovnaný z těchto důvodů:
* U některých příspěvkových organizací došlo ke snížení příjmů od zřizovatele, které nebylo pokryto navýšením dotací z Ministerstva práce a sociálních věcí.
* U některých organizací došlo ke snížení příjmů od zdravotních pojišťoven. Na základě prováděných revizí došlo ze strany zdravotních pojišťoven k výraznému seškrtání velké části úkonů vykazovaných příspěvkovými organizacemi.
* Dochází také ke zvýšení závazného ukazatele Limit prostředků na platy v důsledku navýšení tarifních tabulek v roce 2009. V průběhu minulého roku byly tarifní platy navýšeny celkem třikrát. Protože k nárůstu nedošlo od 1.1.2009, ale až v průběhu roku, nebyl tento nárůst zahrnut v celém minulém roce.
* V tomto roce již není možné uplatnit slevu na pojistném zaměstnavatele, která v minulém roce představovala úsporu v nákladech všech příspěvkových organizací.
Na základě předložených rozborů hospodaření k 30. 6. 2010 a projednaného výhledu hospodaření do konce roku se všemi řediteli příspěvkových organizací nebude možné u některých příspěvkových organizací ke konci roku zajistit dosažení vyrovnaného výsledku hospodaření. I po zavedení úsporných opatření ve všech příspěvkových organizacích a proplácení jen nejnutnějších výdajů, budou některé organizace ke konci roku vykazovat záporný výsledek hospodaření. Tato ztráta může být u příspěvkových organizací částečně řešena zapojením jejich investičního fondu ve formě schválených odvodů ve výši záporného výsledku hospodaření a následného navýšení závazného ukazatele příspěvek na provoz. U Diagnostického ústavu sociální péče Černovice, příspěvkové organizace, Domova pro seniory Třebíč Koutkova-Kubešova, příspěvkové organizace, a Domova pro seniory Náměšť nad Oslavou, příspěvkové organizace, bude odvod z investičního fondu použit na úhradu ztráty ostatních příspěvkových organizací. I přes projednaný výhled hospodaření příspěvkových organizací není možné v tuto chvíli předložit ke schválení nové finanční plány a to proto, že od 1.10.2010 vstoupí v platnost nový katalog prací, který bude mít vliv na výši závazného ukazatele Limit prostředků na platy. Protože přesný dopad bude znám až na začátku října, předkládáme v tuto chvíli do rady kraje pouze rozbory hospodaření příspěvkových organizací k 30. 6. 2010 a možný návrh úpravy finančních plánů. Podklady použité pro projednávání výhledu hospodaření příspěvkových organizací jsou součástí přílohy 2 materiálu RK-29-2010-38.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí předkládá radě kraje k informaci přehled hospodaření příspěvkových organizací k 30. 6. 2010 a úpravu finančních plánů, které budou předloženy radě kraje ke schválení na základě skutečného dopadu nového katalogu prací a to do konce října roku 2010. Záporný výsledek hospodaření by měl být u příspěvkových organizací pokryt zapojením investičního fondu ve formě schválených odvodů a následného navýšení závazného ukazatele příspěvek na provoz.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
* vedoucí odboru sociálních věcí předložit do rady kraje v termínu do 26. 10. 2010 upravené finanční plány příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina za odvětví sociální péče včetně návrhu řešení záporných výsledků hospodaření u některých příspěvkových organizací;
* ředitelům příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina za odvětví sociální péče předložit dopady nového katalogu prací v jejich organizacích v termínu do 12. 10. 2010 a zavést úsporná opatření vedoucí k dosažení vyrovnaných výsledků hospodaření nebo ke zmírnění očekávané ztráty.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitelé příspěvkových organizací za odvětví sociálních věcí
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz