Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2010-32

RK-29-2010-32.doc  RK-29-2010-32pr01.doc  RK-29-2010-32pr02.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-29-2010-32
NázevNávrh rozvoje sítě a stavebního zajištění výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace na období 2. pololetí 2010 - 2013
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuMinisterstvo zdravotnictví v roce 2008 připravovalo Zákon o Zdravotnické záchranné službě (dále jen Zákon o ZZS). Tento zákon měl také zásadním způsobem řešit podobu sítě výjezdových stanovišť posádek ZZS. Nově měly být vymezeny standarty územní a časové dostupnosti přednemocniční neodkladné péče (dále jen PNP), personální zabezpečení a materiálně technické podmínky.
V části, která se zabývala dostupností PNP byl nově navržen Plán plošného pokrytí. Základní parametry pro vytvoření Plánu plošného pokrytí byly dané ministerstvem zdravotnictví. Šlo o počet obyvatel, vybrané zvláštnosti a rizika v katastru obcí (např. velká nákupní a zábavní centra, velká ubytovací zařízení, koncentrace ústavů sociální péče, LDN. zvláště zatížené dopravní cesty apod.) a průměrný počet zásahů ZZS za posledních pět let. Cílem bylo objektivní nastavení systému a zvýšení účinnosti PNP tam, kde je to jednak potřebné, ale i takticky a ekonomicky možné.
Plán plošného pokrytí měl nahradit současnou jednotnou časovou normu 15ti minut, reálná dojezdová doba měla být bez výjimek 10 - 20 minut. Zřízení nových výjezdových stanovišť mělo být financované investičními dotačními programy Ministerstva zdravotnictví ČR, na provozních nákladech se měl spolupodílet kromě státu i kraj.
Návrhem na zajištění dostupnosti ZZS dle stanovených parametrů na území každého kraje byly pověřeny všechny kraje.
Návrh Plánu plošného pokrytí pro území kraje Vysočina byl připraven jednak z podkladů z analýz provedených ministerstvem zdravotnictví, jednak vycházel z matematického modelu, jež si nechal zpracovat kraj. Konečná podoba Plánu plošného pokrytí vzešla ze široké politické diskuze a shody napříč politickým spektrem v kraji Vysočina (společného jednání v srpnu roku 2008 se účastnily všechny politické strany, které byly zastoupeny v zastupitelstvu kraje) a posléze byla tato konečná podoba Plánu plošného pokrytí odsouhlasena ministerstvem zdravotnictví. Navržená nová stanoviště měla být následující:
- Kamenice nad Lipou (okr. Pelhřimov)
- Košetice (okr. Pelhřimov)
- Jemnice (okr. Třebíč)
- Hrotovice (okr.Třebíč)
- Velká Bíteš (okr. Žďár nad Sázavou)
- Strážek (v okrese Žďár nad Sázavou)
- Sněžné ( okr. Žďár nad Sázavou)
- Přibyslav (okr. Havlíčkův Brod)
- Habry (okr. Havlíčkův Brod)
- Polná (okr. Jihlava)
- Stonařov (okr. Jihlava)
- Kamenice (okr.Jihlava)
(uvedená místa nejsou vypsaná v pořadí jak by měla vzniknout v čase).
Návrh řešení Zákon o Zdravotnické záchranné službě nebyl schválen a stejně tak nedošlo k zákonnému zakotvení navrhovaného Plánu plošného pokrytí.
Jelikož již v rámci schváleného Zdravotního plánu kraje Vysočina byla vytýčená minimalistická verze, která řešila pokrytí kraje dalšími posádkami ZZS tak, aby se výrazně snížilo procento nedojezdných území a občanů do 15 ti minut, kraj Vysočina s ohledem na své finanční možnosti uvedl v roce 2010 do provozu stanoviště ve Velké Bíteši, Přibyslavi a Jemnici. Počet nedojezdných obyvatel do 15 ti minut se snížil na 47 949 tj. 10,74 % (v roce 2006 bylo na území kraje Vysočina nedojezdných do 15 min. 70 534 obyvatel tj. 13,72% celkového počtu).
Vzhledem k nedostatku finančních prostředků je nyní důležité (s ohledem na přípravy rozpočtu na rok 2011) rozhodnout o dalším postupu rozšiřování sítě stanovišť tak, aby následná případná výstavba reagovala na zajištění péče, ale zároveň byla i efektivní.
Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina, příspěvková organizace byla pověřena vypracováním rozboru situace v přednemocniční neodkladné péči, aby kraj měl dostatek informací pro rozhodnutí o dalším postupu i za situace, kdy musí vše (tj. investice i provoz) hradit kompletně ze svých prostředků, protože výstavbou nových stanovišť se nepředpokládá navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven (nepředpokládá se nárůst počtu výjezdů). Návrh je uveden v příloze RK-38-2010-32, př. 1.
Zdravotnická záchranná služba pro dosažení cíle, kterým je maximální snížení počtu nedojezdných obyvatel do daného časového limitu za dané ekonomické situace, doporučuje zahájit výstavbu dalších výjezdových stanovišť - Habry, Kamenice nad Lipou a Stonařov. Počet nedojezdných obyvatel se tímto sníží celkem o 16 161, tj. na 6,17%.

Současně doporučuje zahájit výstavbu výjezdových stanovišť v Třebíči, Počátkách a Moravských Budějovicích, protože stávající budovy nevyhovují požadavkům na provoz záchranné služby (vzhledem k jejich stáří, technickoprovoznímu zázemí či absenci garážových stání pro sanitní vozidla).
Výstavbu zbývajících šesti stanovišť, tak jak byly připraveny v návrhu Plánu plošného pokrytí, tj. Polná, Hrotovice, Košetice, Sněžné, Kamenice u Jihlavy a Strážek, doporučila ZZS KV přesunout s ohledem na finanční možnosti kraje až do doby přijetí zákona o záchranné službě.
Odbor zdravotnictví doporučuje radě kraje vzít na vědomí návrh rozvoje sítě a stavebního zajištění výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace na období 2 pololetí 2010 - 2013 RK-29-2010-32, př. 1

Radě kraje se dále předkládá informace o návrhu úsporných opatření na období 2. pololetí 2010 - 2013, které zapracovává organizace, jak do návrhu finančního plánu pro rok 2010, tak pro potřeby tvorby rozpočtu na následující období (usnesením č. 0484/10/2010/RK rada kraje uložila ZZS KV, p. o. předložit aktualizovaný finanční plán na rok 2010 po uvedení stanovišť ve Velké Bíteši, Jemnici a Přibyslavi a odboru zdravotní předložit jej v termínu do 30. 9. 2010 radě ke schválení). Návrh je uveden v materiálu RK-29-2010-32, př. 2 (tento materiál samozřejmě úzce souvisí i s návrhem rozvoje sítě a stavebního zajištění výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby Zdravotnické záchranné služby, příspěvkové organizace na období 2 pololetí 2010 - 2013.
StanoviskaMajetkový odbor souhlasí s uvedeným Návrh rozvoje sítě a stavebního zajištění výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace na období 2. pololetí 2010 - 2013
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* Návrh rozvoje sítě a stavebního zajištění výjezdových stanovišť Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace na období 2 pololetí 2010 - 2013 dle přílohy RK-29-2010-32, př. 2;
* informaci o návrhu úsporných opatření Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace na období 2. pololetí 2010 - 2013 dle materiálu RK-2010-32, př. 2;
ukládá
ředitelce Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace:
* zapracovat uvedená úsporná opatření v závislosti na skutečném vývoji poskytované neodkladné péče po uvedení stanovišť ve Velké Bíteši, Jemnici a Přibyslavi do finančního plánu na rok 2010 v termínu do 19. 10. 2010;
* v termínu do 19. 11. 2010 vypracovat strategický dokument Koncepce rozvoje Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, příspěvkové organizace na období
2011 - 2013 se zaměřením na investiční (stavební, přístrojový) rozvoj, rozsah sítě výjezdových stanovišť, určení typu a počtu výjezdových posádek (RLP, RV, RZP) na jednotlivých výjezdových stanovištích. Strategický dokument zpracovat s ohledem na dosažení vysoké kvality a efektivity poskytovaných služeb neodkladné přednemocniční péče.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, majetkový odbor, ředitelka ZZS KV, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz