Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2010-24

RK-29-2010-24.doc  RK-29-2010-24pr01.doc  RK-29-2010-24pr02.xls
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-29-2010-24
NázevÚčtový rozvrh, pravidla vnitropodnikového účetnictví a vedení nákladových středisek nemocnic zřízených krajem Vysočina
Zpracoval E. Tomášová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuZ důvodu aktualizace Zdravotního plánu kraje Vysočina je nutno provést ekonomické analýzy a porovnání hospodaření jednotlivých oddělení nemocnic na základě srovnatelných výstupů hospodaření. Pro docílení jednotnosti při vyhodnocování hospodaření jednotlivých organizačních celků (primariátů, oddělení, nákladových středisek) fungujících v rámci nemocnic byl nemocnicím zřízeným krajem Vysočina ve spolupráci s jejich ekonomy a hlavními účetními stanoven s účinností od 1. 1. 2010 jednotný účtový rozvrh účtových tříd 5 (náklady), 6 (výnosy), 7 (vnitroorganizační náklady), 8 (vnitroorganizační výnosy) a jednotná pravidla vnitroúčetnictví. S ohledem na zcela nesourodé ekonomické informační systémy a jejich stáří bylo nutno zvolit částečně variantní způsob: Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace, Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace a Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace používají jednotné syntetické, analytické účty a případně účelové znaky počínající v rámci analytických účtů pro hlavní činnost číslem 0 a pro činnost doplňkovou číslem 6. Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace z důvodu architektury a funkčnosti ekonomického informačního systému používá jednotné syntetické účty a účelové znaky s výše uvedenými organizacemi, analytické účty pro účetnictví hlavní činnosti počínající číslem 0300, pro účetnictví v rámci doplňkové činnosti číslem 0000. Výjimku u všech nemocnic tvoří účty v rámci dotačních titulů stanovené metodikou softwarových firem, ekonomickým odborem Krajského úřadu kraje Vysočina nebo státem jako poskytovatelem dotace.
Do budoucna z důvodu kompletní jednotnosti je nutno provést sjednocení všech účtových tříd účtového rozvrhu, na kterém bude počínaje rokem 2011 pracováno, předpokladem plné funkčnosti je však pořízení jednotného ekonomického informačního systému pro všechna zdravotnická zařízení kraje Vysočina.
Návrh řešení Radě kraje se předkládají na vědomí
* Pravidla vnitropodnikového účetnictví a vedení nákladových středisek dle materiálu
RK-29-2010-24, př. 1;
* účtový rozvrh účtových tříd 5, 6, 7 a 8 dle materiálu RK-29-2010-24, př. 2

pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci, Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizace a Nemocnici Třebíč, příspěvkovou organizaci tím, že veškeré aktualizace, které vyplynou z požadavků jednotlivých nemocnic již nebudou radě kraje na vědomí předkládány.
StanoviskaEkonomický odbor považuje za nezbytné spoluúčastnit se při tvorbě účtového rozvrhu pro nemocnice zřizované krajem na rok 2011 a 2012 za účelem sladění závazných postupů účtování v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb. a právními předpisy pro účetnictví, zejména dle vyhlášky č. 410/2009 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví a dle Českých účetních standardů.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* pravidla vnitropodnikového účetnictví a vedení nákladových středisek pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci, Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizace a Nemocnici Třebíč, příspěvkovou organizaci dle materiálu
RK-29-2010-24, př. 1;
* účtový rozvrh účtových tříd 5, 6, 7 a 8 pro Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci, Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizace a Nemocnici Třebíč, příspěvkovou organizaci dle materiálu RK-29-2010-24, př. 2.
ukládá
* ředitelům Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace a Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace a Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace:
- dodržovat stanovená pravidla vnitropodnikového účetnictví;
- dodržovat účtový rozvrh účtových tříd 5, 6, 7 a 8;
- v případě potřeby požádat odbor zdravotnictví o rozšíření, doplnění či úpravu účtového rozvrhu;
- spolupracovat a na vyzvání odboru zdravotnictví zabezpečit účast kompetentního zástupce na pracovních jednáních při sjednocování účtového rozvrhu všech účtových tříd účtového rozvrhu pro účetní období roku 2012;
* vedoucímu odboru zdravotnictví:
- na základě požadavků jednotlivých nemocnic provést rozšíření, doplnění či úpravu účtového rozvrhu;
- vypracovat účtový rozvrh účtových tříd 5, 6, 7 a 8 pro rok 2011;
- vypracovat pravidla vnitropodnikového účetnictví a vedení nákladových středisek pro rok 2011;
- provést sjednocení účtového rozvrhu všech účtových tříd účtového rozvrhu pro účetní období roku 2012.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitelé nemocnic
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz