Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2010-30

RK-27-2010-30.doc  RK-27-2010-30pr01.doc  RK-27-2010-30pr02.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-27-2010-30
NázevNařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Borky
Zpracoval D. Vacková
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zřízení nového zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka. Toto přírodovědecky cenné území s názvem Borky se nachází v kraji Vysočina, okrese Pelhřimov, v katastrálních územích Bělá u Horní Cerekve a Léskovec a má rozlohu 9,1788 ha. Orientační zákres širších vztahů je v příloze č. 2 tohoto materiálu. Předmětem ochrany navrhované přírodní památky jsou zachovalá přirozená společenstva pramenišť, přechodových rašelinišť, střídavě zamokřených luk a bažinných vrbových křovin s výskytem zvláště chráněných druhů. Podrobnější přírodovědný význam je popsán v závěrech projektu VaV 620/20/03 Optimalizace výsledků mapování přírodních biotopů a jejich aktuálního zastoupení na území ČR jako předmětu ochrany v současné síti maloplošných zvláště chráněných území v ČR , který je zveřejněn na stránkách
http://www.mzp.cz/www/vav.nsf/index.html a konkrétně lokalita Borky na odkazu http://www.mzp.cz/www/vav.nsf/lokality/CZ0616017.html.
Dlouhodobým cílem ochrany předmětného území je omezení či pozastavení vývojových procesů v ekosystémech, které vedle přírody významné formoval svou činností i člověk tak, aby bylo zachováno vývojové stádium ekosystému potřebné pro udržení dobrého stavu předmětů ochrany chráněného území. Společenstva přírodní památky není v současné době možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji a ani v dlouhodobějším výhledu nelze předpokládat, že by se přírodní památka obešla bez aktivní péče (potlačování expanzivních druhů, kosení a narušování drnu apod.).
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice navrhované přírodní památky a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ) včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Zvláště vyhlášené ochranné pásmo k zabezpečení památky před rušivými vlivy z okolí se nenavrhuje a bude jím podle § 37 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny území do vzdálenosti 50 m od hranic zvláště chráněného území.
Návrh byl dle § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků, kteří nevznesli žádné připomínky. Součastně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Návrh řešení Z důvodu uvedených v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nařízení o zřízení územní ochrany v kategorii přírodní památka území Borky podle materiálu RK-27-2010-30, př.1.

V území přírodní památky je zapotřebí extenzivně hospodařit (aby nezarůstala nálety a nedegradovala). Hospodařit mohou vlastníci a nájemci, kdyby tito však na území nehospodařili, tak zřízením přírodní památky vznikne kraji Vysočina možnost zajišťovat péči o dané území. Podle plánu péče mohou vzniknout náklady na zajištění náhradního hospodaření v řádu cca 60 tis. Kč za rok. Tato skutečnost však nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu kraje Vysočina a bude řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3741 - ochrana druhů a stanovišť.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 5/2010, o zřízení přírodní památky Borky, dle materiálu
RK-27-2010-30, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz