Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2010-46

RK-25-2010-46.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-25-2010-46
NázevProjekt Propojení systému Rodinných pasů v kraji Vysočina se systémem NO Familienpass v Dolním Rakousku - schválení Smlouvy o poskytnutí prostředků z ERDF
Zpracoval H. Šteflová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina v říjnu loňského roku podal projektovou žádost Propojení systému Rodinných pasů v kraji Vysočina se systémem NO Familienpass v Dolním Rakousku (dále též Projekt), a to v rámci evropského programu přeshraniční spolupráce s Rakouskem. Projektová žádost byla úspěšně zaregistrována dne 19. 10. 2009. Projekt má registrační číslo M00126.
Dne 28. 12. 2009 jsme obdrželi rozhodnutí Monitorovacího výboru o doporučení Projektu ke kofinancování z prostředků programu Evropské územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 (dále též Program). Projektová žádost byla schválena bez výhrad. Realizace Projektu navazuje na spolupráci mezi oběma samosprávnými celky a má rozšířit možnosti využití rodinných pasů o výhody zahraničního systému fungujícího již přibližně 30 let.
Kraj Vysočina v rámci schváleného Projektu plní roli vedoucího partnera a nese náklady vlastního finančního podílu příjemce podpory. Evropské finance však mohou nahradit významnou část dřívějších nákladů kraje na systém rodinných pasů. Celkové výdaje v rámci Projektu činí přes 10 mil. Kč, z toho je desetiprocentní spoluúčast kraje Vysočina. Výdaje na realizaci Projektu jsou uznatelné od data registrace, tj. od 19. 10. 2009, vlastní zahájení Projektu nicméně spadá až do 1. pololetí 2010.
V lednu 2010 jsme kontaktovali příslušného kontrolora Centra pro regionální rozvoj a absolvovali úvodní Seminář pro příjemce vybrané na 6. monitorovacím výboru z Operačního programu Přeshraniční spolupráce AT - CZ 2007 - 2013. Následovala etapa přípravy podkladů pro vystavení smlouvy o prostředcích ERDF. Po počátečních komplikacích (komunikace s rakouským partnerem a Centrem pro regionální rozvoj) se s jistým časovým odstupem podařilo shromáždit všechny nezbytné údaje a podklady pro uzavření smlouvy. V dubnu 2010 nám byla ze strany přidělené kontrolorky určena monitorovací období Projektu. Formulář údajů pro uzavření smlouvy byl po podpisu ze strany pana hejtmana kontrolorce zaslán v květnu 2010. V měsíci červnu jsme pro Jednotný technický sekretariál (JTS) připomínkovali elektronický návrh smlouvy, naše připomínky se týkaly identifikačních údajů kraje a partnera Projektu. Dne 13. 7. 2010 pan hejtman obdržel oficiální návrh smlouvy podepsaný za poskytovatele dotace Řídícím orgánem, Dr. Bernhardem Köhle. Návrh Smlouvy je třeba nechat podepsat statutárním orgánem do 8 týdnů od obdržení a zaslat zpět na Řídící orgán, jinak zaniká a nárok na podporu automaticky pozbývá platnosti.
V mezidobí již proběhlo první pracovní setkání s projektovým partnerem. Dne 23. 4. 2010 se v prostorách Krajského úřadu kraje Vysočina uskutečnilo jednání se zástupci Dolního Rakouska ohledně realizace společného Projektu. Předmětem jednání byla podrobná diskuze, která se týkala konkrétních aktivit v rámci prvních dvou milníků Projektu. Druhé pracovní setkání zástupců obou partnerů k Projektu se uskuteční 19. 8. 2010.
Návrh řešení Smlouva o poskytnutí prostředků z ERDF byla ze strany JTS zpracována podle vzorového dvojjazyčného dokumentu používaného pro daný Program. Návrh smlouvy o poskytnutí dotace je obsahem materiálu RK-25-2010-46, př. 1. Nedílnou součástí smlouvy je příloha A (projektová žádost), příloha B (Dohoda o spolupráci mezi partnery) a příloha C (Příručka pro žadatele).
Podle § 59 odst. 3 zákona o krajích rada zabezpečuje rozhodování v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo. S ohledem na toto ustanovení předkládáme Radě kraje Vysočina návrh Smlouvy o poskytnutí prostředků z ERDF ke schválení.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Smlouvu o poskytnutí prostředků z ERDF v rámci Programu přeshraniční spolupráce Cíl Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 dle materiálu
RK-25-2010-46, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 6. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz