Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2010-36

RK-25-2010-36.doc  RK-25-2010-36pr1.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-25-2010-36
NázevVybudování bezbariérového přístupu ve školském zařízení pro klienta ústavu sociální péče - návrh na poskytnutí finančního příspěvku obci - návrh na provedení rozpočtového opatření v rámci kapitoly Sociální věci
Zpracoval H. Šteflová, L. Hondlová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je na úseku sociálních služeb zřizovatelem Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace (dále též ÚSP Křižanov ). Tato organizace je oprávněna poskytovat služby domova pro osoby se zdravotním postižením, a to konkrétně osobám ve věku od 3 let s mentálním postižením a s přidruženými kombinovanými vadami.
Odbor sociálních věcí obdržel žádost ředitelky ÚSP Křižanov o spolupráci a pomoc při řešení situace klienta zařízení, nově přijatého v loňském roce. Jedná se o předškolní dítě ve věku 5 let, které se od září 2010 podařilo umístit do Základní školy a mateřské školy Křižanov, příspěvkové organizace městyse Křižanov. Důvodem zajištění docházky do předškolního zařízení je dle doporučení odborníků snaha integrovat tohoto klienta se zdravotním postižením mezi vrstevníky stejné věkové kategorie. Jde o jediného klienta ÚSP Křižanov, který je v předškolním věku. Předpokládá se, že začleněním u něj dojde k posunu ve vývoji, všestranné stimulaci a celkovému rozvoji. Mateřská školka v Křižanově však není bezbariérově přizpůsobena pro možnou docházku klienta. Na základě jednání mezi ÚSP Křižanov a městysem projevil městys jako zřizovatel školy ochotu provést rekonstrukci budovy tak, aby plně vyhovovala zdravotnímu stavu klienta, požaduje však s ohledem na omezené rozpočtové prostředky spoluúčast kraje ve výši 50 000 Kč. Městys Křižanov v tomto smyslu do konce srpna 2010 plánuje provést rekonstrukci školky za zhruba
100 tis. Kč, jejímž cílem je zejména rozšíření sociálních prostor pro děti - bezbariérový přístup pro integrované děti a splnění závazných hygienických norem. Zároveň se do budoucna nebrání vyjít ve svém zařízení vstříc i dalším zdravotně postiženým dětem.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že budova školy (na adrese U Školy čp. 321, Křižanov) je ve vlastnictví městyse Křižanov jako zřizovatele, předpokládá poskytnutí příspěvku ze strany kraje uzavření darovací smlouvy přímo s městysem dle materiálu RK-25-2010-36, př. 1. Získané finanční prostředky budou dle prohlášení městyse jako obdarovaného použity na úhradu nákladů spojených s přizpůsobením budovy školky potřebám klienta ÚSP Křižanov. Provedené úpravy mohou být využitelné i pro další klienty ÚSP Křižanov.
Prostředky na poskytnutí finančního daru lze pokrýt v rámci kapitoly Sociální věci, konkrétně z § 4357 Domovy - domovy pro seniory - zřizovatelská působnost kraje, kde byly v rozpočtu kraje na rok 2010 schváleny finanční prostředky ve výši 8 000 tis. Kč na vybavení nového domova důchodců v Havlíčkově Brodě hmotným majetkem.
Navrhujeme radě kraje schválit poskytnutí daru ve výši 50 tis. Kč městysu Křižanov dle materiálu RK-25-2010-36, př. 1.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření v rámci kapitoly Sociální věci.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout finanční dar ve výši 50 000 Kč městysu Křižanov, IČ 00294616, dle materiálu
RK-25-2010-36, př. 1;
schvaluje
rozpočtové opatření v rámci kapitoly Sociální věci spočívající ve snížení § 4357 - Domovy o částku 50 000 Kč při současném zvýšení § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 50 000 Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 30. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz