Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2010-61

RK-24-2010-61.doc
Číslo materiálu61
Číslo jednacíRK-24-2010-61
NázevŽádost Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace o souhlas se zahájením investičních akcí
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Třebíč, příspěvková organizace, požádala zřizovatele ještě před schválením finančních plánů na rok 2010 o zařazení některých investičních akcí do investičního plánu, které rada kraje odsouhlasila usnesením č. 0159/04/2010/RK. Nyní nemocnice požádala o další změnu, která spočívá v následujícím:

Úprava cen již schválených položek:

- Centrála monitorovací + 14 ks monitorů (chir. JIP)
Na základě předběžných poptávek nemocnice navrhuje snížit původní předpokládanou hodnotu 3 mil. Kč na částku 2 097 900,- Kč (vč. DPH) se současným navýšením počtu na 14 s ohledem na výrazné potřeby chirurgického oddělení JIP a z důvodu splnění nasmlouvaných podmínek ze zdravotními pojišťovnami.
- Rentgen pojízdný (1 ks, ARO)
Pořízení investice se uskutečnilo již v roce 2009, úhrada byla provedena počátkem roku 2010 za 498 410,- Kč z prostředků převedených z minulého období a z darů ve výši 100 000,- Kč.
- Defibrilátor (3 ks, ARO)
Úprava hodnoty položky dle výsledku výběrového řízení na 689 700,- Kč - oproti původnímu předpokladu došlo ke snížení o 110 300,- Kč.
- Počítačová síť optická páteřní - rozšíření
Úprava hodnoty položky dle výsledku výběrového řízení na 498 873,60 Kč - oproti původnímu předpokladu došlo ke snížení o 1 126,40 Kč.
- Ultrazvuk na RDG
Úprava hodnoty položky dle výsledku výběrového řízení na 1 900 000,- Kč, přičemž 42 418,98 Kč bylo kryto dary. Oproti původnímu předpokladu došlu ke zvýšení o 22 800,- Kč z důvodu výběru přístroje s lepšími parametry plně odpovídajícími potřebám RDG oddělení. Navýšení pokryto z uspořených částek v rámci jiných výběrových řízení.
- Ultrazvuk kardio - havárie
Úprava hodnoty položky dle výsledku výběrového řízení na 2 893 000,- Kč - došlo k úspoře ve výši 519 700,19 Kč.

Zařazení nových položek:

- Bilirubinometr (1 ks, novorozenecké oddělení - předpokládaná hodnota 149 846,- Kč)
Investice bude zcela pořízena z darů. Bilirubinometr se používá k neinvaznímu měření hladiny bilirubinu v krvi. Měření probíhá na kůži novorozence, není tedy nutné novorozencům bolestivě odebírat krev. Přístroj se používá několikrát denně. Stávající přístroj již nevyhovuje, hlásí chybná řešení.
- Chlazení serverovny (předpokládaná hodnota 150 000,- Kč)
V souvislosti s vybudováním nové serverovny v roce 2009 v přízemí budovy M je třeba prostory vybavit chladící jednotkou. Aby mohly být v tomto provozu instalovány technologie mající návaznost na přechod od outsorsingové správy a technologie pro distribuční místo páteřní sítě Rowanet v rámci území města Třebíč, je nutné prostor dovybavit chladící jednotkou.
- Stavební úpravy chirurgie (předpokládaná hodnota 230 000,- Kč)
Jedná se o soubor drobných stavebních úprav v rámci pavilonu chirurgie. Po proběhlé kontrole Krajské hygienické stanice je nutné realizovat stavební úpravu na jednotce intenzivní péče, která souvisí s hygienou pacientů. Stavební úpravy dále mají návaznost na zavedení společného lůžkového fondu a jednodenní chirurgie v rámci chirurgických oborů.
- Videobronchoskop (1 ks, TRN předpokládaná hodnota 500 000,- Kč)
Jedná se o náhradu zhavarovaného přístroje. Videobronchoskop je od listopadu 2009 nefunkční. Oddělení pracuje se pouze s jedním. To přináší dlouhé čekací doby pro pacienty, a v porovnání s rokem 2009 snižuje počty provedených bronchoskopií.
- Automatický osmometr (1 ks, CL - OKB předpokládaná hodnota 350 000,- Kč)
Automatický osmometr je přístroj nezbytný pro měření osmolality v krevním séru a moči. Stávající přístroj je již 10 let starý, náhradní díly se již nevyrábějí, tudíž je neopravitelný. V současné době je přístroj dle odborného posudku v havarijním stavu.
- Ventilátor plicní (1 ks, chirurgie JIP - předpokládaná hodnota 660 000,- Kč)
Z důvodu havárie je nutné pořídit nový plicní ventilátor. Na používané zařízení byl servisním technikem vystaven protokol s návrhem na vyřazení. Na druhý používaný plicní ventilátor je vzhledem k roku výroby (1992) a nedostatku náhradní dílů podán návrh na vyřazení.
- Vytvoření rezervy pro havárie (ve výši 1 359,59 Kč)
Tato částka je tvořena zbývajícími nevyčerpanými finančními prostředky, které byly převedeny z minulých let. Rezerva bude sloužit pro akutní potřebu pokrytí přístrojového vybavení především z důvodu havárie či zachování standardu poskytované péče.
- Ventilátor plicní (2 ks, chirurgie JIP - předpokládaná hodnota 1 340 000,- Kč)
Z důvodu havarijního stavu 2 ks plicních ventilátorů je třeba přístroje obměnit. Vzhledem ke stavu, roku výroby (1992) a nedostupnosti náhradních dílů byl podán návrh na vyřazení. Jedná se o povinné vybavení JIP i v souvislosti se požadavky zdravotních pojišťoven.
- Informační systému pro dialýzu (předpokládaná hodnota 300 000,- Kč)
Jedná se o nefrologický informační systém nutný k napojení dialyzačních monitorů komunikujících se serverem, který současně bude propojen s NIS AMIS*H, čímž se celkově zjednoduší a zkvalitní práce s pacienty a zamezí se chybě lidského faktoru.
- Rekonstrukce oddělení nukleární medicíny (předpokládaná hodnota 120 000,- Kč)
V souvislosti s kontrolou provedenou inspektory Státního úřadu pro kontrolu léčiv je nutné provést stavební úpravy na oddělení nukleární medicíny. Laminární box pro přípravu RF (prostor čistoty vzduchu A) je umístěn v prostoru bez deklarované čistoty vzduchu (je požadována třída čistoty C). Stávající prostory nevyhovují daným požadavkům.
Neprovedením požadovaných úprav nemocnice porušuje legislativu, jelikož při své činnosti nezajišťuje jakost připravovaných léčivých přípravků.

Zrušení položek:
- Systém mzdový UNICOS Klatovy + hardware - upgrade
Nemocnice požádala o zrušení této položky v hodnotě 300 000,- Kč vzhledem k tomu, že nový ekonomický SW bude řešen společným zadávacím řízením pro všechny nemocnice v rámci kraje. Upgrade by byl z důvodu nenávratnosti investice neefektivní. Částka bude použita pro nákup nových potřebných investic či převedena pod položku Rezerva pro havárie.
- Systém informační - ekonomický
Nemocnice požádala o zrušení této položky v hodnotě 192 512,98 Kč (zbytková hodnota) vzhledem k tomu, že nový ekonomický SW bude řešen společným zadávacím řízením pro všechny nemocnice v rámci kraje.Částka bude převedena na nákup nových potřebných investic či pod položku Rezerva pro havárie.
Návrh řešení Dle čl. 5 odst. 2 Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina ze dne 22. 9. 2009 č. 08/09 může příspěvková organizace zadat veřejnou zakázku v případě, že je finančně kryta (investiční dotace zřizovatele, odsouhlasené použití investičního fondu, neinvestiční provozní prostředky, závazné rozhodnutí o přidělení dotace ze státního rozpočtu nebo fondu, popř. jiný vnější zdroj financování).
Radě kraje se navrhuje schválit zařazení uvedených akcí do investičního plánu na rok 2010 s tím, že většina akcí bude financována z dotace, která byla v minulých letech nemocnici převedena - kromě 2 ks plicního ventilátoru, informačního systému pro dialýzu a rekonstrukce oddělení nukleární medicíny v celkové hodnotě 1 760 tis. Kč. Tyto investice budou financovány z investičního fondu příspěvkové organizace. Jeho účetní zůstatek k 30. 6. 2010 činí 14 855 tis. Kč.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zařazením investičních akcí uvedených v materiálu RK-24-2010-61 do investičního plánu Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace pro rok 2010.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, majetkový odbor, ředitel Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz