Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2010-52

RK-24-2010-52.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-24-2010-52
NázevProjekt Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů - dočasné navýšení počtu zaměstnanců kraje po dobu realizace projektu
Zpracoval V. Švarcová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina podal dne 10. 07. 2009 do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost projekt Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů . Tento projekt pod registračním č. CZ.1.07/1.2.00/14.0126 byl doporučen k podpoře ve výši 19 945 501,40 Kč. Projet byl zahájen akceptací dne 07. 04. 2010 a bude ukončen 28. 02. 2013.

Podstata projektu:
Cílem projektu je posílit systémové vazby při zabezpečování primární prevence sociálně patologických jevů ve školách a školských zařízeních na území kraje Vysočina a na sousedících územích.
Krajské centrum primární prevence je v současné době tvořeno z projektového a věcného manažera - koordinátorů projektu primární prevence a dále bude složeno ze dvou metodiků prevence, kteří budou zajišťovat odbornou terénní metodickou a analytickou činnost na území kraje Vysočina. Odborní garanti prevence budou součástí okresních multidisciplinárních týmů složených ze zástupců státních i nestátních subjektů působících v oblasti primární prevence. Bude tak nastaven systém komunitní spolupráce a koordinace poskytování primární prevence na území celého kraje.
Záměrem zřízení dvou pracovních míst odborných garantů projektu je vytvoření trvale udržitelné struktury pro zabezpečení primární prevence sociálně patologických jevů na celém území kraje Vysočina. V rámci této struktury bude vytvořen systém komunikace potřeb, systém sdílení informací a zkušeností na všech úrovních poskytování primární prevence, s následnou tvorbou analýzy potřeb jednotlivých škol v problematice primární prevence. Poté ověřován z hlediska funkčnosti a efektivity.

Navýšení personálního zabezpečení individuálního projektu:
Funkce Úvazek
Odborný garant primární prevence 1.0
Odborný garant primární prevence 1.0

Odborný garant primární prevence:
Náplň činnosti odborného garanta primární prevence vychází z vydané vyhlášky č. 72/2005 Sb. pro školská poradenská zařízení a metodického pokynu k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních Č.j.: 200006/2007-51, konkrétně
- podporuje spolupráci v rámci prevence rizikového chování, vytváří podmínky pro koordinaci školních metodiků prevence
- spolupodílí se na metodické pomoci při tvorbě preventivních programů škol
- spolupracuje s poradenskými pracovníky škol, poradnami a středisky výchovné péče
- analyzuje potřeby škol a školských zařízení v rámci prevence rizikového chování pro následné zpracování analýzy
- poskytuje poradenské služby pro zákonné zástupce a pedagogické pracovníky
- koordinuje a zajišťuje podporu činnosti okresního multidisciplinárního týmu na stanoveném území
- participuje na systému vzdělávání pedagogických pracovníků ve školství
- spolupodílí se na funkčním zabezpečení KCPP
- spolupracuje s poskytovateli služeb primární prevence
- participuje na tvorbě analýzy pro tvorbu systému jednotného výkaznictví, sítě služeb státních a nestátních subjektů v oblasti prevence, tvorbě a zavádění jednotné evaluace
- podporuje funkční informační systém pro realizaci preventivního působení
týmu ve svém okrese

Komentář:
Financování osobních výdajů na tyto pozice bude kryto z prostředků ESF. V projektu byly po krácení z MŠMT upraveny - sníženy pracovní úvazky pro odborné garanty na 0,4 pro každý okres.
Shledáváme nereálné zřízení 5ti míst s úvazkem 0,4 pro problémy s roztříštěností komunikace, koordinace, kontroly, řízení a spolupráce odborných garantů s projektovými manažery.
V současné době vyplývá z potřeb realizace projektu zřízení 2 funkčních míst pro odborné garanty na celý úvazek pro pokrytí celého území kraje. Odborní garanti budou členy týmu Krajského centra primární prevence.

Obě tato funkční místa pro individuální projekt budou obsazena po projednání s odborovou organizací na dobu určitou - dobu realizace individuálního projektu, tj. do 28. 2. 2013.
Současný počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do Krajského úřadu kraje Vysočina stanovila rada kraje na svém zasedání dne 8. 6. 2010 usnesením č. usnesení 0917/18/2010/RK k 15. 7. 2010 na 425 zaměstnanců.
Návrh řešení Ředitel krajského úřadu navrhuje radě kraje stanovit počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 8. 2010 na 427 zaměstnanců.
StanoviskaOddělení řízení lidských zdrojů
souhlasí s návrhem usnesení. Veškeré osobní náklady včetně souvisejících odvodů (na sociální zabezpečení, zdravotní pojištění a na zákonné pojištění hrazené zaměstnavatelem) budou hrazeny přímo z již zřízeného zvláštního účtu projektu.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 8. 2010 na 427 zaměstnanců.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 1. 8. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz