Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2010-17

RK-24-2010-17.doc  RK-24-2010-17pr01.doc  RK-24-2010-17pr02.pdf  RK-24-2010-17pr03.doc  RK-24-2010-17pr04.pdf
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-24-2010-17
NázevMajetkoprávní příprava stavby II/409 Panské Dubenky, most, přeložka
Zpracoval P. Krepčík
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o majetkoprávní smlouvy k pozemkům dotčeným budoucí stavbou kraje a k vyřazovaným úsekům silnice II/409 včetně pozemků pod nimi.
Kraj Vysočina bude v roce 2011 investorem stavby II/409 Panské Dubenky, most, přeložka . Tato stavba by měla být spolufinancována z prostředků EU v rámci ROP.
Předmětnou stavbou budou dotčeny mimo jiné i pozemky ve vlastnictví Rybářství Telč, a.s., které tvoří součást rybníka Šerý. Vzhledem k tomu, že během stavby je nutné rybník celosezonně vypustit, uplatňuje jeho vlastník nárok na úhradu náhrady ušlé produkce, spolu s úhradou případných škod způsobených v důsledku vypuštění rybníka Šerý třetím osobám.
Souhlas se stavbou podmiňuje Rybářství Telč, a.s. dalšími podmínkami, mimo jiné i darováním pozemků pod novou hrází rybníka krajem Vysočina do vlastnictví Rybářství Telč, a. s.
Realizací stavby II/409 Panské Dubenky, most, přeložka ztratí úsek původní silnice od lomového bodu 016 po napojení na stavbu přeložky význam silnice II. třídy, silnice bude v této části vyřazena ze silniční sítě a přeřazena do místních a účelových komunikací. Na toto správní rozhodnutí by mělo navazovat majetkoprávní dořešení vlastnických vztahů k předmětným částem silnice spolu se všemi součástmi a příslušenstvím a s pozemky stavbou silnice zastavěných v k.ú. Panské Dubenky.
Návrh řešení V této souvislosti je nutné s vlastníky pozemků dotčených budoucí stavbou přistoupit k majetkoprávnímu vypořádání tak, aby bylo možné požádat o vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení na předmětnou stavbu. U pozemků tvořících trvalý a dočasný zábor stavby navrhuje OM radě kraje rozhodnout uzavřít s jejich vlastníkem Rybářstvím Telč, a. s. smlouvu zakládající právo provést stavbu a smlouvu o poskytnutí náhrady ušlé produkce rybníka Šerý. Na základě této smlouvy by měl kraj bezplatně užívat pro účely stavby potřebné pozemky a současně by vyhověl požadavku vlastníka rybníka Šerý na úhradu náhrady ušlé produkce ve výši 162 500 Kč. Na posouzení oprávněnosti výše požadované náhrady nechal OM vypracovat znalecký posudek u soudního znalce RNDr. Richarda Fainy. Dle posudku číslo 284 bylo konstatováno, že náhradu ušlé produkce rybníka Šerý vypočtená a předložená Rybářstvím Telč, a.s. pro rok 2011 lze považovat za reálnou a je možné jí potvrdit. Uzavřením předmětné smlouvy by šly případné škody způsobené v důsledku vypuštění rybníka Šerý třetím osobám k tíži investora stavby silnice II/409 Panské Dubenky most, přeložka , tj. kraje Vysočina. Případné škody takto vzniklé by měly být pokryty dle vyjádření zástupce pojišťovny z pojištění odpovědnosti kraje Vysočina.
S odkazem na požadavek Rybářství Telč, a.s. na darování pozemků pod novou hrází rybníka krajem Vysočina do svého vlastnictví, OM navrhuje RK doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě, podle které kraj Vysočina daruje po dokončení stavby II/409 Panské Dubenky, most, přeložka a po skončení doby udržitelnosti projektu pozemky v rozsahu dle materiálu RK-24-2010-17, př.1 včetně přistavěné části hráze do vlastnictví Rybářství Telč, a.s. Aby mohl kraj Vysočina uplatňovat svá práva vyplývající z vlastnictví nově postavené přeložky silnice II/409, navrhuje OM radě kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene na pozemky v rozsahu dle materiálu RK-24-2010-17, př.1, kde bude jako budoucí povinný Rybářství Telč, a.s. a jako budoucí oprávněný kraj Vysočina. Věcné břemeno bude zřízeno bezúplatně.
Po dokončení stavby II/409 Panské Dubenky, most, přeložka se stane úsek původní silnice od lomového bodu 016 po napojení na stavbu přeložky pro kraj Vysočina nepotřebný. O nabytí do svého vlastnictví úseku původní silnice II/409 spolu se zastavěnými pozemky od lomového bodu 016 po napojení na stavbu přeložky procházející po hrázi rybníka Šerý projevilo zájem Rybářství Telč, a.s. OM navrhuje RK doporučit ZK rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí kupní smlouvě, podle které kraj Vysočina prodá po dokončení stavby II/409 Panské Dubenky, most, přeložka část pozemku dle katastru nemovitostí par. č. 941/18 - ostatní plocha, silnice v k.ú. a obci Panské Dubenky spolu s částí původní silnice II/409 se všemi součástmi a příslušenstvím v rozsahu dle materiálu RK-24-2010-17, př. 2 za cenu 50 Kč/m2.
Druhý úsek původní silnice od lomového bodu 016 po napojení na stavbu přeložky bude z části zrekultivovaný a zbylá část bude sloužit jako místní komunikace. OM navrhuje RK doporučit ZK rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě, podle které kraj Vysočina daruje po dokončení stavby II/409 Panské Dubenky, most, přeložka část pozemku dle katastru nemovitostí par. č. 941/18 - ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Panské Dubenky spolu s částí původní silnice II/409 se všemi součástmi a příslušenstvím v rozsahu dle materiálu RK-24-2010-17, př.2 obci Panské Dubenky.
Záměr prodat a darovat pozemky ve vlastnictví kraje v k.ú. a obci Panské Dubenky je třeba zveřejnit dle ust. § 18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění po dobu 30 dnů na úřední desce krajského úřadu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* uzavřít s Rybářstvím Telč, a. s. nepojmenovanou smlouvu umožňující kraji Vysočina realizovat stavbu II/409 Panské Dubenky, most, přeložka na pozemcích vlastníka dle materiálu RK-24-2010-17, př. 3;
* uzavřít s Rybářstvím Telč, a. s. smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene na pozemky v rozsahu dle materiálu RK-24-2010-17, př. 1 včetně přistavěné části hráze;
* zveřejnit záměr darování části pozemku dle katastru nemovitostí par. č. 941/1 - ostatní plocha, silnice v k. ú. Panské Dubenky obci Panské Dubenky;
* zveřejnit záměr darování pozemků v rozsahu dle materiálu RK-24-2010-17, př. 1 v k. ú. Panské Dubenky;
* zveřejnit záměr prodeje části pozemku dle katastru nemovitostí par. č. 941/1 - ostatní plocha, silnice v k. ú. Panské Dubenky;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout uzavřít s Rybářstvím Telč, a. s. smlouvu o budoucí darovací smlouvě na pozemky v rozsahu dle materiálu RK-24-2010-17, př. 1 v k. ú. Panské Dubenky;
* rozhodnout uzavřít s Rybářstvím Telč, a. s. smlouvu o budoucí kupní smlouvě na část pozemku vedeného v katastru nemovitostí jako par. č. 941/18 - ostatní plocha, silnice spolu s částí původní silnice II/409 se všemi součástmi a příslušenstvím v k. ú. a obci Panské Dubenky za cenu stanovenou dohodou ve výši 50 Kč/m2;
* rozhodnout uzavřít s obcí Panské Dubenky smlouvu o budoucí darovací smlouvě na část pozemku vedeného v katastru nemovitostí jako par. č. 941/18 - ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Panské Dubenky spolu s částí původní silnice II/409 se všemi součástmi a příslušenstvím.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 21. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz