Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2010-39

RK-22-2010-39.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-22-2010-39
NázevAudit veřejných zakázek malého rozsahu
Zpracoval M. Vomela
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje jsou oddělením interního auditu předkládána zjištění a doporučení z provedeného auditu veřejných zakázek malého rozsahu na odboru majetkovém. Audit byl mimořádně zadán nad rámec plánu interního auditu vedením KrÚ kraje Vysočina. Auditovaným útvarem bylo oddělení správy realit odboru majetkového a auditovaným obdobím bylo období od 1. 1. 2007 do 30. 11. 2009. Audit byl zpracován ve spolupráci se společností Ernst & Young.
Proces zadávání veřejných zakázek je upraven v Pravidlech Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina č. 08/09 (dále jen Pravidla Rady kraje č. 08/09).
Hlavním auditním zjištěním byl příliš obecný popis některých důležitých fází zadávání veřejných zakázek malého rozsahu v aktuální podobě Pravidel Rady kraje č. 08/09.
Dalším auditním zjištěním je fakt, že v aktuálních Pravidlech Rady kraje č. 08/09 není stanovena povinnost zveřejňovat údaje o veřejných zakázkách malého rozsahu.
Zjednodušená podoba Pravidel Rady kraje č. 08/09 a zejména absence povinnosti zveřejňovat údaje o veřejných zakázkách malého rozsahu mohou přinášet nepříznivé důsledky, kterými by mohly být zejména:
- nárůst korupčních rizik,
- snížená transparentnost řízení,
- nejednotnost postupu při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu,
- riziko případné diskriminace části uchazečů o veřejné zakázky malého rozsahu.
Tento stav může částečně deformovat konkurenční prostředí a při nepříznivé shodě okolností snižovat pravděpodobnost získání nejlepší ceny. V neposlední řadě by mohlo dojít k omezení přístupu širší veřejnosti k informacím o veřejných zakázkách. Tím pádem by také mohla být omezena kontrola hospodaření s veřejnými financemi vykonávaná veřejností. Kontrola ze strany veřejnosti je přitom jedním ze základních kontrolních prvků hospodaření s veřejnými prostředky.
Bližší popis doporučení, včetně stanovisek ředitele KrÚ, obsahuje příloha č. 1. Další auditní zjištění a doporučení v kompetenci vedoucích zaměstnanců KrÚ byla projednána s vedením úřadu a připravuje se jejich realizace. Celkový popis zaměření, metodiky, zjištění a doporučení obsahuje zpráva o zjištěních z vykonaného interního auditu (U:oiaRADA KRAJERK_ZpravyAudity_aktuálníIA-2009-02_Audit veřejných zakázek malého rozsahu na OM).
Návrh řešení Oddělení interního auditu navrhuje Radě kraje Vysočina vzít na vědomí zprávu z auditu a dále navrhuje Radě kraje uložit odboru majetkovému navrhnout Radě kraje Vysočina aktualizaci Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina do 30. 9. 2010. V pravidlech doporučujeme blíže upravit postup při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu v následujících oblastech:
* lhůtu pro podání nabídek na veřejné zakázky malého rozsahu,
* pravidla komunikace s uchazeči,
* postup otevírání obálek a hodnocení nabídek,
* obsah spisu.
Dále pak doporučujeme stanovit povinnost zveřejňovat a stanovit postup pro zveřejňování údajů o veřejných zakázkách malého rozsahu na místě k tomu určeném v Pravidlech Rady kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zprávu z auditu veřejných zakázek malého rozsahu na odboru majetkovém;
ukládá
odboru majetkovému vypracovat aktualizaci Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina do 30. 9. 2010 dle doporučení uvedených v materiálu RK-22-2010-39, př. 1 a předložit ji radě kraje ke schválení.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz