Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2010-23

RK-22-2010-23.doc  RK-22-2010-23pr1.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-22-2010-23
NázevVýstavba větrného parku Horní Dubňany v k.ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice (okr. Znojmo) - stanovisko kraje k posudku dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí
Zpracoval J. Joneš
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina obdržel posudek záměru Výstavba větrného parku Horní Dubňany v k. ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice (okr. Znojmo), k němuž lze zaslat písemné vyjádření dle § 9 odst. 8 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o EIA ). Jedná se o záměr, který je z hlediska zákona o EIA řešen dlouhodobě (od května 2008).
Doporučená varianta v posudku představuje vybudování čtyř větrných elektráren typu Vestas V90-2 MW o celkovém výkonu 8 MW. Větrný park se předpokládá umístit mimo území kraje Vysočina, avšak při jeho hranici viz materiál RK-22-2010-23, př. 1. Území kraje Vysočina v nejbližším katastrálním území Dukovany nebude sice stavebně dotčeno, avšak nelze vyloučit jeho závažné ovlivnění v důsledku provozu větrných elektráren (hluk, stroboskopický efekt, problém námrazy, dopad na volně žijící živočichy apod.), což dokládá i zahrnutí kraje Vysočina mezi dotčené územní samosprávné celky Krajským úřadem Jihomoravského kraje. Celková výška jednotlivých zařízení činí 150 m (105 m stožár, 90 m průměr rotoru) a 170 m (125 m stožár, 90 m průměr rotoru) a v krajině se tak stavby svými parametry uplatní, avšak v případě navržené lokality se jedná o území již výrazně ovlivněné Jadernou elektrárnou Dukovany. Oznamovatelem záměru je Aleš Pokorný, Horní Dubňany 135, 671 73 Tulešice, IČ 40955494. Plný text posudku je k dispozici v elektronické formě (spolu se souvisejícími dokumenty) v informačním systému
na http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=JHM627 a v tištěné formě na odboru životního prostředí.
Účelem této fáze posuzování vlivů na životní prostředí (dále jen EIA ) je možnost uplatnit písemná vyjádření k posudku, který obsahuje návrh stanoviska pro Krajský úřad Jihomoravského kraje (stanovisko EIA je konečným aktem v procesu EIA, představující objektivní odborný podklad pro vydání navazujících správních rozhodnutí, zejména dle stavebního zákona). Zpracovatel posudku (RNDr. Jaroslav Skořepa, CSc.) navrhuje k záměru Výstavba větrného parku Horní Dubňany v k. ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice (okr. Znojmo) vydání podmíněně souhlasného stanoviska s tím, že doporučuje realizovat variantu čtyř větrných elektráren. Posudek, který bude předmětem veřejného projednání byl zpracován na základě dokumentace, oznámení a všech podaných vyjádření k nim.
Kraj Vysočina usnesením 0308/07/2010/RK dal nesouhlasné stanovisko k dokumentaci, usnesením 0801/19/2008/RK dal nesouhlasné stanovisko k oznámení EIA. Obec Dukovany, která je v rámci EIA dotčeným územně samosprávným celkem, vydala k oznámení i k dokumentaci nesouhlasné stanovisko k výstavbě těch větrných elektráren, které jsou blíže než 1500 m od nejbližšího obydlí obce Dukovany. Zákon o EIA stanoví, že k jednotlivým dokumentům zpracovávaným v průběhu procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) se může kromě veřejnosti, dotčených obcí a dotčených správních úřadů vyjádřit též kraj jako územní samosprávný celek. S ohledem na usnesení Zastupitelstva kraje Vysočina 0302/05/2007/ZK, kterým bylo Radě kraje Vysočina uloženo zvážit možnosti realizace dalších kroků a opatření, které by zastavily nebo alespoň regulovaly živelný a nesystémový nárůst počtu větrných elektráren na území kraje Vysočina, považuje předkladatel vysoké větrné elektrárny za regionálně významné záměry s nutností informování Rady kraje Vysočina. V rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) je možno, aby kraj vyjádřil svůj postoj k popisovanému záměru Výstavba větrného parku Horní Dubňany v k.ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice (okr. Znojmo) vyjádřením Rady kraje Vysočina k posudku záměru (na vyjádření k posudku je lhůta do 23. 7. 2010).
Návrh řešení Z důvodů uvedených v popisu problému navrhujeme Radě kraje Vysočina v souladu s ustanovením § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, ve vyjádření k posudku uvedeného záměru vydat nesouhlasné stanovisko. Záměr představuje výrazný zásah do krajiny, která je však ovlivněna přítomností Jaderné elektrárny Dukovany, což představuje i určité riziko v souvislosti s potenciálem rozvoje turistiky, agroturistiky a cykloturistiky, pro které je zajímavá současná krajina venkovského typu. Kromě zvýšeného bezpečnostního rizika tvorby a následného odlétávání námrazy je rizikem rovněž ztráta atraktivity prostředí v souvislosti s možnými zbytky staveb a technologií větrných elektráren po uplynutí jejich životnosti.
StanoviskaOSH - Souhlasí s návrhem usnesení.

OPaKŽÚ - Nemá k navrhovanému usnesení připomínky.

OKPP - Ačkoliv je již v současné době dotčená kulturní krajina ovlivněna stavbou Jaderné elektrárny Dukovany, odbor kultury a památkové péče souhlasí s navrženým usnesením, z důvodu skutečnosti, že plánovanou stavbou větrných elektráren bezesporu dojde k dalšímu negativnímu ovlivnění této dotčené kulturní krajiny.

ORR - Rozvoj a výstavba větrných elektráren na území kraje Vysočina nejsou zahrnuty do žádné z prioritních oblastí definovaných v Územní energetické koncepci kraje Vysočina.
Přestože jde o výstavbu větrného parku mimo území kraje Vysočina, díky blízkosti k obcím v okrajových územích kraje lze z hlediska regionálního rozvoje předpokládat negativní vliv na jejich další rozvoj a kvalitu života v oblasti - zejména na případný rozvoj turismu a rekreačního potenciálu přilehlého území a také hodnotu cen soukromého majetku (nemovitostí). V těchto směrech je dotčené území kraje Vysočina sice již poznamenáno existencí Jaderné elektrárny Dukovany, ovšem ta představuje na rozdíl od případně vzniklých větrných elektráren důležitý energetický zdroj celorepublikového významu.

OM - Souhlasí s návrhem usnesení. Záměrem není majetek kraje Vysočina přímo dotčen.

ODSH - Souhlasí s návrhem usnesení; upozorňuje na ochranná pásma silnic II. a III. tříd a povinnost napojení místních a účelových komunikací na silnice II. a III. tříd v souladu s povolením dle § 10 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Silničním správním úřadem v těchto věcech je obecní úřad obce s rozšířenou působností.

OÚPSŘ - Z hlediska územního plánování nemá připomínky.

OLVHZ - Nemá připomínek.
Návrh usneseníRada kraje
dává
v souladu s § 9 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů jako orgán kraje příslušný dle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení) ve znění pozdějších předpisů toto vyjádření:
Vysočina, kraj se sídlem v Jihlavě, jako dotčený územní samosprávný celek, z důvodů:
a) zdůraznění skutečnosti, že elektrická energie vyrobená s využitím energie větru je čistou energií z tzv. obnovitelných zdrojů, ale zároveň patří k energii zatížené relativně vysokými výrobními náklady;
b) závislosti větrných elektráren na vnějších vlivech (dostatečná síla větru) a nutnosti zabezpečit dodávky elektrické energie v momentě výpadku větrných elektráren záložními zdroji (což může představovat pro energetickou soustavu ČR závažný problém v případě masivního rozvoje výstavby větrných elektráren);
c) vnímání rizika poškození atraktivity prostředí zbytky staveb a technologií větrných elektráren po uplynutí jejich technické či morální životnosti;
d) potřeby ochrany přírodního a rekreačního potenciálu území;
e) ochrany bezpečnosti a zdraví osob pohybujících se po pozemní komunikaci;
f) stavební uzávěry kolem Jaderné elektrárny Dukovany vyhlášené ONV v Třebíči dne 24. 10. 1984 (k.ú. Rešice a Horní Dubňany);
nesouhlasí se záměrem Výstavba větrného parku Horní Dubňany v k. ú. Horní Dubňany, Rešice, Tulešice (okr. Znojmo) a v rámci posuzování podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, požaduje vypořádání tohoto vyjádření a v jeho smyslu úpravu návrhu stanoviska (§ 9 odst. 10 zákona o EIA).
Odpovědnost OŽP
Termín 21. 7. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz