Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2010-16

RK-22-2010-16.doc  RK-22-2010-16pr1.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-22-2010-16
NázevDruhá výzva k podávání žádostí o dotace na podporu projektů v oblasti prorodinné politiky
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina v předchozích dvou letech přispěl na provoz mateřských center na svém území. V roce 2009 činila podpora částku 30 000 Kč na jedno mateřské centrum. I pro rok 2010 je v rozpočtu kraje zahrnuta částka 550 000 Kč pro tento účel.
Rada kraje dne 4. 5. 2010 vyhlásila Výzvu k podávání žádostí o dotace na podporu projektů v oblasti prorodinné politiky. Realizátoři projektů podali v termínu žádosti, které byly posouzeny v hodnotící komisi jmenované radou kraje. Návrh hodnotící komise na poskytnutí dotací konkrétním realizátorům byl projednán v radě kraje a následně i v zastupitelstvu kraje. Z důvodu formálních nedostatků však hodnotící komise nedoporučila k financování 3 žádosti, z nichž jedna dokonce slučovala žádosti o financování 3 mateřských center provozovaných jedním právním subjektem. Z výše uvedené částky bylo vyčerpáno 376 000 Kč a zbývá
174 000 Kč.
Pro přiblížení funkce mateřských center připojujeme informace, které jsou dostupné na webových stránkách Sítě mateřských center ČR:

Mateřská centra pomáhají
Mateřská centra (dále jen MC) zřizují zpravidla matky na mateřské dovolené, které se zároveň podílejí na jejich samosprávě a zajišťují programy, umožňují matkám s malými dětmi vyjít z izolace, kam se celodenní péčí o dítě dostávají.
MC jsou založena na principu rodinné svépomoci a vzájemné službě, poskytují společenství, solidaritu a otevřenost všem generacím.
MC nabízí pomoc svépomocí, vzájemné naslouchání, výměnu zkušeností a laické poradenství.

Role mateřských center ve společnosti
* MC jsou místem, kde jsou děti vítány. Nacházejí zde přirozené společenství vrstevníků a vidí svoji matku v jiné roli než v domácnosti.
* MC mají neformální charakter a pomáhají nalézat nové přátele.
* Otevřenost MC umožňuje integraci do společenství odlišných a učí toleranci a předchází xenofobii. MC jsou otevřena všem rasám, různým sociálním vrstvám, lidem s různým postižením, uprchlíkům a dalším.
* MC vznikají dobrovolnou činností občanů a tím přispívají k rozvoji občanské společnosti a posilují mateřskou roli ženy. Společenství v MC umožňuje na principu příkladu včasné pojmenování problémů a hledání jejich řešení. Předchází se tak konfliktním situacím. V MC se učí rodiny využívat volný čas, proto dochází
i k prevenci kriminality.
* MC pomáhají ženám udržovat jejich profesní orientaci a posilují jejich sebevědomí.
* Založení občanského sdružení, shánění prostorů a peněz, budování samosprávy MC, koncipování a zajišťování programů, starost o public relation, fundraising vyžaduje orientaci v zákonech, těsný kontakt s obecními úřady a zájem o obecné dění. To všechno se musejí ženy zakládající MC naučit.
Programy mateřských center
MC pořádají programy pro matky, rodiče, děti: tvořivé, vzdělávací, sportovní, rekvalifikační i jednorázové akce.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje vyhlásit Druhou výzvu k podávání žádostí o dotace na podporu projektů v oblasti prorodinné politiky s tím, že bude obsahovat stejné podmínky jako předcházející výzva, budou změněny termíny pro podání žádostí a z možnosti financování budou vyloučeni žadatelé, kterým byla schválena dotace na základě předcházející výzvy.
Navrhujeme následující postup:
1) Radě kraje bude na 13. 7. 2010 předložena ke schválení výzva k podávání žádostí o dotace na provozní náklady projektů na podporu rodiny (např. mateřských center)
2) Realizátoři projektů (mateřských center apod.) budou v termínu do 6. 8. 2010 podávat žádosti na formuláři uvedeném ve výzvě
3) Žádosti budou posouzeny v dotační komisi, do které budou delegováni kromě odvětvového radního a zástupců OSV také dva zástupci Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky Rady kraje Vysočina.
4) Návrh na dotace ve výši max. 30 000 Kč bude předložen na jednání rady kraje 7. 9. 2010 a doporučen zastupitelstvu kraje ke schválení.
5) Podpořen může být pouze realizátor projektu, který předloží kompletní žádost.
6) Při hodnocení budou posuzována kritéria stanovená výzvou.:

V rámci výše uvedeného postupu odbor sociálních věcí předkládá radě kraje ke schválení Druhou výzvu k podávání žádostí o dotace na podporu projektů v oblasti prorodinné politiky.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
vyhlásit Druhou výzvu k podávání žádostí o dotace na podporu projektů v oblasti prorodinné politiky dle materiálu RK-22-2010-16, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 30. 9. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz