Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2010-73

RK-21-2010-73.doc  RK-21-2010-73pr1.doc
Číslo materiálu73
Číslo jednacíRK-21-2010-73
NázevUkončení Dohody o spolupráci při řešení problému postavení romského obyvatelstva v kraji Vysočina
Zpracoval J. Kaňka, H. Šteflová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0893/20/2009/RK ze dne 8. 6. 2009 rada kraje rozhodla o uzavření Dohody o spolupráci při řešení problému postavení romského obyvatelstva v kraji Vysočina (dále jen Dohody ) s panem Gejzou Javorským, bytem Táborská 1804, 393 01 Pelhřimov. Záměrem dohody bylo jednak deklarování společné vůle spolupracovat na zlepšení postavení a životních podmínek pro romské obyvatele kraje Vysočina, dále podpora kroků, které povedou k efektivnějšímu začleňování příslušníků romské komunity do majoritní společnosti, a stanovení konkrétních pravidel spolupráce až do úrovně jednotlivých práv a povinností partnerů - smluvních stran. Byly zakotveny pravidelné informační schůzky a konzultace obou partnerů, způsob komunikace a prezentace dohodnutých aktivit a materiálů.
Dohoda byla uzavřena dne 15. 6. 2009, a to na dobu neurčitou s účinností k datu podpisu. Obě smluvní strany se zavázaly v souvislosti s plněním Dohody nést svoje vlastní náklady na její realizaci. Pan Javorský měl dle Dohody hrát roli konzultanta a zprostředkovatele při řešení problematiky postavení Romů jako zástupce romské komunity, a to nejen za oblast Pelhřimovska i za další okresy kraje.
Mezi Romy je však stále zakořeněn kastovní systém. Vzhledem k roztříštěnosti rodů, žijících na území kraje Vysočina nelze na Romy nahlížet jako na jednotnou skupinu, která je schopna akceptovat pouze jednoho zástupce romských komunit.
Pomoc příslušníkům romských komunit je nyní zajišťována spoluprací s Centrem multikulturního vzdělávání, o.s.; Diecézní charitou Brno; Czech Agency for Education, o. s.; Sdružením Romů a národnostních menšin v ČR, o.s.; Občanským sdružení Ječmínek; Občanskými poradnami v celém kraji Vysočina.
Na základě spolupráce Krajské správy a údržby silnic s úřady práce bylo zahájeno zaměstnávání obtížně uplatnitelných osob na trhu práce, převážně příslušníků romských komunit.
Návrh řešení Se zřetelem na skutečnost, že Dohoda neplní svůj účel a očekávání do ní vložená, navrhujeme ukončit smluvní vztah ze strany kraje výpovědí. Výpověď je jednostranný právní úkon, v jehož důsledku zaniká celý smluvní vztah uplynutím výpovědní lhůty. Dle Čl. IV odst. 1) Dohody, který na základě rámcové úpravy obsažené v § 582 občanského zákoníku řeší specifika ukončení Dohody, lze smluvní vztah vypovědět s měsíční výpovědní lhůtou. Běh výpovědní lhůty se odvíjí od doručení (oznámení) výpovědi druhé smluvní straně.
Pro efektivní implementaci Koncepce romské integrace 2009 - 2013 bude v kraji Vysočina ustanovena pracovní skupina, jejímiž členy by měli být i zástupci romských komunit.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
ukončit Dohodu o spolupráci při řešení problému postavení romského obyvatelstva v kraji Vysočina, uzavřenou dne 15. 6. 2009 s panem Gejzou Javorským, výpovědí dle materiálu RK-21-2010-73, př.1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 7. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz