Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2010-59

RK-21-2010-59.doc  RK-21-2010-59pr1.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-21-2010-59
NázevZastoupení kraje Vysočina v Bruselu - návrh na provedení rozpočtového opatření
Zpracoval I. Fryšová
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0846/17/2010/RK Rada kraje Vysočina doporučila řediteli Krajského úřadu kraje Vysočina zvážit provedení organizačního opatření v rámci Krajského úřadu kraje Vysočina, které by optimalizovalo činnost zástupce kraje Vysočina v Bruselu, spočívajícího v převodu agendy zástupce kraje Vysočina v Bruselu v rámci krajského úřadu z odboru regionálního rozvoje na odbor sekretariátu hejtmana, oddělení vnějších vztahů.
Ředitel Krajského úřadu kraje Vysočina toto doporučení akceptoval a rozhodl o změně organizačního řádu s účinností k 1. 7. 2010, kdy agenda zástupce kraje Vysočina v Bruselu k tomuto datu přechází z Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) na Odbor sekretariátu hejtmana Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen OSH ). Jako nezbytnou součást této změny je třeba realizovat převod finančních prostředků na zajištění aktivit spojených s činností zástupce kraje Vysočina v Bruselu z kapitoly Regionální rozvoj na kapitolu Zastupitelstvo kraje.
Návrh řešení Odbor regionální rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen ORR ) doporučuje Radě kraje Vysočina vzít na vědomí zprávu o činnosti zástupce kraje Vysočina v Bruselu za období od 1. 11. 2009 do současnosti (pozn. nejsou zahrnuty výstupy ze 4. ročníku Street Party a inventury v kanceláři kraje Vysočina v Bruselu, neboť tyto aktivity proběhly po předložení tohoto materiálu). ORR dále navrhuje Radě kraje Vysočina schválit navrhované rozpočtové opatření.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření. Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina na rok 2010, v kapitole Regionální rozvoj, § 6223, byla na financování kanceláře zastoupení kraje Vysočina v Bruselu schválena částka 2 000 tis. Kč. V souvislosti k organizační změnou bude snížena kapitola Regionální rozvoj a posílena kapitola Zastupitelstvo kraje o nevyčerpané prostředky ve výši 1 830 tis. Kč na zastoupení kraje Vysočina v Bruselu.

Odbor sekretariátu hejtmana: Dodatkem č. 7 k organizačnímu řádu č. 4/09 přechází agenda kanceláře kraje Vysočina v Bruselu z ORR na OSH, resp. oddělení vnějších vztahů (OVV). Zodpovědnou osobou mající bruselskou agendu v pracovní náplni bude Martina Tomšů. První plánovanou konkrétní aktivitou zajišťovanou OVV bude účast na Open Days 4. až 7. října 2010. V měsíci říjnu proběhne také první dlouhodobější pobyt M. Tomšů v Bruselu s cílem seznámit se s prostředím a zejména profesními kolegy českých, evropských a partnerských institucí zastoupených v Bruselu. Smyslem by mělo být získání dostatečných podkladů pro přípravu materiálu, který by měl být projednán orgány kraje Vysočina. Materiál by měl obsahovat návrh dalšího postupu směrem k existenci kanceláře kraje Vysočina v Bruselu.
Jedním z důležitých bodů s vysokou prioritou je také komunikace zástupce Vysočiny směrem ke Stálému zastoupení ČR při EU, a to zejména směrem k narovnání vztahů ve smyslu hrazení nájemného za poskytované prostory na adrese Trone 60, které v příloze uvedených důvodů není od 1. 1. 2010 vyřešeno.
I přesto, že agenda přechází do gesce OSH, považuje OSH za velmi důležitou úzkou spolupráci s ORR, resp. s ředitelem sekce pro rozvoj regionu, zejména v oblastech strukturální politiky EU a ve věcech souvisejících s čerpáním prostředků ze strukturálních fondů a dalších dotačních programů Evropské unie a ve všech záležitostech souvisejících s členstvím České republiky v Evropské unii.

Ředitel sekce pro rozvoj regionu nemá k materiálu připomínek.

Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k navrženému usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zprávu o činnosti zástupce kraje Vysočina v Bruselu dle materiálu RK-21-2010-59, př. 1;
schvaluje
rozpočtové opatření v rámci výdajové části rozpočtu kraje spočívající ve snížení kapitoly Regionální rozvoj, § 6223 - Mezinárodní spolupráce o částku 1 830 tis. Kč při současném zvýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 6223 - Mezinárodní spolupráce o částku 1 830 tis. Kč na zajištění financování kanceláře zastoupení kraje Vysočina v Bruselu.
Odpovědnost ORR, OE
Termín 1. 7. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz