Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2010-14

RK-21-2010-14.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-21-2010-14
NázevPředběžný projektový záměr Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace
Zpracoval I. Doležalová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládán ke schválení předběžný projektový záměr Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace na zapojení do společného projektu čtyř regionů Kulturní most II .
Odbor kultury a památkové péče obdržel od Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, p.o. předběžný záměr projektu ve formě projektové fiše s pracovním názvem Kulturní most II (materiál
RK-21-2010-14, př. 1). Jedná se o přeshraniční projekt připravovaný do Operačního programu Evropská územní spolupráce Cíl 3 Rakousko - Česká republika 2007 - 2013. Vedoucím partnerem by měl být Jihočeský kraj, dalšími projektovými partnery Jihomoravský kraj, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, p.o. a Kulturvernetzung Niederösterreich (Dolnorakouská kulturní síť) ze Spolkové země Dolní Rakousko.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 25. 5. 2010 č. 09/10 (dále jen pravidla) schválit předběžný záměr Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, p.o. dle materiálu RK-21-2010-14, př. 1. Posouzení projektu dle čl. 4 pravidel bylo provedeno na základě doručené projektové fiše . Realizací projektu dojde z velké části k naplnění závazků stanovených v Pracovním programu na roky 2010 - 2013 v oblasti 12 Kultura schváleným usnesením zastupitelstva kraje č. 0318/05/2009/ZK ze dne 15. 9. 2009. Svým aktivním podílem budou do projektu smysluplně zapojeny téměř všechny příspěvkové organizace kraje v oblasti kultury. Projektový záměr je v souladu s hlavním účelem a posláním příspěvkové organizace díky aktivitám, které se v rámci projektu uskuteční, obsahová náplň projektu odpovídá činnostem, které má organizace specifikované ve zřizovací listině. Odhadované náklady projektu vycházejí ze zkušeností organizace s pořádáním a financováním podobných akcí a aktivit. Předběžný rozpočet stanovený na realizaci projektu činí 13 000 tis. Kč (506 tis. Euro při kurzu 25,67 CZK/EUR). Tato částka bude z 85 % (tj. 11 050 tis. Kč) kofinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj a 5 %
(tj. 650 tis. Kč) činí podpora ze státního rozpočtu. Finanční prostředky, kterými se partner bude podílet na realizaci projektu jsou 1 300 tis. Kč. V případě schválení připravovaného projektu a jeho následné realizace bude nutné projekt předfinancovat z rozpočtu kraje formou půjčky pro příspěvkovou organizaci. Problémům při navrácení finančních prostředků do rozpočtu kraje lze předejít důkladným a odpovědným zpracováním projektové žádosti a projektového rozpočtu. Realizací projektu dojde ke zkvalitnění služeb poskytovaných veřejnosti zejména v oblasti osvěty a kulturního vzdělávání. Očekávaným přínosem projektu bude propagace dobrého jména kraje jako zřizovatele kulturních institucí, prezentace bohatého kulturního dědictví a tradic našeho regionu, aktivní zapojení příspěvkových organizací v oblasti kultury do společných činností a aktivit také mimo hranice kraje a v současné ekonomické situaci i možnost získání dalších finančních zdrojů na podporu a zajištění oblasti kultury.
Odbor kultury a památkové péče projektový záměr Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, p.o. plně podporuje a doporučuje ke schválení.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s realizací projektového záměru Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, p.o. - Kulturní most II .
Ekonomický odbor k materiálu nemá připomínky, pouze připomíná zásadu zohlednit potřebu předfinancování projektu v návrhu rozpočtu kraje na rok 2011 u kapitoly Kultura.
Odbor regionálního rozvoje podporuje záměr Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, p.o. zapojit se do připravovaného projektu Kultuní most II jako projektový partner. Připravovaný projekt je v souladu s oblastí podpory 1.2. Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času Operačního programu Evropská územní spolupráce Cíl 3 Rakousko - Česká republika 2007 - 2013.
Komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina svým usnesením č. 12/03/2010/Kkcrvv ze dne 10. 6. 2010 bere na vědomí přípravu projektového záměru Kulturní most II a považuje tuto formu získávání finančních prostředků pro oblast kultury jako potřebnou. Doporučuje zapojení kraje Vysočina (příp. Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, p.o.) do přeshraničního projektu Kulturní most II a rozšíření spolupráce se sousedními kraji Jihočeským, Jihomoravským a zemí Dolní Rakousko v oblasti kultury.
Odbor sekretariátu hejtmana jednoznačně podporuje zapojení kraje Vysočina do společného projektu s partnerským regionem Spolkovou zemí Dolní Rakousko a sousedními kraji Jihočeským a Jihomoravským. Kromě posílení vazeb mezi subjekty z oblasti kultury s uvedenými regiony a výměny zkušeností mezi pracovníky zapojených institucí, by dalším z pozitivních efektů mohlo být zvýšení zájmu o čerpání financí z operačního programu EÚS Rakousko-Česká republika. Jednoznačným pozitivem je také to, že projekt umožňuje obnovu společného kulturního prostoru se staletou tradicí a v návaznosti na Dolnorakouskou zemskou výstavu 2009 může pokračovat v odbourávání předsudků mezi sousedními zeměmi.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžný projektový záměr Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace dle materiálu RK-21-2010-14, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace
Termín 30. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz