Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2010-42

RK-19-2010-42.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-19-2010-42
NázevProjekt Comparison of methods and standards for applied biodiversity assessment do Operačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013
Zpracoval J. Joneš, M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu se jedná o přípravu projektu do Operačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 (dále jen OP AT-CZ).
Globálním cílem je pomoci a s přispěním evropských fondů řešit pokles biodiverzity v kraji Vysočina.
V současné době můžeme říci, že dramatický pokles biodiverzity považujeme za prioritní problém ochrany přírody na Vysočině, neboť uvedený problém se až do současnosti pouze konstatoval, ale neřešil. Určujícím důvodem byl absolutní nedostatek finančních prostředků. Mizení druhů z krajiny je ovšem nejenom problémem kraje Vysočina, ale je to otázka celoevropská a celosvětová. Proto OSN vyhlásila rok 2010 jako mezinárodní rok biodiverzity a Evropská unie deklarovala jako svůj cíl zastavit do roku 2010 pokles biodiverzity.
Zásadním problémem a překážkou v některých oblastech ochrany přírody však, bohužel, zůstává naprosto nedostatečné penzum vědomostí a poznatků právě pro účely ochrany biodiverzity. V řadě oblastí ochrany přírody totiž o kraji Vysočina existuje naprosté minimum údajů, v horším případě vůbec nic. Což je přinejmenším překvapivé, vzhledem k úrovni poznání ostatních částí České republiky.
Odbor životního prostředí kraje Vysočina proto začal připravovat projekt Česko-rakouská platforma pro spolupráci v ochraně biodiverzity ve spolupráci s kolegy z Dolního Rakouska a později i z Jihočeského kraje s možností využití finančních prostředků z OP AT-CZ. Přírodní podmínky ve výše zmíněných regionech jsou velice podobné a i orgány ochrany přírody řeší blízké až identické problémy. Koordinace a součinnost zainteresovaných regionálních subjektů v rámci společného postupu při ochraně přírody se tedy jeví jako nanejvýše prospěšná. Regionální spolupráce bude zahrnovat i výměnu praktických zkušeností s ochranou jednotlivých druhů rostlin a živočichů a ohrožených stanovišť mezi pracovníky dotčených institucí. Nezbytnou podmínkou úspěchu bude zapojení všech potenciálních regionálních subjektů, jako jsou samosprávy, nestátní neziskové organizace, podnikatelské subjekty apod. Tyto nepochybně pozitivní kroky budou mít za následek posílení a zintenzívnění přeshraniční spolupráce mezi zainteresovanými institucemi. V neposlední řadě je potřeba širší veřejnost seznámit s problematikou ochrany přírody a popularizovat některé méně známé oblasti.
Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících oblastí:
a) Mapování vybraných skupin rostlin a živočichů - výsledkem budou materiály s množstvím sebraných dat, zhodnocení stavu, včetně doporučení a návrhů opatření na udržení, případně zlepšení současného stavu. Projekt tedy neřeší vlastní zásahy a opatření na dotčených lokalitách. To ani nemůže, vzhledem k omezenému časovému rozpětí projektu (max. tři roky). Udržitelnost projektu (pět let) spočívá ve spolupráci s partnery, výměně zkušeností atd.
b) Následná mediální a informační část - cílem je zvýšit povědomí širší veřejnosti o ochraně přírody, biodiverzitě v zájmovém území, o možnostech a přínosech přeshraniční spolupráce v oblasti ochrany přírody. Bylo by dobré v rámci činnosti úřadu a charakter projektu to přímo nabízí, dále vyvíjet snahu k zvýšení povědomí o této problematice, bude to však hlavně odvislé od personálních a finančních možností, nikoliv jako závazek udržitelnosti.
Projekt nebude mít za přímý následek, že by některá zjištění eventuelně vedla k následným aktivním krokům na zajištění existence předmětu ochrany. Zde zase bude záležet na možnostech orgánů ochrany přírody, zda do něčeho takového půjdou - dle možností - nejsme k tomu vázáni udržitelností.
Pro kraj je důležité, že výsledky projektu budou k dispozici všem orgánům a institucím v oblasti životního prostředí v kraji Vysočina a nikoliv jenom úředníkům na kraji .
Významným přínosem, na který je nutné upozornit, je vzbuzení zájmu vědeckých center v Praze a Brně o Vysočinu. Zatím je tento zájem nulový , což významně ovlivňuje práci ochrany přírody.
Aby orgány ochrany přírody mohly kvalitně a kompetentně rozhodovat, musí mít dostatek informací. Toto je první krok k nim. Zatím se absence dat řeší individuálně, zadáním průzkumů zájmových území v rámci jednotlivých správních řízení. Nyní jsme proto pod palbou oprávněné kritiky, zejména ze strany územního plánování a stavebních úřadů, že nedokážeme přesně a před začátkem projekční činnosti říci veškeré zájmy ochrany přírody v území. Výsledky projektu tedy mohou mít přímou pozitivní návaznost na rozvoj kraje - ulehčí rozhodování investorům (budeme předem znát naše zájmy a vyhneme se zastavování rozpracovaných projektů) a práci projektantům (předáme jim předem podklady, které je jinak třeba získávat delšími průzkumy v rámci projekce, což je značně zdržuje).
Celkový objem finančních prostředků se rovná 15 000 000 Kč s tím, že částka uvažovaná na spolufinancování akce ze strany kraje Vysočina činí 1 500 000 Kč tj. 10 % z celkových způsobilých výdajů na projekt.
Realizace vlastního mapování, zpracování výsledků a části propagační se předpokládá postupně v letech 2011 až 2013, přičemž čerpání finančních prostředků na tuto akci bude rovnoměrně rozloženo na celé tříleté, plánované, realizační období projektu.
Projekty do životního prostředí jsou významné i z ekonomického hlediska pro rozvoj hospodářství v kraji, neboť čerpáním finančních prostředků z evropských fondů do kraje Vysočina, zabezpečí pracovní příležitosti při vlastní realizaci prací firmám a jejich zaměstnancům z Vysočiny.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje řešit výše uvedenou problematiku financováním z evropských fondů a dlouhodobě výhodnou spoluprací s dolnorakouskými i jihočeskými partnery. Finanční prostředky na předfinancování projektu není nutné vyhradit v celé výši rozpočtu projektu, ale ve výši roční části výdajů na projekt tj. cca 5 000 000,- Kč. Na konci každého roku realizace projektu bude vystavena žádost o platbu.
Výše popsaný projekt nebude mít další náklady spojené s udržitelností, tj. negeneruje další povinné výdaje, ale v konečném výsledku naopak ušetří finanční prostředky kraje Vysočina.
Veškeré práce jsou uzpůsobeny faktu, že zpracovaná a kompletní žádost se bude předkládat v nejbližším možném termínu (pokud možno v měsíci říjen roku 2010).
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje podporuje záměr OŽP předložit jako Vedoucí partner projekt Comparison of methods and standards for applied biodiversity assessment do Operačního programu Evropská územní spolupráce Cíl 3 Rakousko - Česká republika 2007 - 2013. Připravovaný projekt je v souladu s oblastí podpory 2.2 Životní prostředí a prevence rizik.
Ekonomický odbor s uvedeným projektovým záměrem je počítáno v rozpočtovém výhledu na roky 2011 až 2013. Podíl kraje by neměl překročit 1 500 000 Kč
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o zabezpečení přípravy projektu Comparison of methods and standards for applied biodiversity assessment v oblasti mapování krajiny v rámci Operačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 ;
ukládá
Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina připravit žádost o finanční prostředky na projekt Comparison of methods and standards for applied biodiversity assessment k předložení do Operačního programu Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 .
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 31. 8. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz