Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2010-41

RK-19-2010-41.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-19-2010-41
NázevProjekty Úspora energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina - SPŠ Třebíč, budova A, DM, kuchyně a svářecí školy - rozpočtové opatření
Zpracoval M. Brom
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuMateriál se zabývá návrhem rozpočtového opatření v souvislosti s přijetím dotace z Operačního programu Životní prostředí na projekt Úspora energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina - SPŠ Třebíč, budova A, DM, kuchyně a svářecí školy , a z toho vyplývající potřeby schválení rozpočtového opatření.
Dne 30. ledna 2007 Rada kraje Vysočina usnesením č. 0162/05/2007/RK schválila záměr kraje Vysočina předložit projekty Úspora energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina ke spolufinancování z Operačního programu Životní prostředí a pověřila OŽP, OM, OE a ORR Krajského úřadu kraje Vysočina přípravou žádostí.
Zastupitelstvo kraje na svém 1. zasedání dne 13. února 2007 usnesením č. 0052/01/2007/ZK uložilo OŽP, OM a ORR připravit projekt Úspora energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina .
Dne 31. ledna 2008 předal kraj Vysočina šest zpracovaných žádostí na Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP). Předmětem žádostí je řešení otvorů, zateplení pláště budov a instalace měřících a regulačních mechanismů na sedmi objektech v majetku kraje Vysočina a svěřených do správy organizací zřizovaných krajem Vysočina. Všech šest žádostí bylo v průběhu měsíce března akceptováno a postoupilo do soutěže o finanční podporu z OPŽP dle výběrových kritérií. V soutěži uspělo pět projektů.
Ukončením složité a časově náročné etapy počínající vydáním registračního listu žádosti (červen 2008) je vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace a podepsání Smlouvy o poskytnutí podpory ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Operačnímu programu Životní prostředí.
Projekt byl z větší části již realizován a bude dokončen v letních měsících tohoto roku. Realizovaná částka byla dodavatelům stavebních prací proplacena a odbor životního prostředí následně požádal SFŽP ČR o její úhradu z OPŽP.
V měsíci duben/květen 2010 byla na zvláštní účet Realizace úspor energie připsána dotace na výše uvedený projekt z Operačního programu Životní prostředí ve výši 47 563 068,94 Kč.
Vzhledem k očekávaným posledním výdajům je možné převést do Fondu strategických rezerv částku ve výši 37 mil. Kč.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje Radě kraje Vysočina schválit rozpočtové opatření vyplývající z přijetí účelové dotace a z převodu části zůstatku do Fondu strategických rezerv.
StanoviskaOdbor ekonomický
Usnesením 1546/32/2007/RK svěřila rada kraje Krajskému úřadu kraje Vysočina, ekonomickému odboru, rozhodování ve věci nabytí peněz v souladu s § 59 odst. 2 písm. e) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů.
Ekonomický odbor rozhoduje o nabytí peněz ve formě účelové dotace z Operačního programu Životní prostředí ve výši 47 563 068,94 Kč, která byla připsána na zvláštní účet Realizace úspor energie.
Ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení rozpočtu zvláštního účtu Realizace úspor energie, o účelovou dotaci z OP ŽP ve výši 47 563 068,94 Kč;
* převod části zůstatku ve výši 37 000 000 Kč ze zvláštního účtu Realizace úspor energie do Fondu strategických rezerv;
* rozpočtové opatření spočívající ve snížení rozpočtu zvláštního účtu Realizace úspor energie ve výši převodu části zůstatku do Fondu strategických rezerv.
Odpovědnost OŽP, OE
Termín 30. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz