Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2010-17

RK-19-2010-17.doc  RK-19-2010-17pr1.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-19-2010-17
NázevStrategie elektronické bezpečnosti kraje Vysočina na léta 2010 až 2013
Zpracoval P. Pavlinec, J. Pokorný
Předkládá P. Pavlinec, I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuPrudký rozvoj informačních a komunikačních technologií s sebou nese celou řadu výhod, ale má i negativní dopad na bezpečnost občanů, dětí, podnikatelů ad. Jinými slovy, technologický pokrok umožňuje i rozvoj kriminality, především kriminality majetkové, hospodářské, násilné a mravnostní. S technologickým pokrokem roste i pokrok kriminální a elektronická informační kriminalita se začíná dotýkat téměř každého jednotlivce, podnikatele, organizace. V našem prostředí se nejčastěji setkáváme s počítačovou kriminalitou. Podle výzkumů počítačová kriminalita roste ročně až čtyřnásobně a objem obchodu v oblasti počítačové kriminality celosvětově již převyšuje objem obchodu s drogami.
Kraj Vysočina, odpovědný kromě jiného i za bezpečnost svých občanů, si uvědomuje jak velké nebezpečí v oblasti elektronické komunikace hrozí, jak velké jsou rezervy v oblasti zabezpečení prostředků elektronické komunikace a z toho plynoucí nutnost realizovat, pokud možno co nejrychleji, systémová a v praxi důsledně uplatňovaná preventivní opatření. V rámci prevence kriminality byla ředitelem Krajského úřadu kraje Vysočina jmenována pracovní skupina elektronické bezpečnosti (dále jen e-bezpečnost ) složená z odpovědných pracovníků krajského úřadu a odborníků z dalších institucí, kterých se hrozba elektronické kriminality přímo dotýká nebo které ji řeší. Tato pracovní skupina bude předkládat a doporučovat orgánům kraje Vysočina a dalším institucím přijetí opatření, která by měla zejména mladé lidi, širokou veřejnost, drobné a střední podnikatele, ale i instituce zřizované krajem Vysočina upozorňovat na nebezpečí, které jim hrozí, jak mu čelit, kam se obrátit se žádostí o pomoc apod.
Doposud přijímána opatření, ať už technická, organizační či osvětová, jsou spíše ojedinělá, nejsou koordinovaná a velice často podceňovaná. Tomu také odpovídá míra nebezpečí, které hrozí všem uživatelům.
Návrh řešení Jedním z prvních výstupu pracovní skupiny e-bezpečnosti je vypracování návrhu programového dokumentu, který řeší úlohu a postavení kraje Vysočina v problematice
e-bezpečnosti. Cílem tohoto dokumentu je informovat o nebezpečí, které hrozí uživatelům a přijmout taková opatření vůči vymezeným cílovým skupinám, která povedou k jejich ochraně.
Odbor informatiky ve spolupráci s odborem sekretariátu hejtmana předkládá radě kraje k projednání návrh Strategie elektronické bezpečnosti kraje Vysočina na léta 2010 až 2013 a doporučuje její schválení.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Strategii elektronické bezpečnosti kraje Vysočina na léta 2010 až 2013 dle materiálu
RK-19-2010-17, př. 1.
Odpovědnost OI, OSH
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz