Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2010-10

RK-19-2010-10.doc  RK-19-2010-10pr1.doc
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-19-2010-10
NázevStavební záměr - ÚSP Věž - Stavební úpravy dílny pro klienty
Zpracoval M. Šulc
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je vlastníkem objektu Ústavu sociální péče pro dospělé ve Věži, ve kterém žije 80 klientů s chronickým duševním onemocněním. Jednou z podstatných potřeb pro možnost jejich resocializace, udržení aktivity a přijatelného způsobu života je i léčba pracovní terapií. Ve stávajících prostorách ÚSP jsou v tomto směru pouze velice omezené možnosti z důvodů absence vhodných prostor pro práci s hlínou, dřevem, kovy apod. Obecně chybí pracovní místnosti pro muže, kterých je v zařízení vždy nejméně 40. Ženy lze zaměstnávat při obvyklých činnostech v již zřízené pracovní terapii v 3. NP hlavní budovy ústavu. Pro muže prostor chybí. Využitelná kapacita pracovní terapie v 3. NP je do 20 klientů, což je velice málo. Dále chybí další víceúčelová místnost, zejména pro psychoterapeutické potřeby a vzdělávání, kterou by využívali nejen klienti, ale případně i personál.
Součástí budovy ústavu je nyní nevyužívaná bývalá uhelna v západním provozním křídle zámku, která v současné době, kdy je ústav vytápěn plynem, ztratila svoji funkčnost. Tyto prostory jsou vhodné ke stavebním úpravám na pracovní dílnu a víceúčelovou místnost. Zpracovaná studie je řešena tak, aby v budoucnu bylo možné využití navazujících prostor pro podporované bydlení. Vytvořit do budoucna 8 míst podporovaného bydlení pro klienty s již vytvořenou vyšší mírou samostatnosti je v dlouhodobém plánu rozvoje ÚSP Věž.
Ve stávající budově ústavu vč. provozní částí byla z rozpočtu kraje v průběhu posledních let provedena celá řada stavebních oprav a rekonstrukcí, které podstatně změnily technický stav objektu a život jeho obyvatel /jedná se zejména o nástavbu pokojů nad západním provozním křídlem, generální opravu střešního pláště včetně statického zabezpečení krovu, opravu stávajících dřevěných trámových stropů, půdní vestavbu pro pomocné prostory a komplexní rekonstrukci kuchyně/.
Návrh řešení V materiálu RK-19-2010-10 př. 1 je předkládán radě kraje k projednání Stavební záměr - ÚSP Věž - Stavební úpravy dílny pro klienty.
V případě schválení Stavebního záměru OM navrhuje neprodleně zahájit práce na projektové dokumentaci. Rozpočtové krytí je možné zajistit v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majatek. Návrh usnesení propo předpokládá rozhodnout zařadit tuto akci do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M8 rozpočtu.
StanoviskaOdbor sociálních věcí: Pro zachování dosavadních schopností klientů s duševním onemocnění a obnovení některých ztracených schopností, jsou důležité aktivizační činnosti, nácvik dovedností z běžného života a pěstování návyku na pravidelnou pracovní činnost. Cílem zařízení je rozšíření nabídky v tomto směru a k tomu je nezbytné vytvořit stavebnětechnické podmínky realizací navrženého stavebního projektu.
Odbor ekonomický nemá připomínky k zařazení nové akce do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M8.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Stavební záměr na akci - ÚSP Věž - Stavební úpravy dílny pro klienty dle materiálu
RK-19-2010-10 př. 1;
rozhoduje
Zařadit novou akci ÚSP Věž - Stavební úpravy dílny pro klienty do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M8 - Investice v sociálních věcech.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz