Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2010-02

RK-19-2010-02.doc
Číslo materiálu02
Číslo jednacíRK-19-2010-02
NázevNávrh na souhlasné stanovisko k předběžnému zájmu o zapojení do pilotního projektu MPSV Koordinace ucelené rehabilitace
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMinisterstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravuje pilotní projekt koordinace ucelené rehabilitace. Ucelená rehabilitace dle definice světové zdravotnické organizace představuje včasné, plynulé a koordinované úsilí o co nejrychlejší a co nejširší zapojení občanů se zdravotním postižením do všech obvyklých aktivit života. Ucelená rehabilitace zahrnuje oblast zdravotní, sociální, kulturní, pedagogickou, pracovní, technickou, legislativní, ekonomickou. Hlavním cílem projektu je podpořit efektivnější poskytování všech složek ucelené rehabilitace, tj. léčebné, sociální, pedagogické, pracovní a dalších, pro osoby se zdravotním postižením a to zejména na komunitním principu a navázat tak na existující aktivity MPSV a dalších subjektů na tomto poli. Prioritním cílem pilotního projektu je návrh, testování v praxi a evaluace takových nástrojů a metod, které podpoří provázaný a koordinovaný systém ucelené rehabilitace jako takový. Koordinace a synergie jednotlivých složek rehabilitace má pozitivní vliv na řešení nepříznivé životní situace osob se ZP a významným způsobem zvyšuje výslednou efektivitu jednotlivých složek procesu rehabilitace. Rovněž usnadňuje proces integrace osob se ZP do společnosti, předchází sociálnímu vyloučení těchto osob a zvyšuje jejich možnosti uplatnění na trhu práce.
Specifickým cílem projektu je pilotní zavedení funkce koordinátora ucelené rehabilitace na krajské a obecní úrovni, který bude zajišťovat koordinační a poradenské aktivity ve prospěch synergie a provázanosti jednotlivých složek rehabilitace a tím i zvýšení výsledné efektivity. Koordinátoři budou pod vedením MPSV vypracovávat takové metodické nástroje a postupy, které podpoří fungování jednotlivých složek ucelené rehabilitace jako systému. Ambicí projektu je vytvoření národní metodiky ucelené rehabilitace, dále podpora tohoto systému jako efektivní politiky státu v oblasti sociální inkluze a podpora diskuse o možných právních úpravách rehabilitace. Pilotní projekt ověří v praxi možnosti jednotlivých složek, jejich funkčnost a provázanost, přinese podněty pro rozvoj stávajících služeb na komunitním základě, nebo vznik služeb nových. V průběhu projektu budou rovněž mapována a analyzována slabá místa a systémové nedostatky. Mezi výstupy bude rovněž patřit identifikace a analýza slabých, nefunkčních míst, oblastí které nejsou provázané a snižuji efektivitu výsledné rehabilitace. Součástí projektu jsou analýzy, pravidelné semináře, vzdělávání a supervize pro koordinátory, poskytovatele služeb a samosprávu.
Aktivity projektu jsou úzce provázány s procesem komunitního plánování a procesem transformace sociálních služeb na krajské úrovni. Projekt jako takový bude realizovat dodavatel vybraný na základě veřejné zakázky. Koordinátoři na kraji budou zaměstnanci dodavatele, jejich mzda bude hrazena z projektu přímo dodavatelem, kraj tak nebude hradit mzdové náklady koordinátora, ani nebude zřizovat nové pracovní místo. Při výběrovém řízení budou stanovené kvalifikační a osobnostní požadavky, při samotných pohovorech budou přítomni pracovníci KÚ i MPSV. Kraj tak nebude navyšovat počet zaměstnanců, nebude vytvářet systematizované místo, na druhé straně je předpoklad, že poskytne koordinátorovi zázemí v prostorách úřadu. Pro koordinaci jednotlivých aktivit mezi dodavatelem a krajem bude existovat smlouva o spolupráci, kterou odsouhlasí MPSV, koordinátor bude metodicky veden sociálním odborem daného kraje a MPSV. Podmínkou realizace projektu bude povinnost kraje těmto pracovníkům zabezpečit pracovní prostor a spolupracovat při jednotlivých aktivitách. Technické vybavení koordinátora zajistí vybraný dodavatel. Projekt bude realizován v letech 2011-2014 a to v délce 42 měsíců.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje vyjádřit předběžný zájem o zapojení do tohoto pilotního projektu. Kraj se zajištěním sítě sociálních služeb i opatřeními v jiných oblastech dlouhodobě podílí na podpoře procesu sociálního začleňování osob se zdravotním postižením. Účast v tomto projektu by kraji mohla přinést lepší provázanost aktivit a služeb zajišťovaných ve prospěch této cílové skupiny a zvýšit efektivitu podpory sociálního začleňování.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžný zájem o zapojení kraje do připravovaného projektu MPSV Koordinace ucelené rehabilitace .
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz