Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2010-60

RK-18-2010-60.doc  RK-18-2010-60pr1.pdf  RK-18-2010-60pr2.doc
Číslo materiálu60
Číslo jednacíRK-18-2010-60
NázevRealizace akce Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina - Dětský domov - Budkov
Zpracoval J. Joneš, M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší spolufinancování a předfinancování projektu na akci Revitalizace parků
v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina - Dětský domov - Budkov, na jehož realizaci byly získány finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí.
Odbor životního prostředí, Odbor sociálních věcí a Odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu kraje Vysočina zpracoval seznam objektů ve vlastnictví kraje a jím zřizovaných organizací vhodných pro revitalizaci a regeneraci parků. Projekty řeší ošetření, případně obnovu nelesní zeleně. Projektový záměr Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina byl projednán a schválen radou kraje dne 14. 04. 2009 usnesením č.0537/13/2009/RK a zastupitelstvem kraje dne 12. 05. 2009 usnesením
č. 0209/03/2009/ZK.V polovině měsíce listopadu 2009 byla k těmto žádostem přidána ještě žádost na revitalizaci zeleně v nemocnici v Havlíčkově Brodě.
Dne 29. dubna 2010 zasedal Řídící výbor Operačního programu Životní prostředí
a doporučil ke schválení pouze žádost Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina - Dětský domov - Budkov, ostatní projekty dostaly nízké bodové ohodnocení. Krajský úřad všech šest neúspěšných žádostí upravil a aktualizoval (seznam viz RK-18-2010-60, př. 2) a opětovně předložil do aktuální 60. výzvy k předkládání žádostí Operačního programu Životní prostředí dne 24. května na pracovišti Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Havlíčkově Brodě.
Úspěšný projekt na akci Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina - Dětský domov - Budkov byl předložen do OPŽP o celkovém rozpočtu 7 038 249,00 včetně DPH (kumulativní rozpočet viz RK-18-2010-60, př. 1). Dalšími kroky po projednání tohoto materiálu Radou kraje Vysočiny a Zastupitelstvem kraje Vysočiny, by mělo být vyhlášení výběrového řízení na dodavatele prací, tak aby bylo možné, po podepsání smlouvy o dílo, zahájit vlastní práce v nejbližším období vegetačního klidu tj. na podzim 2010 až jaře 2011.
Projekty do životního prostředí jsou významné i z ekonomického hlediska pro rozvoj hospodářství v kraji, neboť čerpáním finančních prostředků z evropských fondů do kraje Vysočina, zabezpečí pracovní příležitosti při vlastní realizaci prací firmám a jejich zaměstnancům z Vysočiny.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného popisu navrhujeme, po projednání tohoto materiálu Radou kraje Vysočiny a Zastupitelstvem kraje Vysočiny, zahájit výběrové řízení na dodavatele prací v rámci akce Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina - Dětský domov - Budkov a zahájit realizaci prací v období podzim 2010 až jaro 2011. Realizace prací bude probíhat postupně v letech 2011 až 2013, přičemž čerpání finančních prostředků na tuto akci bude rovnoměrně rozloženo na celé tříleté - plánované, realizační období projektu. Finanční prostředky na předfinancování projektu není nutné vyhradit v celé výši rozpočtu projektu, ale ve výši roční části výdajů na projekt tj. cca 2 500 000,- Kč. V polovině a na konci každého roku realizace projektu bude odborem životního prostředí vystavena žádost o platbu a částka zpět vrácena do rozpočtu kraje.
Spolufinancování kraje pak bude v závislosti na výsledku zadání veřejné zakázky ve výši
10 % uznatelných nákladů, max. však 704 000 Kč.
StanoviskaOdbor ekonomický: tento projekt je uveden v rozpočtovém výhledu na roky 2011 až 2013, pokud ve Fondu strategických rezerv nebudou dostatečné zdroje na předfinancování projektu, bude muset kraj využít cizích zdrojů (kontokorentní úvěr).
Doporučujeme předkládat žádosti o platby takovým způsobem, abychom minimalizovali potřebu předfinancování projektu ze strany kraje.
Odbor školství, mládeže a tělovýchovy: souhlasíme s návrhem řešení předloženým odborem životního prostředí a se zahájením revitalizace parku v dětském domově Budkov.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o zabezpečení přípravy a stavu projektů kraje Vysočina v oblasti revitalizace parků v rámci Operačního programu Životní prostředí;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 2 500 000 Kč na zvláštní účet Revitalizace parků k předfinancování a spolufinancování realizace projektu Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina - Dětský domov - Budkov , s tím, že finanční prostředky budou uvolňovány postupně podle aktuální potřeby projektu.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 22. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz