Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2010-59

RK-18-2010-59.doc  RK-18-2010-59pr1.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-18-2010-59
NázevInformační systém kvality ovzduší v kraji Vysočina - projektový záměr
Zpracoval R. Habán
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuZdravotní ústav se sídlem v Ostravě zpracoval na žádost kraje návrh projektu na provozování informačního systému o kvalitě ovzduší v kraji Vysočina nad rámec státního monitoringu.
Samotné měření by probíhalo pomocí automatizovaných monitorovacích stanic a mobilní měřící techniky umístěné na vybraných lokalitách kraje Vysočina. V kraji by byla rozšířena monitorovací síť o 24 lokalit, s ohledem na dopad průmyslového znečištění, vliv dopravy a vliv lokálních topenišť, jako doplněk již existujících stanic.
Data získaná z informačního systému by byla veřejně přístupná ve webové aplikaci za účelem plnění povinností krajského úřadu podle § 48 odst. 1 písm. b) zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů (tj. zajištění provádění kontroly a hodnocení dodržování imisních limitů na základě údajů z informačního systému kvality ovzduší).
Délka jednotlivých měření, měřené škodliviny, výstupy projektu a finanční kalkulace jsou uvedeny v příloze č. 1 tohoto materiálu.
Předkladatelem žádosti a nositelem projektu bude Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, který zastřešuje Zdravotní ústav se sídlem v Jihlavě. Pořízení techniky, vytvoření systému a monitoring ovzduší lze spolufinancovat z OPŽP, předpokládaná finanční spoluúčast kraje ve výši 10% celkových nákladů projektu by činila cca 2,5 mil. Kč ročně po dobu 5 let. V rozpočtu kraje Vysočina nejsou na rok 2010 alokovány žádné finanční prostředky.
Stejně jako v Jihlavě (ukončený projekt Vyhodnocení kvality ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik) by se s dotčenými obcemi jednalo o finančním partnerství.
Návrh řešení OŽP předkládá radě kraje na vědomí projektový záměr zaměřený na rozšíření informačního systému kvality ovzduší v kraji Vysočina. Doplnění stávajícího monitoringu ovzduší přispěje ke zkvalitnění poskytovaných informací o kvalitě ovzduší nejen v souvislosti s průmyslovým znečištěním ovzduší tak, abychom naplňovali zákonnou povinnost krajského úřadu provádět kontrolu a hodnocení dodržování imisních limitů.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o projektu Informační systém kvality ovzduší v kraji Vysočina;
ukládá
odboru životního prostředí pokračovat v přípravě projektu Informační systém kvality ovzduší v kraji Vysočina a jednat s obcemi o partnerství v projektu.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz