Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2010-39

RK-17-2010-39.doc  RK-17-2010-39pr1.doc  RK-17-2010-39pr2.doc  RK-17-2010-39pr3.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-17-2010-39
NázevAktualizace Programu rozvoje kraje Vysočina
Zpracoval D. Vichr
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuZáměrem předkladatele materiálu je návrh změny harmonogramu prací na aktualizaci SWOT analýzy kraje Vysočina (dále jen SWOT ) jako druhé části Programu rozvoje kraje Vysočina (dále jen PRK) a programové části Programu rozvoje kraje Vysočina (dále jen programová část PRK ) jako třetí části PRK.

Zastupitelstvo kraje Vysočina na svém zasedání dne 10. 3. 2009 rozhodlo usnesením č. 0114/02/2009/ZK aktualizovat programovou část PRK a SWOT.

Důvodem pro aktualizaci Programu rozvoje kraje Vysočina bylo zejména:
- stávající PRK byl zpracován již v roce 2004 a neodpovídá realitě
- nevyhovující struktura Programové části PRK
- zajištění užšího provázání SWOT analýzy s Programovou částí PRK
- významná změna některých statistických dat

V průběhu prací byl harmonogram aktualizace usnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 0477/06/2009/ZK prodloužen do konce června 2010. Podrobný harmonogram včetně již proběhlých prací je obsahem přílohy č. 1.

Vzhledem k tomu, že aktualizovaný materiál podléhá zjišťovacímu řízení (upřesnění obsahu a rozsahu vyhodnocení vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví) dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí č. 100/2001 Sb. (tzv. SEA), s kterým nebylo v harmonogramu prací počítáno, je navrhováno prodloužit harmonogram prací tak, aby byla splněna zákonná povinnost.
Návrh řešení ORR navrhuje doplnit do harmonogramu prací na aktualizaci SWOT a programové části PRK, jež je obsahem přílohy č. 1, posouzení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí. Tímto krokem se prodlouží původně plánovaná lhůta předložení aktualizace SWOT a programové části PRK k projednání ZK.

V současné době probíhá zpracování oznámení koncepce, které bude zasláno ke stanovisku orgánům ochrany přírody a následně k posouzení ministerstvu životního prostředí ČR. V následujících krocích bude oprávněnou osobou dle příslušného zákona provedeno posouzení koncepce z hlediska vlivu na ŽP, následovat bude veřejné projednání návrhu koncepce a vypořádání připomínek z těchto obou kroků. SEA bude ukončena opětovným posouzením koncepce příslušným úřadem.

ORR navrhuje, aby ZK uložilo RK pokračovat v aktualizaci PRK dle upraveného harmonogramu, který je obsahem přílohy č. 1. Předpokládaný termín ukončení prací na aktualizace by byl stanoven na konec roku 2010.

Radě kraje je rovněž pro informaci předkládána poslední 3. verze aktualizované programové části a SWOT analýzy, která je obsahem přílohy č. 2. Do této verze již byly zapracovány připomínky ze seminářů pro členy ZK a výboru regionálního rozvoje vypořádané na úrovni příslušných výborů ZK a komisí RK - připomínkový list vč. návrhu vypořádání připomínek je obsahem přílohy č. 3.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí 3. verzi SWOT analýzy a Programové části Programu rozvoje kraje Vysočina dle materiálu RK-17-2010-39, př. 2;
* uložit Radě kraje Vysočina pokračovat v aktualizaci Program rozvoje kraje Vysočina dle harmonogramu obsaženém v materiálu RK-17-2010-39, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz