Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2010-16

RK-17-2010-16.doc  RK-17-2010-16pr1.doc  RK-17-2010-16pr2.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-17-2010-16
NázevZpráva o uplatňování Zásad územního rozvoje kraje Vysočina v uplynulém období
Zpracoval P. Průža, P. Voňavka, L. Ryšavá
Předkládá J. Strejček
Počet příloh
Popis problémuZásady územního rozvoje kraje Vysočina (ZÚR KrV) vydalo Zastupitelstvo kraje Vysočina formou opatření obecné povahy dne 16. 9. 2008, číslo usnesení 0290/05/2008/ZK a nabyly účinnosti dne 22. 11. 2008.
Návrh zprávy o uplatňování zásad územního rozvoje vychází z § 42 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů a § 9 vyhlášky č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti. V § 42 odst. 1 stavebního zákona je stanoveno, že krajský úřad předloží zastupitelstvu kraje nejpozději do 2 let po vydání zásad územního rozvoje nebo jejich poslední aktualizace zprávu o jejich uplatňování v uplynulém období. V souladu s tímto ustanovením přistoupil odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu kraje Vysočina, jako pořizovatel zásad územního rozvoje, ke zpracování Zprávy o uplatňování ZÚR KrV (Zpráva).
Pořizovatel ZÚR KrV před zahájením prací na Zprávě vyzval úřady územního plánování kraje Vysočina, dotčené orgány a významné správce dopravní a technické infrastruktury k zaslání podnětů pro Zprávu. Dne 29. 9. 2009 proběhla pracovně informativní schůzka k obdrženým podnětům.
V návrhu Zprávy vycházel pořizovatel při hodnocení uplatňování ZÚR KrV v uplynulém období především z jednání a konzultací s obcemi, s dotčenými orgány, s úřady územního plánování, se správci dopravní a technické infrastruktury a také z vlastních poznatků. Návrh Zprávy byl zaslán na vědomí - pro informaci - i sousedním krajům, aby pořizovatel zajistil co nejširší konzultaci návrhu Zprávy. Návrh Zprávy byl také vystaven na webových stránkách kraje. Dne 21. dubna 2010 proběhl výkladový seminář ke Zprávě pro zastupitele kraje a pro odbory krajského úřadu, kde byly předneseny i doručené podněty s návrhem na jejich vypořádání - zapracování do Zprávy.
Všechny doručené podněty, připomínky pořizovatel vyhodnotil (viz příloha 2) a výsledky vyhodnocení zapracoval do Zprávy (viz příloha 1).
Návrh řešení Po svém schválení v Zastupitelstvu kraje Vysočina se Zpráva stane zadáním pro aktualizaci ZÚR KrV. Na základě tohoto zadání bude zahájen proces pořízení aktualizace. Při projednávání aktualizace ZÚR KrV bude pořizovatel postupovat dle ustanovení stavebního zákona. ZÚR KrV budou aktualizovány v rozsahu změn vydaného opatření obecné povahy. Po nabytí účinnosti opatření obecné povahy zajistí pořizovatel vyhotovení ZÚR KrV zahrnující právní stav dokumentace po provedené aktualizaci.
StanoviskaStanoviska nebyla samostatně žádána. Odbory krajského úřadu byly obeslány v rámci přípravných prací na návrhu Zprávy a také v rámci konzultace.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
Zprávu o uplatňování Zásad územního rozvoje kraje Vysočina v uplynulém období dle materiálu RK-17-2010-16, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zprávu o uplatňování Zásad územního rozvoje kraje Vysočina v uplynulém období dle § 7 odst. 2 písm. c) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů pro aktualizaci Zásad územního rozvoje kraje Vysočina dle materiálu RK-17-2010-16, př. 1.
Odpovědnost OÚPSŘ
Termín 22. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz