Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2010-26

RK-16-2010-26.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-16-2010-26
NázevNávrh na mezioborovou spolupráci při realizaci projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů - individuální projekt
Zpracoval A. Vidláková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuMŠMT vyhlásilo výzvu pro předkládání individuálních projektů krajů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, prioritní osa 1 Počáteční vzdělávání, oblast podpory 1.2. Rovné příležitosti dětí a žáků, který se týká prevence sociálně patologických jevů v kraji Vysočina.
Kraj Vysočina předložil zpracovanou projektovou žádost, která byla schválena usnesením Rady kraje Vysočina č. 1059/23/2009/RK. Na základě rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy došlo ke krácení rozpočtu projektu na částku v celkové maximální výši 19 945 501,40 Kč. Změna rozpočtu i změna projektu byla schválena usnesením Rady kraje Vysočina č. 0006/02/2010/RK.
Realizace projektu probíhá od 7.4. 2010 do 28.2.2013 z evropských finančních prostředků.
Realizátorem projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů - individuální projekt je odbor sociálních věcí, přičemž v kompetencích odboru školství, mládeže a tělovýchovy je zařazena problematika prevence rizikového chování, která úzce souvisí s hlavní činností výše citovaného projektu.
V rámci ustavení a činnosti Krajského centra primární prevence vzniká stabilní funkční multidisciplinární tým. Součástí týmu jsou projektová manažerka, odborná manažerka zmíněného projektu, poskytovatelé služeb primární prevence. V současné době jsou do multidisciplinárního týmu vybíráni okresní garanti primární prevence, kteří budou zajišťovat sběr dat pro analýzu sítě aktérů primární prevence, analýzu potřeb škol v rámci primární prevence, metodickou činnost, spolupráci s okresními metodiky Pedagogicko psychologických poraden a školními metodiky prevence.
Návrh řešení Pro naplnění všech projektových kritérií, je třeba vytvořit vhodné podmínky ze strany příspěvkových organizací pro činnost realizačního týmu a okresních garantů primární prevence z hlediska využití pracovních prostorů, přenosu dat a informací a komunikace mezi jmenovanými subjekty.
Úzká spolupráce zástupců školského odboru, realizačního týmu projektu, okresních garantů primární prevence a příspěvkových organizací je důležitým prvkem pro zdárné uskutečňování jednotlivých klíčových aktivit projektu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
příspěvkovým organizacím zřizovaným krajem na úseku školství spolupracovat a vytvářet vhodné personální, materiální a metodické podmínky při realizaci individuálního projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů .
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor zdravotnictví, odbor školství, příspěvkové organizace zřizované krajem na úseku školství
Termín 31. 5. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz