Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2010-19

RK-14-2010-19.doc  RK-14-2010-19pr1.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-14-2010-19
NázevNařízení kraje Vysočina o vydání závazné části plánů oblastí povodí pro území kraje
Zpracoval J. Mikyna, J. Pavouková
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuPlánování v oblasti vod navazuje na dlouholetou tradici vodohospodářského plánování, kterou naše země má. Plánování v oblasti vod je hlavním nástrojem pro řízení vodní politiky, který byl zákonem č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále vodní zákon ), přijat jako reakce na požadavky evropského práva. Výslednými dokumenty plánování jsou Plán hlavních povodí České republiky schválený vládou dne 23. 5. 2007 a návrhy plánů jednotlivých oblastí povodí.
Plány oblastí povodí podle § 25 vodního zákona stanovují konkrétní cíle pro osm oblastí povodí. Na území kraje Vysočina se jedná o 4 oblasti povodí (Dolní Vltavy, Dyje, Horní Vltavy a Horního a středního Labe). Plány pořizují státní podniky Povodí jako příslušní správci povodí, kterými jsou pro kraj Vysočina Povodí Labe, státní podnik, Povodí Moravy, s.p. a Povodí Vltavy, státní podnik, ve spolupráci s příslušnými krajskými úřady a ústředními vodoprávními úřady.
Uvedené plány oblastí povodí v částech, které zahrnují území kraje Vysočina, byly schváleny zastupitelstvem kraje dne 10. 11. 2009. Každých 6 let pak budou podle § 25 odst. 6 vodního zákona přezkoumány a aktualizovány. Závazná část těchto plánů se podle § 25 odst. 5 vodního zákona vydá formou nařízení rady kraje.
Programy opatření, které jsou nejdůležitější součástí plánů oblastí povodí, obsahují seznam konkrétních akcí k dosažení cílů ochrany vod (zejména stavby kanalizací a ČOV a revitalizací vodních toků) i opatření obecných (např. hospodaření v ochranných pásmech vodních zdrojů), dále seznam opatření na ochranu území před extrémními vodními stavy (opatření na ochranu před povodněmi).
Závazná část jednotlivých plánů oblastí povodí je rozčleněna na následující části:
1. Ochrana vod jako složky životního prostředí
2. Ochrana před povodněmi a negativními účinky sucha
3. Plnění požadavků na vodohospodářské služby
Tyto 3 části (hlavní cíle) pak jsou rozděleny na jednotlivé cíle a správné postupy, kterými má dojít k naplnění hlavních cílů. Tím, že budou cíle a postupy na území kraje závazné, předpokládá se postupné zajištění požadavků v oblasti vodního hospodářství v celé jeho šíři (požadavky na zásobení obyvatel pitnou vodou, odkanalizování a čištění odpadních vod, protipovodňová ochrana a ochrana před extrémními výkyvy počasí apod.).
Součástí závazné části je konkrétní program opatření podle § 26 odst. 1 vodního zákona, které je nutno realizovat do 3 let od schválení plánů oblastí povodí. Proto jsou v závazné části vybrána ta opatření, u nichž je v této chvíli vysoký stupeň připravenosti a zajištěn zdroj financování. Mezi konkrétní opatření, která jsou uvedena v materiálu, se řadí výstavba kanalizačních systémů a čistíren odpadních vod, výstavba vodovodů a dalších staveb souvisejících se zásobováním obyvatel pitnou vodou a protipovodňová opatření.
Návrh řešení Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství navrhuje, aby Rada kraje Vysočina vydala nařízení kraje Vysočina, kterým se vydává závazná část Plánu oblasti povodí Horní Vltavy pro území kraje Vysočina, závazná část Plánu oblasti povodí Dolní Vltavy pro území kraje Vysočina a závazná část Plánu oblasti povodí Horního a středního Labe pro území kraje Vysočina a Plánu oblasti povodí Dyje pro území kraje Vysočina. Návrh nařízení kraje je součástí přílohy č. 1 tohoto materiálu, závazné části jednotlivých plánů oblastí povodí pak tvoří přílohy č. 1 až č. 4 vlastního nařízení.
StanoviskaMateriál byl projednán s příslušným složkovým radním Ing. Josefem Matějkem.
Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady kraje Vysočina: Na svém zasedání č. 2/2010 dne 13. 4. 2010 byla komise seznámena s návrhem závazné části plánů oblastí povodí, tyto návrhy vzala na vědomí bez připomínek.
Odbor kultury a památkové péče: Nemá k předloženému materiálu připomínky.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu: Nemá k navrženému usnesení připomínky.
Odbor regionálního rozvoje: Nemá k předloženému materiálu připomínky.
Odbor sekretariátu hejtmana: Nemá k předloženému materiálu připomínky.
Odbor územního plánování a stavebního řádu: K předloženému materiálu nemá z hlediska územního plánování připomínky.
Odbor životního prostředí: K materiálu a navrhovanému nařízení nemáme připomínky. Vlastní opatření, uvedená v přílohách návrhu nařízení (v bodech 4. Program opatření v oblasti ...) budou vesměs procházet povolovacími řízeními, v rámci kterých budou upřesněna (dohodnuta) biotechnická řešení a ošetřena potřebnými opatřeními dle složkových zákonů.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 2/2010, kterým se vydává závazná část Plánu oblasti povodí Horní Vltavy pro území kraje Vysočina, závazná část Plánu oblasti povodí Dolní Vltavy pro území kraje Vysočina, závazná část Plánu oblasti povodí Horního a středního Labe pro území kraje Vysočina a závazná část Plánu oblasti povodí Dyje pro území kraje Vysočina dle materiálu RK-14-2010-19, př. 1.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 30. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz