Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2010-15

RK-14-2010-15.doc  RK-14-2010-15pr1.pdf
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-14-2010-15
NázevNávrh na zařazení nové akce II/379 Velká Bíteš - zpomalovací práh do kapitoly Doprava, přílohy D2
Zpracoval H. Strnadová
Předkládá H. Strnadová
Počet příloh
Popis problémuMateriál je předkládán z důvodu zajištění realizace opatření (výstavba zpomalovacího prahu) vedoucího ke zmírnění vzniku kolizních situací stavu na silnici II/379 v průtahu města Velká Bíteš.
Odbor dopravy a silničního hospodářství nechal v roce 2007-2008 vypracovat studii nehodových míst v kraji Vysočina s návrhem jejich řešení. Jedním z těchto míst je i křižovatka silnic II/379 (ulice Na Valech), II/602 (ulice Pod Hradbami a ulice Růžová) a místní komunikace od Masarykova náměstí ve Velké Bíteši. V této křižovatce jsou vzhledem k přilehlé zástavbě a směrovému vedení ulice Pod Hradbami špatné rozhledové poměry, a proto zde byla již dříve osazena dopravní zrcadla. Napojení vedlejších směrů do křižovatky je upraveno dopravním značením s povinným zastavením, které je navíc zvýrazněno dvojicí signálních světel S7. Na hlavním směru ul. Na Valech - Pod Hradbami je vyznačeno snížení rychlosti na 30 km/h. Na příjezdu v hlavním směru ke křižovatce ulicí Na Valech však řidiči toto snížení příliš nerespektují a to má vliv na vznik kolizních situací jak přímo v křižovatce tak i na přechodu pro chodce před křižovatkou. Ke zdůraznění nutnosti dodržení snížení rychlosti 30 km/h se proto navrhuje realizace zpomalovacího prahu dle TP85. Práh je navržen jako široký a je zároveň využit a vyznačen jako přechod pro chodce. Navrhované řešení je zobrazeno v příloze materiálu RK-14-2010-15, př. 1.
Vypracování projektové dokumentace zajistilo město Velká Bíteš. Výběrové řízení zajistilo také město Velká Bíteš. Na základě vzájemné dohody mezi městem Velká Bíteš a krajem Vysočina uhradí kraj Vysočina městu Velká Bíteš skutečně provedené práce, které souvisí s nezbytně nutnými úpravami silnice II/379 ke zřízení zpomalovacího prahu. Celkové náklady se předpokládají ve výši cca 622 000 Kč, z toho náklady kraje Vysočina cca 200 000 Kč.
Návrh řešení Návrh předpokládá zařadit novou jmenovitou akci II/379 Velká Bíteš - zpomalovací práh do kapitoly Doprava, přílohy D2 Investice v dopravě. Finanční krytí bude realizováno změnou rozpisu rozpočtu v rámci kapitoly Doprava, přílohy D2 Investice v dopravě.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci II/379 Velká Bíteš - zpomalovací práh do kapitoly Doprava, přílohy D2 Investice v dopravě;
ukládá
odboru dopravy a silničního hospodářství zajistit ve spolupráci s městem Velká Bíteš v roce 2010 realizaci akce.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz