Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2010-28

RK-13-2010-28.doc  RK-13-2010-28pr1.pdf  RK-13-2010-28pr2.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-13-2010-28
NázevŽádost o poskytnutí dotace občanskému sdružení Český svaz žen na podporu realizace konzultačních seminářů a poradenství v oblasti prorodinné politiky - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci
Zpracoval J. Bína, O. Tvarůžková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa odbor sociálních věcí krajského úřadu kraje Vysočina se obrátilo občanské sdružení Český svaz žen, IČ: 00442801, se sídlem Panská 7, Praha s žádostí o poskytnutí dotace na realizaci konzultačních seminářů a individuálních poraden zaměřených na oblast prorodinné politiky pro krajskou pobočku ČSŽ se sídlem v Havlíčkově Brodě (dle přílohy č. 1.)

Český svaz žen je nevládní ženskou organizací, jejímiž hlavními programovými cíli je prosazování rovnoprávného postavení žen a jejich potřeb ve společnosti, rozvoj osobnosti ženy formou vzdělávacích programů, partnerství v rodině, poradenství a pomoc v sociální oblasti, humanitární aktivity a uspokojování kulturně společenských zájmů členek.
Český svaz žen v kraji Vysočina se dlouhodobě věnuje předávání informací směřujících k rodině a prorodinné politice např. v oblasti slučitelnosti profesní a rodičovské role, služeb péče o děti atd. Na Vysočině působí 60 základních organizací. V roce 2005 bylo zřízeno při krajském středisku ČSŽ v Havlíčkově Brodě Informační a poradenské centrum, které se snaží co nejrychleji reagovat na stávající situaci na trhu práce, stále rostoucí nezaměstnanost a hrozící hromadné propouštění v našem kraji. Náplní Informačního a poradenského centra je práce s ohroženými cílovými skupinami (osoby sociálně slabé, osoby ohrožené sociální izolací) v podobě individuálního a skupinového poradenství, seminářů, motivačních kurzů a kurzů práce s počítačem. Klientům jsou poskytovány komplexní služby na odborné úrovni, které vedou ke slaďování rodinného a pracovního života, pomáhající navrátit se na trh práce.

Český svaz žen je neziskovou organizací, která veškeré informace pro veřejnost a účastníky kurzů a seminářů zajišťuje zdarma. Vzhledem k tomu, že na Vysočině dochází ke stále většímu nárůstu nezaměstnaných a ztrátou zaměstnání ohrožených lidí, je třeba v těchto aktivitách pokračovat. Neustále narůstá počet lidí, kteří se obracejí o radu a pomoc. Proto Český svaz žen požádal o dotaci na podporu realizace seminářů a individuálních poraden, které budou probíhat v různých městech kraje Vysočina a jejichž cílem je seznámit co nejširší okruh rodin s informacemi v oblasti sociální, rodinné politiky, rodinných pasů a kariérového poradenství.
Návrh řešení Doporučujeme poskytnutí dotace ve výši 110 000 Kč občanskému sdružení Český svaz žen o.s., IČ: 00442801, se sídlem Panská 7, Praha, pro krajskou pobočku ČSŽ se sídlem Horní 197, Havlíčkův Brod, z rozpočtu kraje Vysočina na podporu realizace konzultačních seminářů a individuálních poraden v roce 2010 dle přílohy č. 2.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 21. 4. 2010 je 8 371 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout dotaci z kapitoly Sociální věci, § 4399 Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti občanskému sdružení Český svaz žen o.s., IČ: 00442801, se sídlem Panská 7, Praha ve výši 110 000 Kč dle materiálu RK-13-2010-28, př. 2;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 110 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 110 000 Kč.
Odpovědnost OSV,OE
Termín 31. 5. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz