Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2010-21

RK-13-2010-21.doc  RK-13-2010-21pr1.doc  RK-13-2010-21pr1a.pdf  RK-13-2010-21pr1b.pdf  RK-13-2010-21pr2.doc  RK-13-2010-21pr2a.pdf  RK-13-2010-21pr3.doc  RK-13-2010-21pr3a.pdf  RK-13-2010-21pr4.doc  RK-13-2010-21pr4a.pdf  RK-13-2010-21pr5.doc  RK-13-2010-21pr5a.pdf
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-13-2010-21
NázevStavební záměr Transformace ÚSP Jinošov I , návrh na zařazení nové akce do kapitoly Nemovitý majetek, příloha M8
Zpracoval E. Pausarová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina navrhl zařazení Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace, do projektu transformace pobytových zařízení sociální péče, jehož investiční náklady jsou spolufinancovatelné z Integrovaného operačního programu. Rada kraje v usnesení č. 1808/37/2009/RK uložila odboru sociálních věcí, majetkovému odboru a ředitelce Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace, pokračovat v přípravě transformace Ústavu sociální péče Jinošov, příspěvkové organizace a dále jednat o pořízení nemovitostí vhodných k realizaci záměru transformace. Důvodem byla skutečnost, že se jedná o areál, který po stavební stránce nevyhovuje potřebám bydlení klientů a není vhodný ani k přestavbě. Umístění na okraji malé obce navíc ztěžuje sociální začleňování obyvatel. Správnost tohoto rozhodnutí následně potvrdilo i bližší prověření stavu hlavního objektu areálu po zřícení části stropu.
Proces transformace pobytových zařízení sociální péče
Výchozí usnesení vlády: Celý proces se opírá o Koncepci podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytované v přirozené komunitě uživatele a podporující sociální začlenění uživatele do společnosti schválené usnesením vlády č. 127 ze dne 21. 2. 2007. V současné době je ve stavu počátečních prací pilotní ověření transformace ústavů sociální péče pro zdravotně postižené (především osoby s mentálním a kombinovaným postižením).
Stav, který má být řešen: Motivem ke státní podpoře transformace je poznatek, že občané s mentálním postižením žijí v zařízeních s vysokou mírou instucionalizace. Zjednodušeně řečeno - jejich život se odlišuje od života vrstevníků v běžné společnosti v následujících aspektech:
* Všechny aktivity se odehrávají pod jednou střechou (spánek, práce, volný čas, vzdělávání).
* Všechny činnosti jsou provozovány pod dohledem jedné autority a za přítomnosti dalších klientů.
* Všechny aktivity jsou provozovány podle přesného a pro všechny přísně závazného rozpisu.
* U uživatelů jsou zpřetrhány rodinné, profesní a občanské svazky.
V souhrnu to znamená, že život těchto lidí je mnohem více přizpůsoben potřebám formalizované organizace - instituce. Tento charakter péče je dán tím, že v pobytových zařízeních se při péči o uživatele vytvářejí velké sociální skupiny, pro které jsou charakteristické formalizované vztahy.
Charakteristika připravované změny: Snížení míry institucionalizace péče o mentálně postižené změnou pravidel a filosofie služby i změnou jejího umístění v objektu a komunitě. Základem je přestěhování obyvatel z původního zařízení do speciálně připravených domácností, v nichž počet obyvatel nepřesáhne šest. Vytvoří se tak sociální skupiny, které odpovídají počtu členů větší rodiny. Tato změna musí být spojena s pečlivou přípravou uživatelů i pečujících pracovníků a s vytvořením odpovídajícího systému pomoci, který bude adresně vycházet z míry podpory, kterou jednotlivci potřebují. Některé domácnosti mohou být zajištěny nepřetržitým provozem, jiné mohou být zajišťovány pouze dohledem ve stanovených časech a pomocí s některými úkony.
Pozemky vytipované pro stavbu transformovaného bydlení jsou v majetku obcí a byly vytipovány v úzké součinnosti s obcemi.
Odbor majetkový zajistil, po stanovení základních požadavků ředitelkou ÚSP Jinošov a OSVZ, zpracování stavebního záměru na uvažovanou první etapu transformace ÚSP Jinošov.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného usnesení a přislíbení finančních prostředků 85% ze strukturální fondů (ERDF - Evropský fond pro regionální rozvoj) a z 15% ze státního rozpočtu ČR je nezbytné zařazení první etapy nové akce s názvem Transformace ÚSP Jinošov I do rozpočtu kraje Vysočina. Na základě tohoto kroku bude možné zahájit projektovou přípravu. OM v současné době navrhuje zajistit finanční krytí výdajů na projektovou přípravu akce v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majetek, položka Investice v sociálních věcech. Podle vývoje výdajů na této položce rozpočtu bude v průběhu roku 2010 navrženo případné dokrytí z reservy rozpočtu.
Dle informace OSVZ se bude žádost do IOP předkládat v srpnu, odhad administrace další cca 2 měsíce. To znamená, že zhruba v říjnu 2010 bude známo zda Vysočina s projektem uspěla. Realizace stavebních prací je proto k zahájení plánována v roce 2011. Kontrolní a schvalovací orgán odsouhlasil návrhy stavebních řešení a sdělil, že projektové práce provedené před schválením projektu jsou uznatelnými náklady. OM společně s OSVZ proto navrhují zahájit projektovou přípravu staveb. Majetkoprávní záležitosti budou s obcemi řešeny v průběhu letošního roku.
V materiálech RK-13-2010-21 př.1 - 5 je předkládán radě kraje k projednání stavební záměr Transformace ÚSP Jinošov I .
První etapa transformace:
V první etapě dojde k vystavění dvou domů k bydlení klientů s místností pro denní aktivity ve Velké Bíteši, dvou domů k bydlení klientů v Náměšti nad Oslavou a k vybudování zázemí pro personál a pro denní aktivity klientů v Náměšti nad Oslavou. Tímto způsobem bude zajištěno bydlení pro 24 klientů (Stávající kapacita zařízení je 70 lůžek.) a nové sídlo příspěvkové organizace. Klienti z uvedeného zařízení nyní žijí na ubytovnách a procházejí přípravou na život v objektech o kapacitě šest lůžek.
První etapa transformace bude složena z výše jmenovaných pěti akcí:
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Centrum denních aktivit a zázemí pro management, Náměšť nad Oslavou na ul. V. Nezvala. Bližší popis viz materiál RK-13-2010-21 př. 1.
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Dům Velká Bíteš v lokalitě Jihlavská A . Bližší popis viz viz materiál RK-13-2010-21 př. 2.
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Dům a terapie Velká Bíteš v lokalitě Jihlavská B . Bližší popis viz viz materiál RK-13-2010-21 př. 3.
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Dům Náměšť nad Oslavou v lokalitě Pod Křišťálovem A . Bližší popis viz viz materiál RK-13-2010-21 př. 4.
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Dům Náměšť nad Oslavou v lokalitě Pod Křišťálovem B . Bližší popis viz viz materiál RK-13-2010-21 př. 5.
Návrh usnesení předpokládá schválení stavebního záměru a rozhodnutí o zařazení nové akce do rozpočtu kraje.
StanoviskaOdbor sociálních věcí a zdravotnictví podporuje schválení předloženého stavebního záměru, na první etapu transformace ÚSP Jinošov.
Odbor sociálních věcí souhlasí se zařazením nové akce do rozpočtu kraje Vysočina s ohledem na dlouhodobý záměr zřizovatele ukončit provoz příspěvkové organizace kraje ve stávajících, standardům již neodpovídajících prostorách areálu zámku Schönwald v Jinošově. Ústav sociální péče Jinošov, příspěvková organizace, zařazený do pilotní fáze transformačního procesu sociálních zařízení, bude následně poskytovat sociální služby v prostorách nových, splňujících kritéria transformace. Vybudované prostory budou odpovídat současným požadavkům na bydlení a umožní život v přirozeném prostředí majoritní společnosti. Splnění podmínek kritérií transformace umožní kraji Vysočina čerpání finančních prostředků z Integrovaného operačního programu. Podporu lze získat do výše 100% způsobilých výdajů projektu, tyto prostředky budou hrazeny z 85% ze strukturální fondů (ERDF - Evropský fond pro regionální rozvoj) a z 15% ze státního rozpočtu ČR.
Odbor ekonomický nemá připomínky k návrhu usnesení s tím, že finanční krytí akce bude zajištěno v rámci kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M8 - Investice v sociálních věcech.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr Transformace ÚSP Jinošov I. dle materiálů RK-13-2010-21, př. 1,
RK-13-2010-21, př. 2, RK-13-2010-21, př. 3, RK-13-2010-21, př. 4, RK-13-2010-21, př. 5 v členění:
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Centrum denních aktivit a zázemí pro management, Náměšť nad Oslavouna ul. V. Nezvala;
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Dům Velká Bíteš v lokalitě Jihlavská A ;
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Dům a terapie Velká Bíteš v lokalitě Jihlavská B ;
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Dům Náměšť nad Oslavou v lokalitě Pod Křišťálovem A ;
* Transformace ÚSP Jinošov I. - Dům Náměšť nad Oslavou v lokalitě Pod Křišťálovem B ;
rozhoduje
zařadit novou akci Transformace ÚSP Jinošov I do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M8 - Investice v sociálních věcech.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 27. dubna 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz