Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2010-15

RK-13-2010-15.doc  RK-13-2010-15pr1.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-13-2010-15
NázevStavební záměr - ZŠ, SPC a Školní družina Havlíčkův Brod - Přístavba školy
Zpracoval M. Šulc
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je vlastníkem objektu Základní školy, Speciálně pedagogického centra a Školní družiny v Havlíčkově Brodě, jež je příspěvkovou organizací kraje Vysočina a vzdělává děti s různým stupněm mentálního postižení, s kombinovaným postižením, poruchami autistického spektra, dále děti s poruchami chování a děti neintegrovatelné do běžných základních škol. Kapacita školy je 99 žáků.
Současný počet žáků je 98, počet zaměstnanců školy je 30.
Ve stávající budově školy byla z rozpočtu kraje provedena celá řada stavebních úprav a rekonstrukcí. Budova je odizolovaná pro zemní vlhkosti, komplexní rekonstrukcí prošla kotelna a systém vytápění, byl proveden nový střešní plášť vč. opravy krovů a rekonstrukce sociálního zařízení, které odpovídá současným hygienickým požadavkům pro postižené děti.
Výchovně vzdělávací proces u výše jmenovaných dětí je velice náročný a vyžaduje celou řadu specifických a odborných přístupů náročných i na prostorové zabezpečení, které se řeší již několik let.
Vzhledem k zabezpečení kvality práce se zdravotně postiženými dětmi je problém nedostatečného prostorového zázemí školy, vzhledem k počtu žáků na téměř plnou kapacitu, akutní.
Návrh řešení V materiálu RK-13-2010-15 př. 1 je předkládán radě kraje k projednání Stavební záměr - ZŠ, SPC a Školní družina Havlíčkův Brod - Přístavba školy (výkresová část stavebního záměru bude k dispozici na jednání rady kraje). Urbanistické řešení stavby jednoznačně vyplynulo z požadavku na situování objektu do areálu stávající školy. Poloha areálu je vhodně umístěna v klidové zóně navazující na jiná školská zařízení a obytnou část města v okrajové části městského parku. Dotčené pozemky jsou převážně ve vlastnictví města Havlíčkův Brod. Město Havlíčkův Brod investici podporuje a majetkoprávní řešení pozemku pod stavbou bude řešeno po dokončení stavby (město Havlíčkův Brod uzavře s Vysočinou smlouvu zakládající právo stavby pro účely správních řízení vedených podle stavebního zákona).
Architektonický výraz přístavby s propojením respektuje požadavky Národního památkového ústavu s ohledem na umístění na okraji Městské památkové zóny Havlíčkova Brodu. Přístavba má tvar zrcadleného písmene L s několika vyčnívajícími architektonickými prvky.
V případě schválení Stavebního záměru OM navrhuje neprodleně zahájit práce na projektové dokumentaci. Finanční krytí zpracování PD a zahájení stavby v závěru roku 2010 je zajištěno schváleným rozpočtem kraje pro rok 2010. Akce uvedena v příloze M5 rozpočtu.
StanoviskaOdbor školství, mládeže a sportu: Škola se dlouhodobě potýká s nedostatečností prostorového zázemí. Pro zabezpečení výuky zejména chybí specializované odborné učebny (učebna pracovního vyučování a IT učebna), rehabilitační místnosti pro žáky s těžšími formami zdravotního postižení a šatny. 2 nové učebny vytvoří dostatečný prostor pro dodržování naplněnosti tříd v souladu s předpisy. Nedostatečné je rovněž prostorové zázemí pro pedagogy (malá sborovna, chybí dostupné kabinety pro sbírky a pro kompenzační pomůcky, knihovna).
Navržený stavební projekt v potřebné míře řeší popsané nedostatky.
V souladu s dlouhodobým záměrem vzdělávání (opatření B.4.2) kraj již v minulosti nabídl městu zřizování základní školy, město nabídku nepřijalo. Škola je tedy i nadále zřizována krajem. Dle sdělení ředitelky školy je využívání chybějících učeben v prostorách některé základní školy pro žáky se zdravotním handicapem nevhodné.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Stavební záměr na akci - ZŠ, SPC a Školní družina Havlíčkův Brod - Přístavba školy dle materiálu RK-13-2010-15, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 27. 4. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz