Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2010-63

RK-12-2010-63.doc  RK-12-2010-63pr1.doc
Číslo materiálu63
Číslo jednacíRK-12-2010-63
NázevInformace k nové metodice k vyhlášce č. 224/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah činnosti zdravotnických zařízení v oblasti zabránění vzniku, rozvoje a šíření TBC, kterou vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR
Zpracoval D. Talpa
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuOdbor zdravotnictví předkládá k seznámení materiál s informacemi o nové metodice k vyhlášce č. 224/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah činnosti zdravotnických zařízení v oblasti zabránění vzniku, rozvoje a šíření TBC, kterou vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR.
Součástí nové metodiky je i návrh nové smlouvy, kterou by měl podle § 45 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, kraj Vysočina uzavřít se zdravotnickými zařízeními. V této nové smlouvě je stanoven rozsah činností zdravotnických zařízení v oblasti zabránění vzniku, rozvoje a šíření onemocnění TBC k úhradě nákladů, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.
Po předložení a proplacení faktur od nasmlouvaných zdravotnických zařízení zpracuje odbor zdravotnictví soupis faktur, doloží jej kopiemi prvotních dokladů a zašle spolu se žádostí o uvolnění dotace ze státního rozpočtu Ministerstvu financí. Ministerstvo financí provede úhradu prokázaných nákladů souvisejících s preventivními opatřeními zabraňujícími vzniku a šíření onemocnění tuberkulózou v požadované výši.
Metodika je upravena v návaznosti na zrušení BCG revakcinace a kontrolu jizvy u dětí ve dvou a jedenácti letech věku života vyhláškou č. 65/2009 Sb., z tohotu důvodu jsou v nové metodice sníženy úvazky pro výpočet mzdových a ostatních nákladů kalmetizačních a dispenzárních sester tak, aby odpovídaly skutečným nákladům zdravotnických zařízení provádějících dohled nad TBC v kraji Vysočina.
Podle nové metodiky, která byla projednána s Ministerstvem financí, se bude postupovat ve vyčíslování nákladů spojených s dohledem nad TBC od II. čtvrtletí roku 2010.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje, aby vzala na vědomí informaci o vydání nové metodiky k vyhlášce č. 224/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah činnosti zdravotnických zařízení v oblasti zabránění vzniku, rozvoje a šíření TBC a současně i návrh nové smlouvy, kterou bude podle § 45 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, kraj uzavírat se zdravotnickým zařízením. Nová metodika (součástí je i smlouva) je uvedena v materiálu RK-12-2010-63, př. 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
novou metodiku k vyhlášce č. 224/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah činnosti zdravotnických zařízení v oblasti zabránění vzniku, rozvoje a šíření TBC a současně;
ukládá
odboru zdravotnictví připravit nové smlouvy pro zdravotnická zařízení, která budou poskytovat dohled nad TBC v kraji Vysočina podle nové metodiky k vyhlášce č. 224/2002 Sb.
Odpovědnost odbor zdravotnictví
Termín 30. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz